Στο εξωτερικό είναι ένα κίνημα που ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Το F.I.R.E! Όμως τι είναι το F.I.R.E κίνημα που έχει αποκτήσει ενθουσιασμένους υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να το κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα ή είναι ένα ουτοπικό σενάριο. Κάντο εικόνα, πριν τα τεσσαρακοστά γενέθλια, είσαι σε ένα εξωτικό μέρος μια Δευτέρα και ζεις ανέμελα με καμία οικονομική έγνοια πάνω από το κεφάλι σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι τα 67 για να βγεις στην σύνταξη, αντίθετα με το κουμάντο που έκανες έχεις την δυνατότητα να μην εργάζεσαι, να έχεις έσοδα και να γυρίζεις τον κόσμο.

διακοπές και δουλειά
Pexels

Τι είναι το F.I.R.E κίνημα

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα νέο κύμα νέων εργαζομένων που προσπαθούν να πάνε την πρόωρη συνταξιοδότηση σε άλλο επίπεδο. Προσπαθούν δηλαδή με τις δράσεις τους να χαράξουν την πορεία προς τη σύνταξη πριν τα 40.

Η συνταξιοδότηση στα 30 ή στα 40 είναι πραγματικά ένα ρεαλιστικό σενάριο; Το F.I.R.E κίνημα μπορεί να είναι κατάλληλο και για σένα, τι είναι λοιπόν το F.I.R.E. κίνημα; «F. Οικονομική I. ανεξαρτησία, R.σύνταξη, E πρόωρα». Ο στόχος είναι να αποταμιεύσεις και να επενδύσεις επιθετικά κάπου μεταξύ του 50-75% του εισοδήματός σου, ώστε να μπορέσεις να συνταξιοδοτηθείς κάποια στιγμή στα 30 ή στα 40 σου.

Άρα η πρόωρη σύνταξη είναι ένας εφικτός στόχος που πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα με την προϋπόθεση ότι θα εξοικονομήσεις τουλάχιστον το μισό του εισοδήματός σου ώστε να το καταφέρεις.

Πώς το κάνουν να συμβεί;

Προκειμένου να αποσπάσουν τόσα χρήματα για επένδυση, οι άνθρωποι που είναι στο F.I.R.E. κίνημα πάντα κάνουν δύο πράγματα: κρατούν τα έξοδά τους εξαιρετικά χαμηλά και να βρίσκουν τρόπους να αυξάνουν το εισόδημά τους.

Η γενική ιδέα είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το εισόδημά σας και όσο χαμηλότερα τα έξοδά σου (απλά μαθηματικά δηλαδή) και τόσο πιο γρήγορα μπορείς να φτάσεις στην οικονομική ανεξαρτησία. Μια μικρή θυσία που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη απόλαυση.

Για όσους βρίσκονται στο F.I.R.E. κίνημα, «οικονομική ανεξαρτησία» δεν σημαίνει μόνο να κάθεσαι σε κάποια τροπική παραλία και να πίνεις κοκτέιλ ή να παίζεις γκολφ. Σημαίνει να φτάσεις στο σημείο που δεν χρειάζεται να εργαστείς με πλήρη απασχόληση, αν δεν το θέλεις. Μπορείτε να επιστρέψεις σε μια εργασία μερικής απασχόλησης ή απλά να σταματήσεις να εργάζεστε εντελώς. Γενικά και όλα τα λεφτά του κόσμου να έχουμε στην άκρη, η απόλαυση που προσφέρει η εργασία και το να είσαι παραγωγικός δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Τι μαθήματα μας δίνει το F.I.R.E. Κίνημα;

Έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για το κίνημα αυτό, αλλά το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η εστίαση και η ένταση που έχουν για να φτάσουν τα συνταξιοδοτικά τους όνειρα. Και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι σήμερα στο οικονομικό σου ταξίδι, υπάρχουν μερικά βασικά μαθήματα που μπορούμε όλοι να πάρουμε από το F.I.R.E. κίνημα:

