Έστειλες το βιογραφικό σου και τώρα έχεις το ραντεβού για τη συνέντευξη! Σήμερα σου δίνω ένα σκονάκι σχετικά με τις ερωτήσεις για τη συνέντευξη ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος μπορείς. Η χαρά και ο ενθουσιασμός ίσως υπερισχύουν σαν συναισθήματα αυτή τη στιγμή, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο πλησιάζει η ημέρα της συνέντευξης, το άγχος είναι αυτό που παίρνει τα ηνία και συχνά αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Αν το καλοσκεφτείς τι είναι μια συνέντευξη; Μια παρουσίαση του εαυτού σου με σκοπό να είσαι αυτός που θα επιλεγείς για τη δουλειά. Αν είσαι προετοιμασμένος από πριν σε σχέση με τι μπορεί να σε ρωτήσουν τότε γίνεται η διαδικασία πιο εύκολη και μπορεί να ακόμα και να την απολαύσεις.

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

16 Ερωτήσεις για τη συνέντευξη

άγχος για τη συνέντευξη για δουλειά
Pexels
 1. Μίλησέ μου για σένα: Αυτή η ερώτηση είναι πολύ δύσκολη αν και μοιάζει αρκετά απλή. Τι χρειάζεται να πεις και τι να αφήσεις έξω από τη βιογραφία σου; Τι χρειάζεται πραγματικά να μάθει ο νέος σου εργοδότης ή υπεύθυνος προσλήψεων; Πρώτα από όλα, αλήθειες και μετά τι γνωρίζεις πάνω στο αντικείμενο της θέσης. Προηγούμενες σχετικές εμπειρίες, πράγματα που έμαθες από τη σχολή και γιατί διάλεξες αυτό που διάλεξες, με λίγα λόγια. Δεν χρειάζεται να πλατιάσεις σε αυτή τη φάση, ούτε να πεις τα εσώψυχα και πολλές λεπτομέρειες
 2. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία; Φυσικά έχεις πάει διαβασμένος και ξέρεις τι ακριβώς ζητά η θέση που πας. Θα πρέπει λοιπόν από πριν να ξέρεις πώς τα δικά σου χαρακτηριστικά μπορούν να κουμπώσουν στη θέση και με ποιον τρόπο θα δημιουργήσεις εσύ αυτήν την εντύπωση του ότι είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά; Δώσε ένα παράδειγμα από προηγούμενη εμπειρία ή την άποψη που είχε ο προηγούμενος εργοδότης σου για εσένα στο συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να φανείς παράλληλα και ταπεινός.
 3. Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου: Πες το μια έξω, Όλοι μας έχουμε αδυναμίες και ατέλειες και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κρύβεται για πάντα. Καλύτερα να ξέρει ο άνθρωπος απέναντί σου τι είναι αυτό ώστε να δει πώς μπορεί να αντιδράσει σχετικά με αυτό. Πάλι δίνουμε συγκεκριμένο παράδειγμα και δεν μιλάμε με γενικόλογα. Δείχνει μεγάλη ωριμότητα όταν ένας άνθρωπος ξέρει ακριβώς τα πράγματα που τον χαρακτηρίζουν και μπορεί να τα κατονομάσει.
 4. Πώς θα σε περιέγραφαν ο προηγούμενος εργοδότης σου ή οι συνάδελφοί σου; Βασίσου σε αυτά που έχουν πει μέχρι τώρα χωρίς να βάλεις δικές σου σάλτσες. Μια καλή ιδέα είναι να πάρεις κάποια λόγια από την περσινή αξιολόγηση στη δουλειά.
 5. Γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά; Για να απαντήσεις στην ερώτηση πρέπει να έχεις κάνει έρευνα για την εταιρεία και τη θέση και να ξέρεις ακριβώς τι πρεσβεύει, τις αξίες και την αποστολή της. Αν έχεις και εσύ πάθος με την αποστολή, τις αξίες και τα προϊόντα της εταιρείας θα έχεις ενθουσιασμό το να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας και να δώσεις τις δεξιότητες, την ενέργεια και το χρόνο σου για αυτόν το σκοπό. Αν δεν βλέπεις ενθουσιασμό, τότε δεν είναι η κατάλληλη θέση για σένα.
 6. Πώς διαχειρίζεσαι το άγχος σου; Ο ερωτών δεν θέλει να ακούσει ότι δεν έχεις άγχος ή ότι προσπερνάς το άγχος και περνάς αμέσως στην επόμενη φάση. Θέλει να ακούσει το σχέδιο δράσης σου όταν εμφανιστεί το άγχος στο τραπέζι. (Όπως πχ, τεχνικές χαλάρωσης, μουσική, ένα τηλέφωνο σε κάποιον δικό σου).
 7. Σε ποιο περιβάλλον αποδίδεις καλύτερα; Επειδή η διαδικασία εύρεσης προσωπικού είναι μια χρονοβόρα κατάσταση και ψυχοφθόρα κάποιες φορές, η ερώτηση αυτή γίνεται για να δει ο ερωτών αν μπορείς να ταιριάξεις με τα δεδομένα της εργασίας. Αν πχ έχεις μάθει να δουλεύεις μόνος σε απόλυτη ησυχία και το γραφείο που που ετοιμάζεσαι να πας έχει βαβούρα, πολύ προσωπικό και γενικά φασαρία ίσως ένα άτομο που έχει συνηθίσει σε τέτοια περιβάλλοντα εργασιακά να είναι πιο κατάλληλο. Ακόμα και αν δεν ταιριάζουν οι συνθήκες με αυτό που έχεις συνηθίσει μπορείς να διαβεβαιώσεις ότι μπορείς να προσαρμοστείς με τους ρυθμούς αυτούς, μόνο αν είσαι πρόθυμος να το κάνεις.
