Η βία είναι κρυμμένη καλά. Είναι μια σκιώδης παρουσία με ακονισμένα νύχια που έχει ανέκαθεν σκάψει κάθε ανάχωμα για να είναι εκεί και την επόμενη, ανενόχλητη, κάθε επόμενη μέρα που ένας φόβος θα έχει πονέσει πιο πολύ κι από τον ίδιο τον πόνο.

Είναι το μόνο ηχηρό σήμα στις σιωπές, η μόνη εμφανής μαρτυρία στα σκυμμένα κεφάλια, στις κεκαλυμμένες υποψίες. Η βία είναι εύκολο να εντοπιστεί, δύσκολο να σταθεί στο φως. Συχνά οι γλωσσολόγοι καθιστούν σαφές πως αν δεν υπάρχει εμπειρία δεν υπάρχει λέξη. Πώς να περιγράψει κάποιος κάτι που δεν υπάρχει… Κι όμως, πώς να περιγραφεί κάτι ειδεχθές που υπάρχει, ενώ δε θα έπρεπε;

Ακόμη κι ετυμολογικά η βία είναι καλά κρυμμένη σε εικασίες. Είναι αφανής εν τη πλήρει ξεδιάντροπη δράση της. Αν κι έχει γλωσσολογικά ινδοευρωπαϊκές καταβολές, κανείς δεν μπορεί σίγουρα να συνδέσει την ετυμολογία της με το βίο, τη ζωή δηλαδή… Και πάλι. Η πραγματικότητα αποβαίνει σκληρότερη. Η βία υπάρχει στη ζωή καθιστώντας την αβίωτη.

Σήμερα ολοκληρώθηκε το 15ήμερο ακτιβισμού του Σοροπτιμισμού αφιερωμένο σε διεθνείς δράσεις για τη Βία κατά των γυναικών. Με το κάλεσμα Orange the World, η παγκόσμια Ένωση και οι κατά τόπους Όμιλοι συμβολικά χρησιμοποιώντας το πορτοκαλί χρώμα δημιούργησαν το ουσιαστικό πεδίο της Κοινωνικής Εγρήγορσης και της Ενημέρωσης πως όσο κι αν νιώθει μόνη μια γυναίκα σε αυτόν τον βαθύ πόνο, δεν είναι.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου για το άγχος στο mensarena.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News