 1. Ξεκινησε να ονειρεύεσαι και να σχεδιάζεις σήμερα τη σύνταξή σου
  Το καλύτερο πράγμα για σε αυτό είναι ότι κάνει τους νεότερους εργαζόμενους να αρχίσουν να σκέφτονται τη συνταξιοδότηση. Καθόρισε πώς θέλεις να είναι η σύνταξή σου και κάνε ένα σχέδιο για να φτάσεις εκεί.
 2. Βρες τρόπους να κρατήσεις τα έξοδά σου χαμηλά
  Όσοι ακολουθούν το κίνημα, αφιερώνουν χρόνο για να δουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. Καθορίζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες και περικόπτουν τυχόν δαπάνες που δεν έχουν νόημα για αυτούς. Παίρνουν έναν προϋπολογισμό και τον τηρούν.

Η εξοικονόμηση μερικών δολαρίων εδώ και εκεί προστίθεται πραγματικά με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχεις την πειθαρχία να περικόψεις τα περιττά έξοδα από τον προϋπολογισμό σου, αυτά τα επιπλέον χρήματα που μπορείς να επενδύσεις θα σε βοηθήσουν να σημειώσεις σοβαρή πρόοδο προς τους στόχους σου μακροπρόθεσμα.

 1. Αναζητήσε τρόπους για να ενισχύσεις το εισόδημά σου
  Το εισόδημά σου είναι το πιο ισχυρό εργαλείο οικοδόμησης πλούτου. Αν θέλεις να συνταξιοδοτηθείς νωρίς πρέπει να γίνεις δημιουργικός για την εύρεση τρόπων για να κερδίσεις επιπλέον μετρητά.

Ίσως είσαι σε μια επαγγελματική πορεία που θα οδηγήσει σε αυτόν τον εξαψήφιο μισθό. Ή ίσως έχεις μια παράπλευρη ιδέα που μπορείς να μετατρέψεις σε μια μικρή επιχείρηση τις ώρες που δεν εργάζεσαι και τα Σαββατοκύριακα.

Ό,τι κι αν είναι για σένα πρόσθετο εισόδημα θα παίξει τεράστιο ρόλο στο να σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στο να απολαύσεις μια πρόωρη συνταξιοδότηση.

 1. Κάνε την αποταμίευση και την επένδυση προτεραιότητα
  Αν θέλεις να συνταξιοδοτηθείς πρόωρα , πρέπει να κάνεις αποταμίευση και να επενδύσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εξοικονομήσεις το μισό εισόδημά σου για να πετύχεις τους στόχους της σύνταξης, άλλωστε τα με τα 600€ πώς μπορεί κάποιος και να ζήσει και να αποταμιεύσει; Θα πρέπει να ξεκινήσεις επενδύοντας το 15% του εισοδήματός σου σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου συνταξιοδότησης με φορολογικά πλεονεκτήματα.

Το κλειδί είναι να αποκτήσεις μια τακτική συνήθεια να αποταμιεύεις και να επενδύεις κάθε μήνα. Όταν το κάνεις αυτό, ο χρόνος και η σύνθετη ανάπτυξη λειτουργούν υπέρ σου.

Σταδιακά ίσως καταφέρεις να αυξήσεις αυτό το ποσοστό ακόμα και στο 50% μαζί με την αύξηση του εισοδήματος που θα έχεις καταφέρει και τη μείωση εξόδων. Θυμήσου είναι μικρές θυσίες που έχουν μακροπρόθεσμο όραμα.