 8. Πώς αντιμετωπίζεις την κριτική; Τι θέλει να μάθει εδώ ο εργοδότης; Πώς αντιδράς στο άκουσμα μιας ανατροφοδότησης. Φυσικά η κριτική κάποιες φορές μπορεί να πληγώσει ειδικά όταν δίνεται με άκομψο τρόπο, το αποτέλεσμα είναι εφόσον δοθεί με σωστό τρόπο να γίνουν οι κατάλληλες δράσεις ώστε να γίνει η δουλειά σωστά.
 9. Μια φορά που ξεπέρασες τα αναμενόμενα. Όταν έκανες κάτι χωρίς να στο ζητήσουν, όταν βοήθησες με κάποιον τρόπο το κοινωνικό σύνολο, όπως κάποια εθελοντικη δράση, όσες φορές σήκωσες μανίκια και βοήθησες στη δουλειά κάνοντας το κάτι παραπάνω χωρίς να ζητηθεί.
 10. Είσαι τύπος της ομάδας ή μοναχικός καβαλάρης; Το κλειδί είναι να δείξεις ότι μπορείς να προσαρμοστείς και να ολοκληρώσεις τη δουλειά, ανεξάρτητα από τον τύπο της προσωπικότητάς σου. Αν η δουλειά απαιτεί να ανακατεύεσαι με ομάδα και να κάνεις παρουσιάσεις σε κοινό που μπορεί να είναι το όνειρο ενός εξωστρεφούς που έγινε πραγματικότητα, αλλά όχι τόσο για κάποιον που προτιμά να μελετά αθόρυβα υπολογιστικά φύλλα και δεδομένα. Προσαρμοστικότητα λοιπόν είναι το κλειδί ανεξάρτητα των φυσικών τάσεω.
 11. Τι μισθό θα ήθελες να πάρεις; Θα πρέπει να είσαι διαβασμένος και να ξέρεις ποιο είναι το ποσό που δίνει η αγορά για τη θέση αυτή και σε συνάρτηση με την προϋπηρεσία σου. Φυσικά μπορείς να πεις ότι προσδοκάς έναν μισθό βάσει της αγοράς. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν για χρήματα, όμως μπορείς να πεις ένα εύρος αν δεν θες να πεις ένα νούμερο. Προσοχή να μη ζητήσεις λιγότερα και σε υποτιμήσεις για να σε διαλέξουν. Θα μείνεις με τον ίδιο μισθό για πολύ καιρό λογικά οπότε είναι σημαντικό να νιώθεις οκ με αυτό.
 12. Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά; Λέμε μόνο την αλήθεια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες εκτός αν ζητηθούν. Το σημαντικό είναι να μιλήσεις με σεβασμό και ευγένεια ακόμα και αν απολύθηκες. Η αγορά είναι πολύ μικρή και κανείς δεν θέλει έναν άνθρωπο που γκρινιάζει και κακολογεί τους άλλους γιατί αυτό θα κάνει και στο μέλλον λογικά.
 13. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Η πιο όμορφη ερώτηση και μπορεί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας συχνά να μην είναι κοινοποιήσιμοι, ή να μην τους ξέρουμε αλλά πριν πας σε αυτή τη συνέντευξη, κάνε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου. Αν δε σε βλέπεις σε αυτήν την εταιρεία ίσως κάτι σημαίνει αυτό. Από την άλλη αυτό δείχνει στον άνθρωπο ότι ξέρει πού πατάει και τι θέλει, έχει μια αποστολή και είναι αποφασισμένος. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις, πες κάτι αληθινό όπως: «Βλέπω τον εαυτό μου να συνεχίζω να επιδιώκω αυτό που αγαπώ κάνοντας ______ ενώ αναπτύσσομαι». «Έχω επίσης στόχο να _____μέχρι να γίνω __.» Δείξε απλώς ότι έχεις στόχους.
 14. Ποιος είναι ο αγαπημένος ήρωας βιβλίου ή ταινίας; Αφέσου ελεύθερος και χαλάρωσε, δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ο ερωτών θέλει να δει για ποιον λόγο επέλεξες αυτόν τον ήρωα και πώς η ιδιότητά του συσχετίζεται με την επαγγελματική σου ταυτότητα.
 15. Πότε μπορείς να ξεκινήσεις; Αν δουλεύεις αλλού πρέπει να ειδιποιήσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν, από εκεί και πέρα λες μια ημερομηνία σύμφωνα με την ατζέντα σου. Υπολόγισε ότι μπορεί να χρειαστείς λίγες μέρες άδεια ανάμεσα στις δύο δουλειές.
 16. Γιατί να διαλέξω εσένα; Τι αξία θα δώσεις στη νέα δουλειά; Τι ξέρεις εσύ που δεν ξέρει κανείς άλλος και μπορεί να εκμεταλλευτεί ο νέος εργοδότης σου; Τι θα ήθελες εσύ για το άτομο που θα προσλάμβνανες; Αν ταιριάζει αυτό το άτομο με την εταιρεία σου, αν έχει ανταγωνιστικό επίπεδο εμπειρίας; Αν τον ενδιαφέρει η αποστολή της εταιρείας; Αν κάνουν το κάτι παραπάνω.

Γιατί συνεχίζεις να σε σαμποτάρεις πετώντας στα σκουπίδια τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News