Ξεκινάς να πας στη δουλειά σου, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει ότι θα κάνουν απεργία τη Δευτέρα, αλλά δεν ξέρεις ακόμα αν ο δικός σας δάσκαλος θα είναι απεργός. Πηγαίνεις στις 8:00 στο σχολείο και ενημερώνεσαι ότι τελικά το παιδί σήμερα θα μείνει σπίτι. Αν δεν εργάζεσαι, αυτή είναι μια πρώτης τάξεως κοπάνα από δουλειές σπιτιού και άλλα βαρετά και λίγος επιπλέον χρόνος με το παιδάκι σου. Αν όμως εργάζεσαι, το σενάριο «δουλεύω από το σπίτι με παιδιά» ίσως σου ξυπνήσει μνήμες καραντίνας, ίσως σε αγχώσει, ίσως σπάσεις το κεφάλι σου να βρεις τις λύσεις και να το κάνεις να δουλέψει και αυτό.

Αντιμετώπισε το άγχος της δουλειάς
Freepik

Τα καλά του γραφείου

Το ξέρω ότι τώρα μπορεί να αναπολείς την ξεγνοιασιά του γραφείου σου, την επαφή με τους συναδέλφους σου, το πόσο παραγωγικά και αβίαστα περνά η ώρα και «φεύγει» η δουλειά. Που το μόνο που θες είναι να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις σήμερα για να βάλεις το λιθαράκι σου στο συνολικό αποτέλεσμα. Έχει πολλά καλά η δουλειά στο γραφείο και άλλα τόσα το να δουλεύεις κάποιες μέρες από το σπίτι, χωρίς όμως να έχω να δουλεύω από το σπίτι με παιδιά.

Μήπως η πανδημία σε έκανε κι εσένα TWAT;

Όρια-Όρια-Όρια

Αν μιλάμε για παιδιά δημοτικού, δηλαδή από ηλικίες 6 και πάνω ή και τα νήπια νομίζω μπαίνουν σε αυτήν την κατηγορία, μπορούν να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν τι σημαίνει ένα όριο, αρκεί να είναι σαφές.

-Μαμά: θέλω νερό, πεινάω, θέλω να μου πιάσεις αυτό, θέλωωω…. Είναι μικρά παιδιά που μας χρειάζονται ακόμα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, ωστόσο μπορούμε και εμείς σιγά σιγά να τα εκπαιδεύσουμε σε κάποια πράγματα ώστε να είναι όσο γίνεται πιο αυτόνομα και να μην έχουν την ανάγκη τους. Η μέθοδος Μοντεσσόρι έχει πάρα πολλά παραδείγματα του πώς μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο τους στο σπίτι πιο λειτουργικό για εκείνα ώστε να μην χρειάζονται την βοήθεια κάποιου ενήλικα.

Ένα μικρό παράδειγμα, φτιάχνουμε σταθμούς, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο τους, βάζουμε κανάτα με νερό ποτηράκια που δεν σπάνε, σνακ σε ένα τραπέζι που μπορούν εύκολα να φτάσουν.

Ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση ως έχει. Ότι θα είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι, αλλά δεν θα είναι σαν σαββατοκύριακο, ότι έχουμε δουλειά και ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε τη δουλειά μας, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε το χρόνο να είμαστε μαζί. (Το ξέρω ότι η έννοια του χρόνου είναι πολύ δύσκολα κατανοητή για τα παιδιά, φαντάζομαι το ξέρεις και εσύ).

Όρισε εξαρχής του πρόγραμμα της ημέρας

Κάθε μέρα χρειάζεται να έχει ένα ορισμένο πρόγραμμα κατά την έναρξή της. Ποιος είναι ο στόχος της ημέρας, τι έχω να κάνω σήμερα στη δουλειά μου αλλά και γενικά σαν άτομο. Το ίδιο ξέρουν και τα παιδιά μας, αν είχαν σχολείο είχαν συγκεκριμένα μαθήματα να κάνουν και μετά καθώς επέστρεφαν τις δραστηριότητές τους και τη μελέτη τους.

Γι’αυτήν την ιδιαίτερη μέρα που η συνθήκη της είναι: Δουλεύω από το σπίτι με παιδιά πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει το πρόγραμμά μας, το δικό μας και των παιδιών. Τι θα κάνουν σήμερα; Θέλουν να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο, να μελετήσουν κάποιο βιβλίο που δεν προλαβαίνουν μέσα στην εβδομάδα, να ξαναπαίξουν, να δουν κάτι στην τηλεόραση.

