Οι συγκρούσεις με συναδέλφους κάποιες φορές είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Η δουλειά, η ένταση, οι χρόνοι, τα deadlines συχνά μας κάνουν απάνθρωπους, χάνουμε την μπάλα και σε περιπτώσεις που θα είχαμε υπομονή να ανταπεξέλθουμε τελικά χάνουμε οι αντοχές πέφτουν και πέφτουμε στην παγίδα του να τσακωθούμε με ανθρώπους που βλέπουμε κάθε μέρα και περνάμε το 1/3 της μέρας μας μαζί τους.

Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με συναδέλφους!

Οι συγκρούσεις συνήθως αφήνουν ένα άσχημο κλίμα, μια πικρή γεύση που δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις και γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγονται όσο αυτό είναι δυνατόν. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούν να σου εγγυηθούν ότι ακόμα και το χειρότερο να έχει συμβεί στη δουλειά, μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις.

  1. Να μην κριτικάρεις με άλλους συναδέλφους τους συναδέλφους σας. Ένας γενικός κανόνας που καλό είναι να θυμάσαι είναι: Ότι δεν υπάρχουν μυστικά, ό,τι βγαίνει από το στόμα μαθαίνεται πάντα! Αυτό που μπορεί να πεις μια μέρα είναι πιθανό να παραποιηθεί ή να φτάσει στα αυτιά κάποιου εντελώς διαφορετικό από αυτό που εσύ είπες.
  2. Ποιος είναι ο στόχος; Υπάρχουν στόχοι προσωπικοί και επαγγελματικοί. Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας; Από τη στιγμή που είσαι μέλος μιας εταιρείας και μιας ομάδας, όλοι δουλεύουν για έναν κοινό σκοπό. Δεν χωρούν βεντετισμοί και έπαρση και «εγώ ξέρω». Αυτές οι συμπεριφορές δεν χρειάζονται καθόλου σε ομάδες.
  3. Να μην κάνεις υποθέσεις για τη δουλειά των άλλων. Εσύ εργάζεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, είσαι διαφορετικός τύπος και οι συνάδελφοί σου είναι και αυτοί διαφορετικοί. Το γεγονός ότι εσύ ξενυχτάς τα βράδια γιατί τότε είσαι πιο αποδοτική δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για τους άλλους. Ούτε φυσικά πρέπει να έχεις την απαίτηση να κάνει το ίδιο και ο άλλος. Ο καθένας δουλεύει με τη δική του μέθοδο και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα κρίνουμε την δουλειά του άλλου.
  4. Κάθε άνθρωπος έχει το κουμπί του! Ακόμα και το πιο «Στραβόξυλο» έχει το κουμπί που τον ξεκλειδώνει Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς έναν δύστροπο άνθρωπο, δεν είναι δικό του θέμα αυτό, αλλά δικό σου.
  5. Η ομάδα πάνω απ΄όλα. Όσο και αν είναι δύσκολο να κάνεις πίσω, να ρίξεις νερό στο κρασί σου, να θυμάσαι ότι η ομάδα κερδίζει πάντα. Αν επιμένεις να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από την ομάδα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις αντιπαθής.
  6. Πρόβλεψε τη σύγκρουση. Δεν χρειάζεται να είσαι γκουρού της επικοινωνίας για να καταλάβεις πότε θα σκάσει ο κεραυνός. Όταν τα deadlines πλησιάζουν, όταν η δουλειά είναι πολλή, όταν υπάρχει ένταση και κούραση, είναι λογικό ότι μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις και δεν αποκλείεται και συγκρούσεις. Μην αφήνετε τις μέρες να περνούν χωρίς να τελειώνουν οι δουλειές. Είναι τέλειο όταν υπάρχει ωραίο κλίμα στην ομάδα και χαζεύουμε και περνάμε καλά, αλλά στο τέλος της ημέρας η δουλειά πρέπει να βγει. Μην αφήνεις παραγωγικό χρόνο να φύγει και μετά να τρέχεις να καλύψεις τις ώρες χάνοντας το δικό σου ελεύθερο χρόνο.
  7. Άκουσε τι σου λένε οι άλλοι! Βασικός κανόνας της επικοινωνίας. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ένα αυτί να τους ακούσει. Κανείς δεν θα πει όχι μπροστά σε κάποιον που απλώς ακούει, χωρίς να θέλει να απαντήσει και να πει το δικό του. Πόσες φορές οι εντάσεις δεν κατάφεραν να αποφευχθούν και περάσαμε σε συγκρούσεις λόγω της κακής επικοινωνίας. Άκου περισσότερο και μίλα λιγότερο. Όταν έρχεται ένας άνθρωπος με ένταση φορτωμένος εναντίον σου, άκου τι σου λέει. Τι ανάγκη υπάρχει πίσω από αυτό, τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή από εσένα και πού εσύ έκανες λάθος. Φιλτράρισε τα λόγια του, ζύγισέ τον και ας είσαι εσύ ο δυνατότερος, εκείνος που μπορεί να διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα, θα κάνει χιούμορ, θα δώσει τόπο στην οργή.
όταν έχεις νεύρα
Freepik

Κανείς δεν είναι τέλειος

Σε κανέναν τομέα, όσο αυθεντίες και αν περνιούνται κάποιοι, ωστόσο δεν είναι κανείς τόσο εξαιρετικός που να μην κάνει λάθη σε όλα τα επίπεδα. Όταν το καταλάβεις αυτό και αποδεχτείς την ανθρώπινη υπόστασή σου, θα γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα και στη ζωή σου γενικά αλλά και ειδικότερα στην επικοινωνία στη δουλειά.

Όλα όσα έχει ο ανταγωνιστικός συνάδελφος μέσα στο μυαλό του και δεν φανταζόσουν ποτέ ότι τον απασχολούν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News