Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όταν αγοράζουμε προϊόντα είναι να τα πλένουμε. Ειδικότερα, σε περίοδο κορονοϊού το πλύσιμο είναι απαραίτητο για όλα όσα αγοράζουμε. Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένουμε πριν τα φάμε;

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πλένουμε

Φρούτα

Τα φρούτα πρέπει οπωσδήποτε να πλένονται πάρα πολύ σχολαστικά. Όσο καθαρά κι αν φαίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά με φλούδα που τρώγεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο. Δεν χρειάζεται να τα πλύνεις με σαπούνι, ειδικά αν θες να το φας με τη φλούδα, ρίξε άφθονο νερό και τρίψε καλά το φρούτο ή το λαχανικό.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένουμε

Κονσέρβες

Μπορεί να ασφαλίζουν πολύ καλά το φαγητό που έχουν μέσα και να εμποδίζουν τα βακτήρια. Δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο περιεχόμενο της συσκευασίας, χάρη στο προστατευτικό καπάκι της. Ωστόσο, αν ανοίξουμε κουτί, χωρίς να το πλύνουμε τα βακτήρια θα έχουν άμεση πρόσβαση στο φαγητό εντός του κουτιού. Είναι εκτεθειμένα σαν προϊόντα εκεί που βρίσκονται, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ ή αποθήκες τροφίμων. Άρα το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να πλύνει πολύ καλά τις κονσέρβες πριν τις ανοίξεις.

Ποια φρούτα & λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι;

Φρούτα με μη βρώσιμη φλούδα

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζεις αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά, τα βακτήρια από τη φλούδα θα μεταφερθούν ούτως ή άλλως στο εσωτερικό τους. Η απειλή των βακτηρίων από το περίβλημα στο εσωτερικό λειτουργεί όπως στις κονσέρβες. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένεις και τις μπανάνες, και το πεπόνι,και  το καρπούζι, καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά με φλούδα που δεν τρώγεται.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένουμε

Ξηροί καρποί

Πάντα πρέπει να πλένεις τους ξηρούς καρπούς, ακόμη κι αν είναι ξεφλουδισμένοι. Οι ξηροί καρποί πωλούνται, κυρίως, εκτός συσκευασίας, άρα δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Πέραν τούτου το πλύσιμο βοηθά διώχνει το φυτικό οξύ, που χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, και μπορεί επίσης να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φακές, φασόλια, φασολάκια

Και αυτά πωλούνται συχνά εκτός συσκευασίας. Το γεγονός αυτό εκθέτει τα τρόφιμα αυτά σε σκόνη. Άρα, πρέπει να τα πλένουμε ακόμα και πριν τα βράσουμε. Μάλιστα στις φακές, πριν το πλύσιμο, ξεχωρίζουμε τις καλές από τις κακές και μετά τις πλένουμε σε κρύο νερό.

Αποξηραμένα φρούτα

Θεωρούνται από τα πιο βρώμικα τρόφιμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αποξηραμένα φρούτα που πωλούνται εκτός συσκευασίας. Ακόμα, όμως, κι αν αγοράσεις αποξηραμένα φρούτα σε μια ωραία συσκευασία, πρώτα πρέπει να τα ξεπλύνεις και να τα μουλιάσεις για μερικές ώρες. Μετά απόλαυσε τα υπεύθυνα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News