Το ξέρω ότι κανείς δεν θέλει να βλέπει τηλεόραση το παιδί του. Νιώθουμε τύψεις, νιώθουμε ότι δεν είναι σωστό, αλλά αν ξεκαθαρίσουμε κάποια προγράμματα που θεωρούμε ότι κάνουν καλό στα παιδιά μας και για σκοπούς ενημέρωσης αλλά και για σκοπούς ψυχαγωγίας, είναι πολύ οκ να δουν με μέτρο. Βάλε ένα ξυπνητήρι και μην αφήσεις τα παιδιά 5 ώρες μπροστά την τηλεόραση ή το youtube. Κάποιες τηλεοράσεις έχουν αυτόματο κλείσιμο με χρονοδιακόπτη, όπως και το youtube κλειδώνει την εφαρμογή.

Κάνε ένα διάλειμμα

Ξεκαθάρισε με τα παιδιά ποιες θα είναι οι ώρες του διαλείμματος εξ αρχής. Επειδή τα παιδιά βαριούνται εύκολα, μια μέθοδος εργασίας τύπου pomodoro δηλαδή για κάθε 25 λεπτά εργασίας, κάνουμε ένα 5 λεπτό διάλειμμα, είναι το ιδανικό για μια μέρα που δουλεύεις από το σπίτι με τα παιδιά.

Θα ξέρουν λοιπόν ότι για όση ώρα κρατά η ώρα της δουλειάς θα πρέπει και εκείνα να απασχοληθούν με όλους τους τρόπους που συζητήσατε από κοινού στην έναρξη της εργάσιμης ημέρας.

Αυτό το σύστημα είναι πολύ βοηθητικό και για όσους εργάζονται γιατί σύμφωνα με μια έρευνα υπάρχει η θεωρία ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πάνω από 30 λεπτά συνεχόμενης δουλειάς. Μια δοκιμή θα μας πείσει.

Μην έχεις παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σου

Νομίζω ότι και ο προϊστάμενός σου έχει κατανόηση και γνωρίζει ότι η σημερινή εργάσιμη ημέρα δεν θα είναι ίδια σαν τις μέρες που δουλεύεις μόνη σου στο σπίτι σου. Πριν απογοητευτείς, θυμώσεις, τα βάλεις με εσένα και τα παιδιά σου, ξεκαθάρισε τι θες σήμερα να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε και μην αφήσεις να περάσει η μέρα χωρίς να το κάνεις. Αν σου έχει μείνει κάτι, μπορείς να συνεννοηθείς να το κάνεις το απόγευμα, αν το επιτρέπει η φύση της δουλειάς, όταν θα αποδεσμευτείς με τις δραστηριότητες των παιδιών σου.

Δουλεύω από το σπίτι με τα παιδιά και η λέξη κλειδί που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η προσαρμοστικότητα. Γενικά το να προσαρμόζεσαι εύκολα σε ό,τι φέρει το ζάρι, είναι ένα τεράστιο προσόν που μας βοηθά πολύ πρακτικά στη ζωή μας, ωστόσο, το να βρεις τις λύσεις σου και να μην πελαγώσεις θα είναι ένας λόγος για τον οποίο στο τέλος της ημέρας θα σε ευγνωμονείς.

Αν τα καταφέρετε και συνεργαστείτε καλά με τα παιδιά σήμερα μην ξεχάσεις να τους πεις πόσο πολύ το εκτίμησες που σας σεβάστηκαν και εσάς και την εργασία σας και θα μπορούσατε να κλείσετε όμορφα τη μέρα σας με ό,τι σας ευχαριστεί, όπως μια βόλτα στη φύση ή τις κούνιες της γειτονιάς σας.

Και αν πήγαν όλα στραβά, αύριο θα είναι μια νέα μέρα, θα επιστρέψετε όλοι στο πρόγραμμά σας όπως συνήθως και ίσως καταφέρατε σήμερα να φτιάξετε ένα νέο skill για το μέλλον ακόμα και αν δεν δούλεψε τέλεια σήμερα, την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα.

Αν νομίζεις πώς είσαι η μοναδική που πέρασε δύσκολα στην καραντίνα, είσαι γελασμένη. Ακόμα και ο Ryan Gosling αντιμετώπισε οικογενειακά προβλήματα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News