Ένα άρθρο αφιερωμένο σε σένα που έχεις γκρίνια για τη δουλειά σου. Κάτι σου φταίει, ο εργοδότης που φέρεται απαίσια, που σου αλλάζει το πρόγραμμα χωρίς προειδοποίηση, που σου φέρεται δίχως σεβασμό, θαρρώντας σε ό,τι είσαι χωράφι του και ό,τι έχει δικαίωμα να κάνει όλα αυτά που σου κάνει. Για τα λίγα χρήματα, για τον απαίσιο συνάδελφο, για το αντικείμενο της δουλειάς που το βαριέσαι, για τον πελάτη που ζητάει συνεχώς πράγματα παράλογα, για τον συνέταιρο που δεν μπορείτε να ταιριάξετε με τίποτα. Ο,τι και αν σου συμβαίνει, έχεις δίκιο!

Η γκρίνια για τη δουλειά

Έχεις δίκιο να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι να πας σε αυτήν τη δουλειά που συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις. Έχεις δίκιο να σε πιάνει αυτό που λέμε Monday Blues , να θες να κάτσεις στο σπιτάκι σου και να μην δεις κανέναν από όλους αυτούς που θα συναντήσεις αν ξεκινήσεις να πας στη δουλειά σου.

Έχεις δίκιο, δεν σε μεγάλωσαν οι γονείς σου, για να είσαι εκεί που δεν θέλεις να είσαι, να διαθέτεις τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά σου για έναν μισθό. Όσο και αν η επιβίωση και το να βγάλουμε τον επιούσιο είναι από τις βασικές ανάγκες που έχουμε όλοι, δε σημαίνει ότι πρέπει να το βιώνουμε με τόσο πόνο και τόσο δύσκολα.

Γιατί όλοι οι παραπάνω πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να σου φέρονται με αυτό τον τρόπο; Να σε μαλώνουν αν κάνεις ένα λάθος, να σου κάνουν σκληρή κρητική, να αλλάζουν το πρόγραμμα, να ζεις σε τοξικό περιβάλλον, να ζεις έναν εφιάλτη κάθε μέρα το 1/3 της ημέρας σου. Δεν το έχεις ρε φίλε το δικαίωμα, είτε λέγεσαι εργοδότης, είτε λέγεσαι προϊστάμενος, είτε λέγεσαι συνάδελφος, είτε πελάτης. Λύστε επιτέλους τα προβλήματά σας ο καθένας με τον εαυτό του.

Θέσε όρια

Το ξέρω ότι δεν σου αρέσει αυτή η κουβέντα. Το ξέρω ότι θες να με βρίσεις αλλά χωρίς όρια, ξέρεις που οδεύεις με μαθηματική ακρίβεια. Σε όλους αυτούς τους τύπους που σου κάνουν τη ζωή σου κόλαση, τι θα γινόταν αν θέσεις μια μέρα μια κόκκινη γραμμή που δεν επιτρέπεται να περάσει κανείς τους; Τι θα γίνει αν μια μέρα ξυπνήσεις με την ιδέα ότι: «Σήμερα θα τιμήσω τα προσωπικά μου όρια» χωρίς να με νοιάζει τίποτα. Αν μια μέρα βάλεις εσένα στο πρώτο πλάνο και προτεραιότητα.

Το γεγονός ότι είναι εργοδότης σου και σε πληρώνει για το έργο που παράγεις, δεν του δίνει κανένα δικαίωμα πάνω σου. Κανένα! Κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω μας εκτός από αυτά που τους επιτρέπουμε εμείς να πάρουν.

άνθρωποι που γκρινιάζουν
Pexels

Είναι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν ενεργειακά βαμπίρ;

Ο φόβος της ανεργίας

Θα χάσω τη δουλειά μου! Ας τη χάσεις, θα βρεις άλλη. Θα χάσω τον καλό μισθό, εντάξει, θα βρεις κάπου αλλού να δουλέψεις με λιγότερα λεφτά αλλά θα πηγαίνεις με χαρά και χωρίς το πέπλο της γκρίνιας να καλύπτει την καθημερινότητά σου.

Σε έναν κόσμο που…

Έχεις λύσει όλα τα υπόλοιπα θέματα που μπορεί να σου δημιουργούν αυτή τη σκιά στη μέρα σου; Έχεις βρει τον άνθρωπό σου, έχεις φροντίζει για το σπίτι ή το αυτοκίνητό σου, έχεις τους φίλους σου και την οικογένειά σου κοντά σου;

Σε έναν κόσμο που έχεις λυμένα τα θέματα που σε απασχολούν δεν δίνεις τόσο σημασία στην δουλειά και τους θεωρείς όλους αυτούς παρενθέσεις που μπαίνουν στην θέση τους και κλείνουν τη στιγμή που βγαίνεις από την πόρτα της δουλειάς σου και βάζεις το κλειδί για να γυρίσεις σπίτι σου.

Θέσε τα όριά σου, μίλα, βγες από το καβούκι σου και μην δέχεσαι στωικά τίποτα και κανέναν. Ύψωσε το ανάστημά σου και πάρε την ευθύνη της ζωής σου στα χέρια σου. Μιλώντας φυσικά ξέρεις ότι θα υπάρχουν συνέπειες, θα υπάρχει αντίδραση, προφανώς, αλλά για να πω την αλήθεια κάποτε πρέπει να το κάνεις και αυτό.

Είτε ψάξε το επόμενο σενάριο που ταιριάζει στη ζωή σου για να είσαι καλυμμένος, είτε αν θες να κρατήσεις αυτή τη δουλειά μίλα και ζήτα τον δίχως αμφισβήτηση σεβασμό που σου αξίζει. Πάψε όμως με την γκρίνια, η γκρίνια απλώνεται και καλύπτει τα πάντα γύρω σου. Όλες τις σχέσεις σου, όλη τη μέρα σου και είναι ο μοναδικός κλέφτης της χαράς σου. Μην αφήνεις αυτό το μοτίβο να συνεχιστεί άλλο και τίμα την ύπαρξή σου σε αυτόν τον κόσμο.

«Παρακαλούνται θερμά, αυτοί που πιστεύουν ότι δεν γίνεται, να μην διακόπτουν εκείνους που το κάνουν»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News