Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, οι αναζητήσεις των κατάλληλων δώρων για τους αγαπημένους μας έχουν γίνει έντονες και ανυπομονούμε πώς και πώς να δούμε την έκφρασή τους μόλις τα ανοίξουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, μάλιστα, για τη χαρά που προσφέρει το ξετύλιγμα ενός δώρου. Αφού τελειώσει ο ενθουσιασμός, όμως, τα κουτιά, τα πλαστικά και το χαρτί που έχουν απομείνει συνήθως καταλήγουν σε χωματερές που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου ή σε αποτεφρωτήρες απορριμμάτων και δε θα έπρεπε να επιτρέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο πια. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το ιδανικό δώρο για φέτος τα Χριστούγεννα είναι eco friendly!

Οι περισσότεροι από εμάς παραβλέπουμε το πραγματικό κόστος της παράδοσης ανταλλαγής δώρων. Η κατασκευή και η αποστολή τους προκαλεί τεράστιες εκπομπές αερίων και σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιορτές δημιουργούν βουνά από σκουπίδια, από δώρα που δεν εντυπωσίασαν μέχρι τις συσκευασίες, που καταλήγουν στον κάδο. 

Η αλλαγή της νοοτροπίας μας ως προς το να αγοράζουμε και να δίνουμε δώρα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά φέτος τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία μας για μετάβαση σε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής, διατηρώντας παράλληλα κάποιο επίπεδο δημιουργικότητας.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι Αμερικανοί πετάνε περίπου 25% περισσότερα σκουπίδια από τις Ευχαριστίες έως την Πρωτοχρονιά, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου, προκαλώντας 25 εκατομμύρια επιπλέον τόνους απορριμμάτων.

Επιπλέον, η ποσότητα πλαστικού που συνήθως περιλαμβάνεται στα γιορτινά δώρα είναι τεράστια, όχι μόνο στη συσκευασία και τη μεταφορά, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα. Η βιομηχανία πλαστικών είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 232 εκατομμύρια τόνους εκπομπών θερμότητας στον πλανήτη κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Beyond Plastic. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο περίπου το 9% του πλαστικού στις ΗΠΑ ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ακόμα και από τα πράγματα που πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης.

eco friendly δώρα
Unsplash/freestocks

Eco friendly δώρα: Οι επιλογές που έχεις τα Χριστούγεννα

Η Rebecca Benner, της οργάνωσης The Nature Conservancy, πρότεινε κάποιες εναλλακτικές που θα μειώσουν τα σκουπίδια και τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τα χριστουγεννιάτικα δώρα. 

  • Ελαχιστοποιούμε το πλαστικό και τη συσκευασία: Συγκεντρώνουμε τις αποστολές σε όσο το δυνατόν λιγότερες παραγγελίες, για λιγότερες μετακινήσεις για την παράδοση. 
  • Χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος: Εάν έχουμε παλιές εφημερίδες ή ανακυκλωμένο χαρτί, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για το περιτύλιγμα. Εάν κάθε οικογένεια στις ΗΠΑ τύλιγε μόλις τρία δώρα με ανακυκλωμένα υλικά, αυτό θα εξοικονομούσε αρκετό χαρτί για να καλυφθούν 45.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με το Στάνφορντ. 
  • Ψωνίζουμε στην περιοχή μας: Υποστηρίζοντας μικρές, τοπικές επιχειρήσεις περιορίζεται το πόσο μακριά πρέπει να αποσταλούν αυτά τα προϊόντα, κάτι που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων. 
  • Φτιάχνουμε δώρα: Αντί να τα αγοράσουμε, γινόμαστε δημιουργικοί και φτιάχνουμε οι ίδιοι δώρα, που μπορεί να είναι πιο προσωπικά. 
  • Βγαίνουμε λιγότερες φορές για ψώνια: Κάνουμε προγραμματισμό. Είναι καλύτερα να πάμε για ψώνια μία φορά για να αγοράσουμε ό,τι έχουμε στη λίστα μας.

Δώρα με μεγαλύτερο νόημα:

Τα αντικείμενα που είναι τυλιγμένα σε πολύχρωμο χαρτί σίγουρα δίνουν χαρά, όμως η Meg Goldthwaite της οργάνωσης The Nature Conservancy προτείνει να χαρίσεις κάτι μη χειροπιαστό, που μπορεί να έχει μεγαλύτερο νόημα. 

Το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα

  • Χαρίζουμε αυτό που χρειάζονται: Προτείνουμε δώρα όπως να πληρώσουμε τη δόση του αυτοκινήτου για κάποιον ή να προσλάβουμε μία μπέιμπι σίτερ προκειμένου γονείς να μπορέσουν να βγουν για δείπνο. «Κάτι που πραγματικά χρειάζονται είναι καλύτερο από περισσότερα αντικείμενα», επεσήμανε. 
  • Κάνουμε δωρεά στο όνομά τους: Οι περισσότερες μη κερδοσκοπικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε δωρεές αυτής της περιόδου. Οι γιορτές μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική στιγμή να δείξουμε γενναιοδωρία, επισημαίνει η Goldthwaite. 
  • Μπορούμε να τους δώσουμε νέες εμπειρίες. Οι εμπειρίες κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους από ό,τι τα υλικά αγαθά, λέει η ίδια. Ίσως να είναι μαθήματα χορού, μαγειρικής ή πλεξίματος ή ακόμη και να τους βοηθήσουμε να πάρουν κάποιο δίπλωμα. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News