Η εβδομάδα που διανύουμε είναι για πολλούς από τις πιο απαιτητικές μιας που ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Κλείνω τις εκκρεμότητες της δουλειάς και φεύγω για τις διακοπές μου ήσυχος και χαλαρός γνωρίζοντας ότι δούλεψα αυτές τις ημέρες και έκλεισα όλα τα ανοιχτά θέματα και άρα όταν επιστρέψω θα τα βρω έτοιμα και θα αρχίσω τη χρονιά μου όμορφα σαν μια νέα κόλλα λευκή που θα περιμένει από εμένα να γράψω τις επόμενες γραμμές του.

άγχος πριν τις εξετάσεις

Κλείνω τις εκκρεμότητες της δουλειάς

  1. Φτιάξε ένα ημερολόγιο με όλες τις εργάσιμες ώρες και ημέρες που σου μένουν
  2. Ανέσυρε όλες τις υποχρεώσεις που σου μένουν. Μην αφήσεις τίποτα πίσω σου και βρες πότε θα γίνει τι;
  3. Βάλε προτεραιότητες!
  4. Ετοίμασε το πλάνο σου βάση της μεθόδου πομοντόρο *
  5. Μη χάσεις την ώρα της σούπερ παραγωγικότητάς σου, που όπως λένε είναι τα 90 πρώτα λεπτά της εργάσιμης ημέρας σκορπώντας την ώρα σου με e-mail ή συζητήσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει αργότερα, νωρίς το μεσημέρι όταν αρχίζουν ούτως ή άλλος να πέφτουν οι ρυθμοί της παραγωγικότητάς μας.

*Η τεχνική Πομοντόρο (Pomodoro) είναι μια μέθοδος  διαχείρισης χρόνου που χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «πομοντόρο», τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα. 

Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση

Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:

  • απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  • ρύθμιση της χρονομέτρου για 25 λεπτά
  • εκτέλεση της εργασίας μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  • διάλειμμα (5 λεπτά)
  • μετά από κάθε 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα διάλειμμα (15–20 λεπτά) (σημ.1)

Πώς να κλείσω τις εκκρεμότητες στη δουλειά πριν φύγω για διακοπές

Μια δουλειά που θα περάσει από τα χέρια σου

Ξεμπέρδευε με αυτή τη δουλειά μια ώρα νωρίτερα. Ποτέ μέχρι τώρα, δεν ήμουν τέτοιος άνθρωπος, ήμουν της τελευταίας στιγμής. Μέχρι που η αναβλητικότητα βαρούσε κόκκινο και όλα αυτά που έφερνε κοντά της, όπως το άγχος, την πίεση, την ταχυπαλμία.

Κάνω πλέον την ερώτηση αυτή στον εαυτό μου: Θα προκαλέσει πόνο ή απόλαυση; Ο πόνος που θα προκαλέσει να βλέπω ατέλειωτο μπροστά στα μάτια μου όλο αυτό που έχω αντιμετωπίσω μπορώ να σου εγγυηθώ ότι είναι, μεγαλύτερος από αυτόν που θα βιώσω για να ολοκληρώσω το task. Η δε απόλαυση και αυτή η αίσθηση της χαλαρότητας, το γεγονός δηλαδή ότι θα είμαι στις διακοπές μου χωρίς να έχω την έγνοια καμίας εκκρεμότητας έχει αξία ανεκτίμητη.

Κάνε οραματισμό

Τα πρωινά όταν πηγαίνεις να μπαίνεις στη δουλειά σου, πριν αρχίσεις την ουσιαστική δουλειά, στη φάση που οργανώνεις τη δουλειά και πώς θα κυλήσει η μέρα σου, δώσε πέντε λεπτά στον εαυτό σου να φανταστείς σε τι κατάσταση θα είσαι σε οκτώ ώρες που θα έχεις τελειώσει την εργασία σου. Κλείνω τις εκκρεμότητες της δουλειάς βάζοντας κάθε μέρα ένα μικρό λιθαράκι. Η δουλειά δεν τελειώνει μόνη της, παρά μόνο αν πάρουμε την απόφαση και δεσμευτούμε σε δράση. Οραματίσου λοιπόν ότι την ώρα που έχεις αφήσει πίσω σου την πόρτα της δουλειάς σου έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες της σημερινής μέρας!

Αν για κάποιο λόγο κάτι υπολόγισες διαφορετικά, μην σε κρίνεις. Δεν είμαστε ρομποτάκια, μπορεί να χρειαστούμε κάποιες φορές μεγαλύτερο διάλειμμα ή να πούμε μια κουβέντα με έναν συνάδελφό μας. Θυμήσου γιατί το κάνεις όλο αυτό.

Μήπως έχεις και εσύ τρελά όνειρα; Αν ναι πολύ καλά κάνεις. Πώς ο οραματισμός θα σε βοηθήσει να τα εκπληρώσεις

Πληροφορίες: (σημ.1): Wikipedia

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News