Το αβοκάντο είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο, αλλά είναι αρκετά δύσκολο στην αποθήκευσή του. Μπορεί τη μία μέρα να φαίνεται αρκετά ώριμο και να μην είναι έτοιμο να φαγωθεί και την επόμενη να χρειαστεί να το πετάξεις στα σκουπίδια κάτι που δε θέλουμε καθόλου! Για να αποφύγεις, λοιπόν, τα χαλασμένα αβοκάντο, να σταματήσεις τις δαπάνες και να μη συμβάλεις ποια στη σπατάλη τροφίμων, σήμερα θα σου μάθουμε πώς να αποθηκεύεις τα αβοκάντο σου για να μην χαλάνε!

Αν και δεν υπάρχει κανένα μαγικό gadget που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το αβοκάντο σου, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις ότι τα αβοκάντο σου διαρκούν αρκετά ώστε να γίνουν ένα σπιτικό γκουακαμόλε! Όπως θα δεις, το πώς ακριβώς θα αποθηκεύσεις ένα αβοκάντο εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ώριμο είναι και για ποιο σκοπό θέλεις να το χρησιμοποιήσεις.

Μην πετάξεις το κουκούτσι απ’ το αβοκάντο: Δες πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις

«Πώς να διατηρήσω φρέσκο ένα ολόκληρο αβοκάντο;»

Εάν έχεις αγοράσει ένα αβοκάντο που δεν είναι ακόμη ώριμο, ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσεις τα φρούτα σου είναι να τα διατηρήσεις ολόκληρα και να τα τοποθετήσεις στον πάγκο σου, μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ένα άγουρο αβοκάντο θα διαρκέσει συνήθως στον πάγκο σου για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αβοκάντο μπορεί να μοιάζουν λίγο με μπελά, είναι σημαντικό να ελέγχεις για την ωριμότητά τους καθημερινά. Θα ξέρεις ότι το αβοκάντο σου είναι ώριμο όταν μπορείς να το πιέσεις ελαφριά με τα δάχτυλά σου, ενώ θα έχει αποκτήσει σκούρα πράσινη έως μαύρη φλούδα.

Εάν το αβοκάντο σου είναι ήδη ώριμο, μπορείς να το τοποθετήσεις στο ψυγείο σου, όπου θα παραμείνει φρέσκο ​​για αρκετές ημέρες, ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης του. Όταν βάλεις το αβοκάντο σου στο ψυγείο, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων ή στο συρτάρι τραγανών προϊόντων. Απλώς σημείωσε πως αν το αβοκάντο σου βρίσκεται στο ίδιο συρτάρι με φρούτα όπως είναι οι μπανάνες, τα μήλα και γενικότερα με προϊόντα με αέριο αιθυλενίου, θα επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης.

Αν σου αρέσει το αβοκάντο, αυτή τη συνταγή θα τη λατρέψεις

«Πώς να αποθηκεύσω ένα κομμένο αβοκάντο;»

Μερικές φορές τα μάτια σου πεινάνε περισσότερο από το στομάχι σου και κόβεις ένα αβοκάντο, για να συνειδητοποιήσεις αργότερα ότι δεν μπορείς να το φας ολόκληρο. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποθηκεύσεις το κομμένο αβοκάντο ώστε να διαρκέσει (λίγο) περισσότερο. 

Εάν το αβοκάντο είναι ήδη κομμένο σε κύβους ή πολτοποιημένο, ο καλύτερος τρόπος είναι να σκεπάσεις το μπολάκι με μία μεμβράνη και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο. Σιγουρέψου ότι η μεμβράνη δεν έρχεται σε επαφή με το αβοκάντο και το μπολ μέσα να μην έχει αέρα. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις και λίγες σταγόνες φρέσκο ​​χυμό λάιμ ή λεμόνι, αλλά αυτό προφανώς αλλάζει τη γεύση του αβοκάντο.

αβοκάντο για την υγεία
Pexels

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορείς επίσης να αποθηκεύσεις το μισό αβοκάντο με την φλούδα του και το κουκούτσι του άθικτο. Στην πραγματικότητα, αφήνοντας αυτά τα δύο επάνω στο αβοκάντο το βοηθάς να διατηρηθεί περισσότερο. Μπορείς, επίσης, να ρίξεις λίγες σταγόνες ελαιόλαδα ή λαιμ και μετά να το καλύψεις με μια μεμβράνη και να το βάλεις στο ψυγείο.

Φέτες αβοκάντο με αυγό στο πι και φι!

«Μπορώ να καταψύξω ένα αβοκάντο;»

Ναι, τα ώριμα αβοκάντο μπορούν να καταψυχθούν εντελώς και υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το επιτύχεις. Απλώς να ξέρεις ότι η κατάψυξη ενός αβοκάντο αλλάζει την κρεμώδη υφή του φρούτου, επομένως, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κατεψυγμένο αβοκάντο σε γκουακαμόλε ή σε smoothie, δεν θα σου συνιστούσα να το φας σκέτο.

Για να καταψύξεις ένα μισό αβοκάντο, αφαίρεσε το κουκούτσι και την φλούδα. Στη συνέχεια, ρίξε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ και κάλυψέ το όλο σφιχτά με μία μεμβράνη. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News