Η παραπληροφόρηση στα social media δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε μια εποχή, όμως, που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τα fake news στο Tiktok φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια άλλη δυναμική. Άλλωστε, στην τελική ευθεία των Αμερικανικών εκλογών, η δημοφιλής πλατφόρμα αναδεικνύεται απειλή στην έκβαση των αποτελεσμάτων, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μια έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από την ψηφιακή επιτήρηση Global Witness και την ομάδα Cybersecurity for Democracy, δείχνει ότι το TikTok αποτυγχάνει να φιλτράρει μεγάλο όγκο της εκλογικής παραπληροφόρησης. Την ίδια στιγμή μάλιστα που το εκλογικό ενδιαφέρον κορυφώνεται στην απένανρι όχθη του Ατλαντικού.

Τα fake news στο TikTok συγκριτικά με άλλα social media

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έρευνα, το TikTok έχει εγκρίνει το 90% των διαφημίσεων που σχετίζεται με εκλογικά fake news. Ανάμεσα σε αυτές τις διαφημίσεις εμφανίζονται ρητορικές που αποτρέπουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν, λανθασμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών ακόμα και ψευδής ισχυρισμούς για τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων.

«Το TikTok, είναι μια ψυχαγωγική πλατφόρμα», ανέφερε σε post του, ο Blake Chandlee, ο πρόεδρος της πλατφόρμας.

Αν και η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι εδώ και χρόνια έχει αποκλείσει το πολιτικό περιεχόμενο με κάθε τρόπο, δεν φαίνεται να έχει κάνει καλή δουλειά. Η μελέτη του Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενισχύει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι το TikTok κυριαρχεί στην διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σε σύγκριση με άλλα sites, όπως το Facebook και το Youtube.

fake news στο Tik Tok
unsplash

Το TikTok challenge που μας δίνει έμπνευση. Αλήθεια τι μπορεί να συμβεί;

Γιατί το TikTok είναι τόσο ευάλωτο στην παραπληροφόρηση;

Οι κύριοι λόγοι, για τους οποίους το TikTok είναι τόσο επιρρεπές στα fake news βρίσκονται στον αλγόριθμό του και στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η πλατφόρμα.

Το For You Page καθώς και η γενική ροή βίντεο είναι προσαρμοσμένα στις ατομικές προτιμήσεις των χρηστών, μέσω ενός αλγορίθμου που -ακόμα και για το προσωπικό της πλατφόρμας- δεν είναι εύκολα κατανοητός. Παράλληλα, η ευκολία με την οποία οι χρήστες δημιουργούν, καταγράφουν και αναδημοσιεύουν βίντεο επιτρέπει την διάδοση της παραπληροφόρησης ενώ καθιστά πιο δύσκολη την αφαίρεσή της.

«Ο υπερπροσαρμοσμένος αλγόριθμος του TikTok μπορεί να εκτινάξει τυχαίους λογαριασμούς σε virality πολύ γρήγορα και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα, επειδή αυτός είναι και ο λόγος που έχει γίνει μια τόσο δημοφιλής πλατφόρμα», λέει η Little, ερευνήτρια της Media Matters.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού στην εφαρμογή που την καθιστούν εύκολη οδό για παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι χρήστες δημοσιεύουν με ψευδώνυμα και σε αντίθεση με το Facebook, όπου οι ροές των χρηστών είναι γεμάτες κυρίως με περιεχόμενο από φίλους και άτομα που γνωρίζουν, το TikTok’s αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από περιεχόμενο αγνώστων.

Sorry-not sorry: Κάνε ελεύθερα Unfollow. Οι άνθρωποι που ακολουθούμε στα social media είναι πολλά παραπάνω απ’ αυτό που φαντάζεσαι

Οι χρήστες νεότερης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο από την παραπληροφόρηση

fake news στο Tik Tok
freepicks

Οι ειδικοί λένε ότι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι η έλλειψη παιδείας πάνω στο χειρισμό των social media. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του TikTik είναι άτομα νεαρής ηλικίας, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πότε μια πληροφορία είναι αληθής και πότε λανθασμένη. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που δεδομένα από την Google αποκάλυψαν τον Ιούλιο ότι σχεδόν το 40% της Gen Z – η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ των τέλους της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000 – χρησιμοποιεί παγκοσμίως το TikTok και το Instagram ως τις κύριες μηχανές αναζήτησης και πληροφόρησης.

Εκτός από το ότι είναι πιο πιθανό να λάβει ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Gen Z έχει επίσης πολύ υψηλότερα ποσοστά δυσπιστίας σε παραδοσιακούς θεσμούς όπως τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για τη διάδοση της προπαγάνδας.

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους, αν λάβουμε μάλιστα υπόψιν και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός νεαρών Αμερικανών αναφέρουν ότι το TikTok αποτελεί γι’ αυτούς τη κύρια πηγή ενημέρωσης. Επομένως, είναι σαφές, ότι αναρτήσεις εκλογικής παραπληροφόρησης θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Τι στο καλό είναι FYP & POV; Το απόλυτο λεξικό της TikTok slang για να μην έχεις πια άγνωστες λέξεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News