Η Simone Biles παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στο New York Time’s Magazine ότι “έπρεπε να σταματήσει” τη γυμναστική πολύ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, λέγοντας ότι το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην γιατρό γυμναστικής των ΗΠΑ, Larry Nassar και στη συνέχεια, η παρακολούθηση της δοκιμασίας του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν “πολύ” γι’ αυτήν.

Η συνέντευξη της Simone Biles στο New York Time’s Magazine

Η 24χρονη θρύλος της ρυθμικής γυμναστικής ήταν το μόνο θύμα του Nassar που εκπροσώπησε την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Αναμενόταν να πάρει πέντε χρυσά μετάλλια , αλλά τελικά αποσύρθηκε από τους τέσσερις στους πέντε τελικούς αγώνων.

“Αν βλέπατε όλα όσα έχω περάσει τα τελευταία επτά χρόνια, δεν θα έπρεπε να είχα δημιουργήσει άλλη Ολυμπιακή ομάδα”, είπε η Biles στο New York Magazine. “Θα έπρεπε να είχα σταματήσει πριν από το Τόκιο, όταν ο Larry Nassar ήταν στα ΜΜΕ για δύο χρόνια. Ήταν πάρα πολύ. Δεν επρόκειτο όμως να τον αφήσω να πάρει κάτι για το οποίο δούλευα από την ηλικία των έξι ετών. Δεν θα τον άφηνα να μου αφαιρέσει αυτή τη χαρά. Έτσι το ξεπέρασα για όσο διάστημα μου επέτρεπε το μυαλό μου και το σώμα μου”.

Η Biles, αποκάλυψε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού, ότι βρισκόταν σε μια ασυνήθιστη κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου οι αθλητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν το άγχος των αγώνων και των σημαντικών επιπτώσεων του COVID-19, εκτός από τις πιέσεις που έρχονται με τον ανταγωνισμό. Επίσης, δεν είχε τα αγαπημένα της πρόσωπα ούτε το πλήθος για να την επευφημήσει λόγω της πανδημίας και ένιωθε “όλο και πιο νευρική” πριν από τον διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια του προκριματικού γύρου, έκανε σημαντικά λάθη. Για πρώτη φορά στη ζωή της, το σώμα της αρνιόταν να συνεργαστεί.

Λίγες μέρες αργότερα, η Biles έριξε αντί να κάνει δυόμισι περιστροφές, κατάφερε μόνο ενάμιση πριν προσγειωθεί ενώ σχεδόν έπεσε πίσω. Η αθλήτρια εξήγησε ότι έπασχε από ένα ψυχικό μπλοκάρισμα που προκαλεί τους γυμναστές να χάσουν τη μυϊκή τους μνήμη και να αισθάνονται ότι είναι στον αέρα.

“Είναι τόσο επικίνδυνο”, είπε. “Βασικά είναι ζωή ή θάνατος. Είναι θαύμα που προσγειώθηκα στα πόδια μου. Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο άτομο, θα είχε βγει με φορείο. Μόλις προσγειώθηκα, πήγα και είπα στον προπονητή μου: “Δεν μπορώ να συνεχίσω”. Η εμπειρία τρόμαξε τη Biles σε σημείο που δεν την ενδιέφερε πλέον να αγωνίζεται και να κερδίζει μετάλλια. Η φιλοδοξία μου δεν έχει αλλάξει ποτέ ξανά τόσο γρήγορα. Από το να θέλω να ανέβω στο βάθρο στο να θέλω να γυρίσω σπίτι, μόνη μου, χωρίς πατερίτσες.

Η Simone Biles μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη μάχη με την κατάθλιψη και δίνει τη δύναμη που κάθε γυναίκα χρειάζεται στην κοινωνία του σήμερα

Η πάλη με την ψυχική υγεία και η δυσκολία του να είσαι μαύρη αθλήτρια

Η Biles έσπασε δημόσια τη σιωπή της για την κακοποίηση του Nassar τον Ιανουάριο του 2018, αποκαλύπτοντας σε ένα tweet ότι ήταν ένα από τα πολλά θύματά του. Ο Nassar κακοποίησε σεξουαλικά περισσότερες από 150 γυναίκες κατά τη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του. Καταδικάστηκε σε 175 χρόνια φυλάκισης το 2018.

Η Biles υπέφερε από κατάθλιψη και έκανε θεραπεία ενώ προπονούνταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πίστευε ότι ήταν “αρκετά καλή” για να πάει στο Τόκιο και αποφάσισε να επιστρέψει στη θεραπεία μετά. “Αυτό πιθανότατα θα είναι κάτι που θα το δουλεύω για 20 χρόνια”, είπε. “Όσο κι αν προσπαθώ να ξεχάσω, είναι ζωντανό μέσα μου”.

“Πες μέχρι να γίνεις 30 ετών, έχεις την πλήρη όρασή σου”, είπε. “Ένα πρωί, ξυπνάς, δεν βλέπεις τίποτα, αλλά οι άνθρωποι σου λένε να συνεχίσεις και να κάνεις την καθημερινή σου δουλειά σαν να έχεις ακόμα την όρασή σου. Θα ήσουν χαμένος, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το μόνο πράγμα με το οποίο μπορώ να το συσχετίσω. Κάνω ρυθμική για 18 χρόνια. Ξύπνησα και το έχασα. Πώς θα συνεχίσω τη μέρα μου; “

Σε μια ακόμα συνέντευξή της στο περιοδικό The Cut η αθλήτρια επικεντρώθηκε στον ρατσισμό απέναντι στις μαύρες γυναίκες αλλά και στη ψυχική της υγεία. Στην πορεία της στον αθλητισμό έπρεπε να αντιμετωπίσει πρόσθετες γυναίκες επειδή απλώς ήταν μαύρη. “Ως μαύρη γυναίκα, πρέπει απλώς να είμαστε καλύτερες”, είπε. “Γιατί ακόμη και όταν σπάμε ρεκόρ, σχεδόν τα μειώνουν, σαν να είναι κάτι φυσιολογικό”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News