Τις τελευταίες μέρες επικρατεί πανικός σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρους του παρουσιαστή, Στάθη Παναγιωτόπουλου. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, ακριβώς τι έχει γίνει, ο συγκεκριμένος άντρας ενώ βρισκόταν σε σχέση με μία κοπέλα, αποφάσισε, γιατί έτσι ήθελε προφανώς, να διαρρεύσει και να ανεβάσει βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Αυτές τις μέρες έχω διαβάσει πάρα πολλές απόψεις και αναρτήσεις, έχω ακούσει κι έχω βρεθεί σε διάφορες συζητήσεις, ευτυχώς όλοι τον κρίνουν και τον καταδικάζουν. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όμως, όταν όλοι μένουμε με τον εαυτό μας; Μήπως κάποιοι δεν διαφέρουν καθόλου από τον θύτη;

Σε αυτό το άρθρο δε θα ήθελα να αφιερώσω καθόλου χρόνο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, προφανώς και φταίει, προφανώς και προχώρησε σε μία χυδαία πράξη, προφανώς και ό,τι έκανε δεν πρέπει να ξεχαστεί, αντιθέτως θα πρέπει να τιμωρηθεί και να διωχθεί ποινικά. Είναι αδιανόητο να έχουμε 2021 και σε μία πράξη τόσο τραυματική, η νομοθεσία να αργεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα τα θύματα να αναγκάζονται να αναλάβουν δράση μόνα τους.

Η σιωπή είναι συνενοχή. Μίλησε και καταδίκασε κάθε μορφή βίας!

Σοκ μου προκαλεί, επίσης, πως μία ολόκληρη κοινωνία ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η σεξουαλική ζωή των γυναικών είναι δική τους υπόθεση και ότι η διαρροή των εικόνων τους από προσωπικές στιγμές χωρίς τη συναίνεσή τους είναι κακοποίηση. Μπορεί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος να προχώρησε σε αυτή την χυδαία πράξη, αλλά υπάρχουν άτομα που όχι μόνο δε τη σταματούν, αλλά συνεχίζουν να δημοσιεύουν και να μοιράζονται τα βίντεο του θύματος σε ομαδικές συνομιλίες.

Εχθές, λοιπόν, βρέθηκα παρούσα σε μία πολύ απογοητευτική συζήτηση, όπου ένας γνωστός μου ανέφερε ότι σε ομαδική συνομιλία του έστειλαν το βίντεο της καταγγέλλουσας του Στάθη Παναγιωτόπουλου, εγώ εμφανώς σοκαρισμένη αντέδρασα κατευθείαν. Η απάντηση του ήταν «Σιγά, απλά είναι ένα βίντεο, τόσα έχουν διαρρεύσει».

Εμένα εκείνη τη στιγμή πέρασαν αμέτρητες σκέψεις από το μυαλό μου, όπως και συνεχίζουν. Τι εννοείς «απλά είναι ένα βίντεο;» Γιατί αυτό θεωρείται κάτι τόσο απλό; Γιατί επειδή έχουν διαρρεύσει κι άλλα βίντεο, παρόμοιου περιεχομένου δε θα έπρεπε να μας προβληματίζει και να μας εξοργίζει, αλλά μας περνά αδιάφορο; Πώς γίνεται κάποιοι να θέλουν να δουν βίντεο εγκληματικού περιεχομένου; Τι κερδίζουν από αυτό;

Παρακάτω μπορείς να δεις πως με μία απλή αναζήτηση στα Google Trends βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση από ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν και να δουν το συγκεκριμένο βίντεο. Παράλληλα, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει γιατί κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το βίντεο ερωτικού περιεχομένου από το Big Brother.

Είναι και τα δυο περιστατικά που θα έπρεπε να μας ανησυχήσουν και να μας δώσουν τροφή για σκέψη. Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη από την κοινωνία να βρει και να δει αυτά τα βίντεο;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι μπορεί όλες οι αναζητήσεις να μην αφορούν ανθρώπους που ψάχνουν να δουν το βίντεο, αλλά κάποιες από αυτές κάνουν πολύ ξεκάθαρο ότι ο κόσμος όντως googlάρει για να το βρει.

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορώ να τους δικαιολογήσω και ούτε θέλω, αυτό που ξέρω, όμως, και δε θα σταματήσω να το υποστηρίζω, είναι πώς αυτό ονομάζεται ΣΥΝΕΝΟΧΗ και όποιος έκατσε να βρει το συγκεκριμένο βίντεο και να το στείλει σε φίλους του και γνωστούς του, χωρίς να σέβεται το θύμα, παραβιάζοντας κάθε δικαίωμά του, συγγνώμη, αλλά δε διαφέρει καθόλου από τους θύτες.

Πότε επιτέλους θα μάθουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε τις γυναίκες;

Επιπλέον, όποιος ξέρει άτομα που έχουν προβεί σε παρόμοια πράξη και δεν έχει μιλήσει, θεωρείται κι αυτός συνένοχος. Η σιωπή είναι συνενοχή. Ήρθε η στιγμή να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε, να αλλάξουμε και να πάμε κόντρα στην αδικία.

Μίλα και προστάτευσε το θύμα. Θα μπορούσε στην θέση της κοπέλας να είμαι εγώ που σου γράφω αυτή τη στιγμή, η αδερφή σου, η κοπέλα σου, η δασκάλα σου. Αντί να συνεχίζουμε τη διανομή του βίντεο, ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε το θύμα. Αυτή την κοπέλα πρέπει να τη στηρίξουμε κι όχι να συνεχίζουμε να την ντροπιάζουμε. Να της πούμε πως δεν έκανε τίποτα λάθος κι ότι παραμένει όμορφη και γενναία κι όχι απλά το θύμα του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Λάθος κάνουμε εμείς που αντί να καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές, τις επικροτούμε.

Συζήτα, λοιπόν, μίλα και μη μένεις αμέτοχος σε ό,τι προσβάλλει τα θύματα. Από εδώ και πέρα καμία άλλη μόνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News