Χρειάζομαι διακοπές άμεσα! Αυτό είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται. Όλοι χρειαζόμαστε να κατεβάσουμε για λίγο τους διακόπτες και να μην ασχοληθούμε με την καθημερινή μας ρουτίνα. Να ξυπνήσουμε αργότερα, να λιώσουμε από το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα σε μια ξαπλώστρα και να μην έχουμε την έννοια μας στα e-mails και τα κινητά. Πάω διακοπές σημαίνει δεν ασχολούμαι με τίποτα και με κανέναν. Το ότι μετράς τα δευτερόλεπτα για να φύγεις από τον κολασμένο εργασιακό χώρο που διαθέτεις κάθε μέρα την ενέργειά σου είναι ένα δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται να αρχίσεις σιγά σιγά να δομείς το σχέδιο για το αύριο.

Είναι άλλο το να χρειάζομαι διακοπές και άλλο θέλω το να θέλω τα βροντήξω όλα

Οι διακοπές είναι κάτι πολύ υγιές και ευπρόσδεκτο να το θέλουμε όλοι, είτε περνάμε καλά στη δουλειά μας και την αγαπάμε είτε όχι. Χρειάζεται κάπου κάπου το μυαλό να χαλαρώνει, να μην έχει έννοιες, να μην αισθάνεται ότι δουλεύει συνεχώς στο 100%. Μέχρι εκεί είναι πολύ οκ και ακόμα και ο πιο Workaholic θα πει θέλω λίγες μέρες για τον εαυτό μου και να μην ασχοληθώ με τίποτα.

Το θέμα ξεκινά αν σε πιάνεις να μετράς αντίστροφα τις εργάσιμες ημέρες και τα λεπτά για να φύγεις. Αν το μυαλό σου βρίσκεται συνεχώς σε ακρογιαλιές και σε νησιά, αν δεν μπορείς να δουλέψεις και να παράξεις το έργο σου με ενσυνειδητότητα και με όλη την καλή σου διάθεση.

Το ξέρω ότι εκεί έξω υπάρχουν εργασιακά κολαστήρια. Εργοδότες κέρβεροι που θεωρούν ότι οι υπάλληλοι είναι κτήμα ή ιδιοκτησία τους που δεν φέρονται με σεβασμό και εκτίμηση στον εργαζόμενο. Πελάτες που θαρρούν ότι έχουν πάντα δίκιο και προσβάλλουν τους υπαλλήλους. Συνθήκες εργασίας κάτω από απάνθρωπες καταστάσεις, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, βάρβαρες ώρες και καθεστώτα.

διακοπές και δουλειά
Pexels

Τα ερωτήματα που πρέπει να κάνεις στις διακοπές

Πολύ συχνά λέω ότι οι διακοπές είναι η ευκαιρία να κάνουμε ανασυγκρότηση, να δούμε πού είμαστε και πού πάμε. Μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας, σπάνια θα πάρουμε τον χρόνο να κάνουμε αυτές τις πολύ χρήσιμες ερωτήσεις στον εαυτό μας που συχνά είναι ικανές να καθορίσουν εκ νέου τον ρου της ζωής μας ολόκληρης.

Όταν βγεις στην άδειά σου, εύχομαι να έχεις τουλάχιστον 10 ημέρες αφιερωμένες στην ξεκούρασή σου, αφού πας σε αυτό το μέρος που θα ξεκουραστείς, δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστείς. Μία, δύο, τρεις μέρες, όσες εσύ χρειάζεσαι και μην σκέφτεσαι τίποτα. Στην κυριολεξία, άδειασε το μυαλό σου από όλα όσα σε βαραίνουν πίσω στην καθημερινότητά σου. Αυτή τη στιγμή είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλεις με τον χρόνο σου.

