Γνωρίζεις το σύστημα της Flylady; Πρόκειται για ένα σύστημα οργάνωσης της καθημερινότητας, της καθαριότητας βασισμένο στις ρουτίνες που έχει φτιάξει η Flylady κατά κόσμον Marla Cilley που πια έχουν γίνει viral και στο TikTok. Την γνωρίζω χρόνια την Flylady και τη μέθοδό της. Έχω κρατήσει κάποια πράγματα που με βολεύουν και πραγματικά για όλους εμάς που ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες της οργάνωσης του σπιτιού μας, χωρίς να ξοδεύουμε πάνω από μισή ώρα την ημέρα σε αυτές είναι σωτήριο. Τα 31 baby steps είναι η αρχή για τη δέσμευση σε ένα νέο σύστημα που θα σε βοηθήσει να δεις αποτελέσματα στην οργάνωση και την καθαριότητα του σπιτιού σου.

Το σύστημα της Flylady

Για αρχή θα σου πω ότι είναι εντελώς δωρεάν. Στο flylady.net μπορείς να δεις αναλυτικά το πλάνο της στα αγγλικά. Το site ωστόσο είναι απαρχαιωμένης μορφής και θυμίζει την μορφή που είχαν τα site τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο θετικό βάζω ότι έβγαλε δωρεάν εφαρμογή για το κινητό με όλα τα checklist και όλες τις ρουτίνες και επιπλέον σου με δυνατότητα τροποποίησης της λίστας σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες.

Και όλα αυτά γιατί γίνονται; Γιατί ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε εύκολη τη ζωή μας με το νοικοκυριό και με την οργάνωσή του; Γιατί πολύ απλά κανείς δε θέλει να κάνει αυτές τις δουλειές αλλά όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον. Και βοήθεια να έχεις με τις δουλειές του σπιτιού η αλήθεια είναι ότι πρέπει να συντηρείς το σπίτι σε μια κατάσταση αλλιώς θα μαζεύονται οι δουλειές μια μέρα της εβδομάδας και θα τρως μαζεμένο χρόνο να κάνεις κάτι που πιθανά δε θέλεις καθόλου να κάνεις.

οργάνωση του σπιτιού
Unsplash/Becca Tapert

Πάμε για τα 31 baby steps (Κάθε μέρα προσθέτεις κάτι ακόμα και κάνεις και όλα τα προηγούμενα, μέχρι να καθιερωθεί η συνήθεια)

