Τη σημερινή έμπνευση μου την έδωσε η Κέιτ Γουίνσλετ και η αντίδρασή της στη νεαρή δημοσιογράφο. Φαντάσου το λίγο, είσαι δημοσιογράφος και η πρώτη σου συνέντευξη ever είναι στην Κέιτ Γουίνσλετ. Δεν θα σταθώ τόσο στο άτομο αλλά στην συμπεριφορά και αυτή είναι μια ξεκάθαρα mentoring αντιμετώπιση η οποία χαράσει τον δρόμο για αυτό το νεότερο άτομο.

Η Κέιτ Γουίνσλετ και η δημοσιογράφος

Πάρε ένα λεπτό να δεις το βιντεάκι αυτό. Άφησε όλα τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης, της ευγένειας, της καλοσύνης να σε κατακτήσουν. Να νιώσεις όμορφα που είσαι άνθρωπος. Που η Κέιτ Γουίνσλετ ποιεί ήθος και εκπέμπει το φως που έχει μέσα της προς τους άλλους ανθρώπους γύρω της.

Έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση της δημοσιογράφου, του να έχεις μπροστά σου ένα άτομο που στα μάτια σου φαντάζει τεράστιο ή μπροστά σε μια κατάσταση που δεν μπορεις να τη διαχειριστείς; Εγώ άπειρες φορές, μεγαλώνοντας ευτυχώς αυτές οι φορές λιγοστεύουν. Μαθαίνεις κατά τη φάση της ωρίμανσης να αντιμετωπίζεις τα πράγματα, βρίσκεις τα πατήματά σου, ζεις καταστάσεις που σου διδάσκουν και σου προσθέτουν στη φαρέτρα των εργαλείων σου και άλλες ικανότητες. Αλίμονο αν είχαμε από τα 20 την αυτοπεποίθηση των 40 ή των 50. Αλίμονο αν τα ήξερες όλα από το ξεκίνημα.

Μέντορινγκ

Τι είναι το μέντορινγκ; Ποτέ μέχρι την εκπαίδευσή μου δεν είχα ψάξει να βρω τι θα πει μέντορινγκ. Εσφαλμένα πίστευα ότι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στα επαγγελματικά γραφεία των στελεχών. Μέντορας μπορεί να είναι για σένα ακόμα και ο παππούς σου ή η γιαγιά σου. Μπορεί να είναι ένα άτομο που θαυμάζεις. Μπορεί να είναι ο εργοδότης σου.

Χρειάζεται επικοινωνία ανάμεσα στους δύο. Η Κέιτ διαβάζει πίσω από την εξωλεκτική επικοινωνία της δημοσιογράφου ότι η κοπέλα αυτή έχει άγχος. Όταν μαθαίνει ότι είναι η πρώτη της συνέντευξη τη διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά.

συνέντευξη της Kate Winslet
Instagram/kate.winslet.official

Το μάθημα που χρειάζεται να κρατήσει η δημοσιογράφος

Είναι αυτό της απόφασης. «Θα είναι μια υπέροχη συνέντευξη γιατί αυτό αποφασίσαμε εμείς οι δύο και θα είναι μια καταπληκτική συνέντευξη». Αν ένα πράγμα πρέπει να κρατήσει από αυτή τη συνάντηση και να το έχει σαν οδηγό στη ζωή της, είναι αυτό της απόφασης.

Ακόμα και αν το έκανε εντελώς ασυναίσθητα γιατί μπορεί έτσι να λειτουργεί στη ζωή της, να υποστηρίζει και να βοηθά τους ανθρώπους γύρω της να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, αυτή η στιγμή θα είναι και θα παραμείνει χαραγμένη στη ζωή της δημοσιογράφου.

Οι άνθρωποι που δεν βρέθηκαν τυχαία στον δρόμο μας

Πιστεύω ότι έχουμε τη δύναμη να προσελκύσουμε κοντά μας τους ανθρώπους που θα κάνουν διαφορά στη ζωή μας. Προσελκύεις εντελώς ασυναίσθητα και υποσυνείδητα πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που έχεις ζητήσει με κάποιον τρόπο στη ζωή σου.

Η εύρεση του κατάλληλου μέντορα, θεωρώ ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή μας. Είτε αυτή είναι μια σχέση μόνιμη και υπό τη μορφή συνεργασίας είτε η ευχάριστη συγκυρία ή έκπληξη που μπορεί να έρθεις στη ζωή μας εκεί που δεν το περιμένουμε.

Πώς θα γίνεις και εσύ ένας τέτοιος;

Θα σου δώσω ένα πολύ χειροπιαστό παράδειγμα. Κάθε μέρα στη ζωή μου έρχομαι αντιμέτωπη με κριτική ή μάλλον καλύτερα, με την ανατροφοδότηση. Είναι αυτή η φύση της δουλειάς που χρειάζεται ανατροφοδότηση. Τον πρώτο καιρό που δέχτηκα αυτήν την κριτική είχα άγχος, είχα στάση άμυνας, ένιωθα ότι κάποιος κρίνει αυτό που κάνω και εγώ είμαι εκτεθειμένη.

Είμαι όμως παράλληλα τόσο τυχερή που ο άνθρωπος που δίνει feedback για τη δουλειά μου, το κάνει με έναν υπέροχο τρόπο που με βοηθά να εξελιχθώ. Όσο και αν στην αρχή ανησυχούσα, με τον καιρό άφησα τις άμυνες στην άκρη και δέχτηκα το δώρο αυτό που με βοήθησε πολύ ενεργά στο να γίνω αυτή που είμαι σήμερα. Σήμερα δεν με νοιάζει καθόλου κανενός είδους κριτική από οποιονδήποτε, ακόμα και κάτι άσχημο να μου πεις, δεν με αγγίζει καν.

Η συνεργασία με έναν άνθρωπο που ξέρει να το κάνει σωστά αυτό το κομμάτι με κάποιον τρόπο σου δίνει και εσένα κάτι. Υποσυνείδητα να πρέπει να δώσεις και εσύ κάπου feedback ακόμα και αν παλιά ήσουν πιο απότομη, έμαθες ότι ξεκινάς πάντα με το καλό και αν υπάρχει κάτι αρνητικό, το λέμε με ωραίο τρόπο. Κάνεις feedback όπως θα ήθελες να σου κάνουν.

Κάπως έτσι λοιπόν ένας φωτεινός άνθρωπος σου δείχνει το δρόμο και κάνοντας αυτή την πρακτική καθημερινότητά σου, γίνεσαι και εσύ σαν εκείνον.

Έτσι Κέιτ Γουίνσλετ-δημοσιογράφος σημειώσατε χ και πήραμε και εμείς όλοι το ευχάριστο μήνυμα της ημέρας που ήταν αρκετό να μας δώσει έμπνευση!

Πώς είναι τα 40+ μέσα από τα μάτια της Kate Winslet; Το αισιόδοξο μήνυμα που χρειαζόμαστε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News