Όταν ξεκουραστείς πραγματικά, θα την καταλάβεις πότε θα έρθει αυτή η στιγμή, θα επιστρέψουν στο μυαλό σου όλες εκείνες οι εικόνες της καθημερινότητας γιατί ξέρεις ότι ο λογαριασμός αυτός είναι ανοιχτός. Το ότι έφυγες από την καθημερινότητά σου για λίγες ημέρες, δε σημαίνει ότι έφυγες για πάντα. Η φάση αυτή είναι προσωρινή και μόλις τελειώσουν οι μέρες της άδειάς σου θα πρέπει να γυρίσεις πίσω στην πραγματικότητα που έχεις φτιάξει εσύ για τη ζωή σου. Και τότε η επιστροφή θα είναι ένα πραγματικό μαρτύριο.

  • Τι γνωρίζω ή αγαπώ πολύ που μπορώ να το κάνω επάγγελμα και κάποιος άλλος άνθρωπος να πάρει αξία από αυτό;
  • Τι είναι αυτό που όταν το κάνω, ξεχνώ να φάω ή να δω το κινητό μου;
  • Ποιος μπορεί να με βοηθήσει, υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πώς να με βοηθήσει να βρω τη δουλειά που μου ταιριάζει;
  • Έχω «εκμεταλλευτεί» όλα τα εργαλεία που έχω στα χέρια μου για να βρω τη δουλειά που μου ταιριάζει; (LinkedIn, Recruiter, κλπ).

Μόνοι μας φτιάχνουμε το μέλλον μας

Μέσα από τις επιλογές που κάνουμε. Με το πρόσχημα του να βγάλω τον επιούσιο κάθεσαι σε μια δουλειά που μισείς και δεν κάνεις τίποτα για να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Ανέχεσαι συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν θα ευχόσουν ούτε στον εχθρό σου, φοβούμενη μήπως χάσεις τον μισθό που μπαίνει με το στανιό κάθε 1ή του μήνα.

Γυρνάς κάθε μέρα πτώμα απ’ αυτήν τη δουλειά αλλά δεν ψάχνεις να βρεις πώς μπορείς να βάλεις τα ταλέντα και τις χάρες σου μέσα σε μια δουλειά που είναι ραμμένη πάνω σου.

Ακόμα και από την σκιά της ομπρέλας στην παραλία

Τώρα που θα βγεις στην άδειά σου, έχεις τον χρόνο και το καθαρό μυαλό να δεσμευτείς στον εαυτό σου ότι θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου να μην σε αφήνεις να ξοδεύεσαι άσκοπα για να κάνει κάποιος άλλος το όνειρό του και πόσο μάλλον αν αυτόν τον άνθρωπο δεν τον εκτιμάς.

Αν γυρεύεις αδιέξοδα, τέτοια θα βρίσκεις στον δρόμο της ζωής σου. Αν γυρεύεις λύσεις θα σου δίνονται τέτοιες. Μην περιμένεις τις διακοπές, τις Παρασκευές και τις αργίες για να κουκουλώσεις καταστάσεις. Δεν παλεύεται μια ζωή που βιώνεται μόνο στις παύσεις. Είναι μια ολόκληρη ζωή!

Δες τα δεδομένα σου, κάνε swot analysis, τεχνικές που χρησιμοποιούν στις coaching συνεδρίες, πάρε χαρτί και μολύβι και μην αφήσεις πέτρα που δεν θα τη γυρίσεις ανάποδα μέχρι να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι! Δεν είναι φενάκη, δεν είναι παραμύθια, γίνεται και κάποιοι το καταφέρνουν. Όχι γιατί έχουν τύχη ή μπάρμπα στην Κορώνη αλλά γιατί μπορεί να είναι οκ με το να ξεβολευτούν κάποτε για να έρθει κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση! Σε παρακαλώ να θυμάσαι ότι όλο αυτό που ζεις είναι προσωρινό και μόλις τελειώσει η άδεια θα πρέπει να γυρίσεις πίσω σε αυτήν την κατάσταση. Φρόντισε η επιστροφή σου να σε ενθουσιάζει!

Μπορώ να τα βροντήξω και να φύγω από τη δουλειά μου όποτε θέλω; Πόσες ημέρες notice είναι οκ;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News