 1. Γυάλισε τον νεροχύτη σου πριν πέσεις για ύπνο. (Τόσο απλό, μην πας για ύπνο με βρώμικη κουζίνα και νεροχύτη που δεν έχει γυαλιστεί. Ξύπνα το επόμενο πρωί σε μια καθαρή κουζίνα).
 2. Με το που σηκωθείς ντύσου (ακόμα και αν δεν δουλεύεις εκτός σπιτιού), φτιάξε τα μαλλιά σου και το πρόσωπό σου.
 3. Υπενθυμίζουμε τις συνήθειες: Γυαλίζουμε τον νεροχύτη και ντυνόμαστε και φτιαχνόμαστε με το που σηκωθούμε.
 4. Γράφουμε σε Post it και κολλάμε στον νεροχύτη και τον καθρέφτη του μπάνιου τη διαδικασία. Μελετάμε γενικά τις αρχές και τις ρουτίνες της Flylady.
 5. Αναγνωρίζουμε και καταγράφουμε τα αρνητικά πράγματα που λέμε κάθε μέρα στον εαυτό μας και γράφουμε και τα θετικά μας στοιχεία.
 6. Βρίσκουμε τα Hotspots, δηλαδή τα σημεία του σπιτιού που μαζεύονται τα πράγματα. Τακτοποιήσε τα και καθάρισε τις επιφάνειες.
 7. Πριν πας για ύπνο διάλεξε τα ρούχα που θα φορέσεις αύριο.
 8. Ήρθε η ώρα να γιορτάσεις ! Μόλις ολοκλήρωσες την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος και μπορείς να φτιάξεις τις ρουτίνες σου. Τις χωρίζουμε σε Πρωινή και βραδινή ρουτίνα. Στην Πρωινή ρουτίνα: Σηκωνόμαστε και φοράμε τα ρούχα μας, φροντίζουμε μαλλιά και πρόσωπο και ελέγχουμε τα post it μας. Στη συνέχεια διαβάζουμε για λίγο και δεν κατηγορούμε τον εαυτό μας για τίποτα, το αντίθετο, τον επαινούμε. Βάζουμε ένα 2λεπτο ρολογάκι και καθαρίζουμε ένα hotspot. Βραδινή ρουτίνα: Καθαρίζουμε τον νεροχύτη μέχρι να γυαλίσει, βάζουμε ρολογάκι δύο λεπτών και καθαρίζουμε ένα hotspot, πράγμα που θα μας δώσει χαρά αύριο που θα σηκωθούμε, διαλέγουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε την επόμενη μέρα. Σε ένα χαρτί ή στο app μπορούμε να γράψουμε τι δική μας ρουτίνα αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι.
 9. Σήμερα θα βάλουμε το declutter ( ξεκαθάρισμα) στην πρωινή ρουτίνα. Βάζω ρολόι για 5 λεπτά και κάνω ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα χώρου. (Στην ουσία ποια πράγματα θα ξεφορτωθείς, ποια δε χρησιμοποιείς και ποια απλά σου πιάνουν χώρο);
 10. Βάλε ένα 15 λεπτό ρολόι και άδειασε όλους τους κάδους του σπιτιού. Πέταξε τα σκουπίδια στους κάδους. Μόλις περάσει ο χρόνος ξανά βάλε το ρολόι στον ίδιο χρόνο και διάβασε λίγο από το βιβλίο που έχεις στο κομοδίνο σου.
 11. Ώρα για έμπνευση. Βάλε ένα ρολόι 15 λεπτών και γράψε αγαπημένα εμπνευστικά σου quotes.
 12. Άδειασε τα εισερχόμενα email σου. Ένα τέταρτο είναι αρκετό γι’αυτή τη δουλειά.
 13. Ξέχνα τις γενικές καθαριότητες. Χωρίζοντας το σπίτι σε Zones και δίνοντας χρόνο στην πρωινή και βραδινή ρουτίνα δεν θα ξανασχοληθείς με τη γενική. Στην ουσία τι έχουμε: 2 λεπτο ξεκαθάρισμα τη μέρα μια ημερήσια δουλειά του σπιτιού για 15 λεπτά και τη βραδινή ρουτίνα.
 14. Φτιάχνοντας το οικογενειακό ημερολόγιο. Είναι η βάση για να οργανωθεί η οικογένεια και συνολικά το σπίτι μας.
 15. Στρώσε το κρεβάτι σου αμέσως μόλις ακουμπήσεις τα πόδια σου στο πάτωμα. Αν δεν το έχεις βάλει ήδη στην πρωινή σου ρουτίνα σιγουρέψου ότι όλα τα δωμάτια έχουν στρωμένα κρεβάτια και γυαλισμένους νεροχύτες.
 16. Δώσε χρόνο στη μελέτη των κειμένων της flylady, εκεί θα βρεις κάποια ιδέα για πρακτικά θέματα αλλά και θα καταλάβεις καλύτερα τις διαδικασίες, τις ζώνες και τις ρουτίνες.
 17. Διάλεξε τι ώρα θα πηγαίνεις κάθε βράδυ για ύπνο. Χρειάζεσαι 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, φτιάξε την βραδινή σου ρουτίνα βάσει των αναγκών σου. Γράψε σε ένα post it την ώρα που θα κοιμάσαι.
 18. Βάλε ένα πλυντήριο την ημέρα.
 19. Μόλις γυρίσω από τη δουλειά, σχολή κάνω ( απογευματινή ρουτίνα): Διάλεξε τι θέλεις να κάνεις εκείνη τη στιγμή, να είναι κάτι σύντομο και όχι πολύ κουραστικό.
 20. Απρόσμενη άφιξη καλεσμένου: Κάθε πρωί όταν τελειώσεις με το μπάνιο σου κάνεις γρήγορο καθάρισμα σε επιφάνειες και τουαλέτες. Έτσι ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί καλεσμένους.
 21. Μελέτη διαδικασίας: Φτιάχνεις και μελετάς τις ρουτίνες σήμερα. Είναι δύσκολο αλλά πλέον κάποια πράγματα έχουν γίνει αυτόματα. Μπράβο σου!
 22. Κάθε μέρα να έχεις σκεφτεί μέχρι τις 18:00 τι θα μαγειρέψεις για βράδυ ή για την επόμενη μέρα.
 23. Φρόντισε εσένα. Να τρως καλά, να πίνεις νερό και να χαλαρώνεις.
 24. Εβδομαδιαιές αποστολές για να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου.
 25. Έλεγξε τα γεγονότα του επόμενου μήνα. Γιορτές, γενέθλια, επετείους. Προετοιμάσου γι’αυτό.

Τα υπόλοιπα βήματα ήταν βήματα ευγνωμοσύνης και ουσιαστικά η Flylady μιλούσε στο κοινό της. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα βασικά που χρειάζεται να ξέρεις αν θες να ξεκινήσεις σύστημα της Flylady σήμερα κιόλας. Ένα πολύ ωραίο σύστημα που βοηθά στην οργάνωση των χώρων και της ζωής μας με σκοπό την αυτοφροντίδα και την καλύτερη ζωή που μπορούμε να ζήσουμε. Τα διαβάζεις, τα μελετάς και διαλέγεις τι θα ταίριαζε σε εσένα και τη ζωή σου. Αν είσαι έτοιμη για αλλαγή και δέσμευση καλή αρχή και καλή οργάνωση!

Οδηγός για μια πιο οργανωμένη ζωή: 10 απλά πράγματα που κάνουν την διαφορά και θα ήθελα να μου πουν πριν ανοίξω το σπιτικό μου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News