Το ξύδι σίγουρα είναι ένα υπέροχο προϊόν το οποίο σίγουρα χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο για τον καθαρισμό του σπιτιού! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις το λευκό ξύδι στο καθάρισμα και πραγματικά μπορεί να σου λύσει τα χέρια!

Πώς να χρησιμοποιήσεις το λευκό ξύδι στο καθάρισμα

Καθαρισμός κούπας

Αν σου είναι γνώριμο το να προσπαθείς να αφαιρέσεις λεκέ από τσάι ή καφέ σε κούπα μετά από αυτό το άρθρο θα το ξεχάσεις. Το κλειδί για να διατηρήσεις καθαρές τις κούπες σου είναι το λευκό ξύδι. Για να σώσεις τις κούπες σου το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανακατέψεις το αλάτι και το άσπρο ξύδι μαζί και να τρίψεις με αυτό τους λεκέδες.

Μυρμήγκια

Αν έχεις παρατηρήσει μυρμήγκια στην κουζίνα ή αράχνες στο σαλόνι το μόνο που θα χρειαστείς για να τα ξεφορτωθείς είναι να χρησιμοποιήσεις ξύδι! Μπορείς απλά να αναμίξεις νερό και λευκό ξύδι σε ίσες ποσότητες και να ψεκάσεις το γύρω από τις περιοχές που τα έχεις εντοπίσει.

καθαρίσεις με μαγειρική σόδα
Freepik

Λεκέδες στα ρούχα

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις το ξύδι στα ρούχα. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Αφαίρεση λεκέδων – συμπεριλαμβανομένων κιτρινισμένων μασχαλών και βρώμικων κολάρων
  • Αφαίρεση γυαλιστερών σημαδιών που απομένουν με το σιδέρωμα
  • Κάνει τις κουβέρτες και τις πετσέτες απαλές
  • Αποτρέπει το ξεθώριασμα των χρωμάτων

Εξαφανίζει τις μυρωδιές

Η εξάλειψη των οσμών δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά το άσπρο ξύδι μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου εναντίον τους! Με τον εξής τρόπο:

  1. Γέμισε μερικά μικρά δοχεία με λευκό ξύδι
  2. Άπλωσε το σε μπολ γύρω από το δωμάτιο και άφησε τα για περίπου 24 ώρες
  3. Επανάλαβε αυτήν τη διαδικασία με φρέσκο ​​ξύδι μέχρι να διασκορπιστεί η μυρωδιά
καθαρισμός των επιφανειών
Pexels

Γυαλίζει τα κοσμήματα

Σίγουρα έχεις πολλά κοσμήματα και αρκετά από αυτά έχουν ξεθωριάσει με τον καιρό. Ωστόσο αν χρησιμοποιήσεις μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και τις ανακατέψεις με 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι τότε θα έχεις το απόλυτο καθαριστικό που μπορεί να τα κάνει να λάμπουν και πάλι. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να τα μουλιάσεις για 2-3 ώρες, να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό και στη συνέχεια να τα στεγνώσεις με ένα πανί.

Αφαιρεί τη σκουριά

Το λευκό ξύδι μπορεί να κάνει αυτό που πολλές φορές έχεις ονειρευτεί και όμως δεν το έχεις πραγματοποιήσει. Μπορεί να αφαιρέσει τη σκουριά από τα πολύτιμα εργαλεία σου απλά και μόνο αφήνοντας τα σε αδιάλυτο λευκό ξύδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με λίγο τρίψιμο, τα εργαλεία σου θα εμφανιστούν σαν καινούργια το πρωί!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News