Γιατί το F.I.R.E. Το κίνημα μπορεί να μην είναι για όλους

Μην ασχοληθείς με τις πιστωτικές κάρτες, αν δεν έχεις λεφτά μην δανείζεσαι λεφτά, θα σε κάψουν.Εκτός από όλα τα έσοδα, υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα με το F.I.R.E. κίνημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο

Πολλοί F.I.R.E. υποστηρικτές στην πραγματικότητα προωθούν την ιδέα της χρήσης πιστωτικών καρτών για τους πόντους και τις ανταμοιβές. Μην ασχολείστε με τις πιστωτικές κάρτες. Μπορεί να σκέφτεστε, αφού πληρώνω τον λογαριασμό της πιστωτικής μου κάρτας εγκαίρως κάθε μήνα! Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για λίγο, αλλά δεν θα νικήσεις το σύστημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια χαμένη πληρωμή ή μια μεγάλη έκτακτη ανάγκη που θα σε αναγκάζει να δαγκώσεις περισσότερα από όσα μπορείτε να μασήσεις για να βγει εκτός ελέγχου το χρέος της πιστωτικής κάρτας.

Η Gen Z πιάνει δουλειά, βγάζει χρήματα και ανησυχεί. Η τεχνική που θέλεις να μάθεις για να καταφέρεις να βγεις από το άγχος

Μην χρησιμοποιήσεις το F.I.R.E. για να ξεφύγεις από μια δουλειά που μισείς

Μπορεί να ακολουθήσεις το F.I.R.E. κίνημα αν μισείς τη δουλειά σου. Υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα που υπάρχει κάτω από αυτό, και το F.I.R.E. δεν πρόκειται να το λύσει. Αν μισείς τη δουλειά σου, δεν χρειάζεσαι F.I.R.E. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μια νέα καριέρα.

Εάν η μόνη σου επιθυμία είναι να συνταξιοδοτηθείς νωρίς για να μπορέσεις να αποφύγεις τη δουλειά σου τη Δευτέρα, θα είσαι πολύ απογοητευμένος. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάς δεκαετίες ή ακόμα και ένα χρόνο δουλεύοντας σε μια δουλειά που μισείς.

Ο χάρτης για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Είτε ο στόχος σου είναι να συνταξιοδοτηθείς σε ηλικία 67 είτε 35 ετών, χρειάζεσαι ένα σχέδιο. Πρέπει να ξέρεις πόσα χρήματα θα πρέπει να έχεις αποταμιεύσει για να συνταξιοδοτηθείς όταν θέλεις και πόσα θα πρέπει να εξοικονομείς κάθε μήνα για να φτάσεις εκεί.

Αυτό το σχέδιο βήμα προς βήμα θα σε βοηθήσει να βάλεις στο δρόμο προς την πρόωρη συνταξιοδότηση:

Βήμα 1: Ξεχρέωσε και ολοκλήρωσε το ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Βήμα 2: Επένδυσε 15% σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης με φορολογικά πλεονεκτήματα.
Βήμα 3: Εξόφλησε έγκαιρα το στεγαστικό σου δάνειο
Βήμα 4: Επένδυσε πέρα του 15%, μεγιστοποίησε τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης.

Καθώς σχεδιάζεις τον στόχο για την συνταξιοδότησή σου, θέσε έναν στόχο ηλικίας συνταξιοδότησης και υπολόγισε πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να ζεις κάθε χρόνο. Στη συνέχεια, πολλαπλασίασε αυτόν τον αριθμό με το πόσα χρόνια αναμένεις ότι θα χρησιμοποιείς τον λογαριασμό αυτόν της αποταμίευσης. Τόσα πρέπει να έχεις στον λογαριασμό σου, ώστε να μπορείς να ζεις άνετα μέχρι να έχεις πρόσβαση στον λογαριασμό συνταξιοδότησης όταν έρθει κανονικά η ώρα σου.

Αν σε ενδιαφέρει πραγματική η ιδέα της πρόωρης συναξιοδότησης, θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον οικονομολόγο που μπορεί να σε συμβουλέψει πώς να διαθέσεις τα χρήματά σου στις επενδύσεις και να βγάλετε μαζί τα νούμερα αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Πάντως αυτό είναι κάτι που κάνουν πάρα πολλοί άνθρωποι και γιατί όχι και εσύ. Βρες έμπνευση στο hashtag που υπάρχει στο Instagram και όσες πληροφορίες χρειάζεσαι από εκείνους που το κατάφεραν ήδη.

Σήμερα θα συμβεί κάτι απίστευτο…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News