Το πρώτο ένστικτο πολλών που θρηνούσαν για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν να αφήσουν λίγα λουλούδια στο κάστρο του Ουίνδσορ. Είναι ένα κτήριο που είχε μεγάλη σημασία για τη μονάρχη σε όλα τα στάδια της ζωής της. Ήταν γι’ αυτή ένας τόπος εργασίας, αλλά και το δικό της ιδιωτικό καταφύγιο, ενώ έγινε και η τελευταία της κατοικία.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ κηδεύτηκε την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του κάστρου του Ουίνδσορ, ενός από τα πιο αγαπημένα σπίτια της αείμνηστης Βασίλισσας. Πρόκειται, επίσης, για ένα χώρο όπου πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν αναπαυθεί – συμπεριλαμβανομένου τόσο του αγαπημένου της συζύγου πρίγκιπα Φιλίππου, όσο και των γονιών της Αυτού Μεγαλειότητος.

Το κάστρο του Ουίνδσορ επιλέχθηκε ως το τελευταίο σπίτι της Βασίλισσας διατηρώντας τη μακρά ιστορία του χώρου σαν μέρος ταφής των μεγάλων ηγεμόνων της Βρετανίας.

Μάλιστα, η ίδια η Βασίλισσα, όσο βρισκόταν εν ζωή, είχε επιλέξει το κάστρο ως μόνιμο τόπο κατοικίας της το τελευταίο διάστημα, έχοντας εγκαταλείψει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η ιστορία πίσω από το κάστρο του Ουίνδσορ

Το κάστρο του Ουίνδσορ αποτελεί μία από τις πολλές επίσημες κατοικίες της βασιλικής οικογένειας από 12ο αιώνα. Χτισμένο σε μια έκταση 130 στρεμμάτων κοντά στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση, το κάστρο αποτελείται από δύο τετράπλευρα κτήρια τα οποία χωρίζονται από έναν κυκλικό πύργο. Το κάστρο περιβάλλεται από πάρκα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Green Park με μια έκταση άνω των 1.800 στρεμμάτων. Υπάρχει επίσης, μια πράσινη λεωφόρος μήκους 5 χιλιομέτρων που ονομάζεται Long Walk καθώς και μια τεχνητή λίμνη, τη Virginia Water.

To κάστρο του Ουίνδσορ έχει συνδεθεί με τους βρετανούς μονάρχες από το 1086, όπου και χτίστηκε από τον Γουλιέλμο τον Πορθητή. Η συμβολή του στην ασφάλεια της χώρας ήταν ανεκτίμητη, καθώς κατασκευάστηκε για να προστατεύει το νότιο μέτωπο του Λονδίνου από εισβολή ή ξένες επιθέσεις.

Καθώς το κάστρο του Ουίνδσορ ήταν κοντά στο Λονδίνο και τον ποταμό Τάμεση, ο Ερρίκος Α’, έχτισε τις πρώτες κατοικίες εκεί. Ωστόσο, δεν ήταν παρά ο Ερρίκος Β’, που μετέτρεψε το κάστρο σε βασιλικό παλάτι, ενώ ο διάδοχός του, ο Ερρίκος Γ’ πρόσθεσε ένα μεγάλο νέο παρεκκλήσι και βελτίωσε την υποδομή των ιδιωτικών διαμερισμάτων.

Αιώνες αργότερα, η Ελισάβετ Α’, το 1570, έχτισε μια μεγάλη γκαλερί με θέα στη Βόρεια Ταράτσα, η οποία προστέθηκε στη βασιλική βιβλιοθήκη κατά τον 20ό αιώνα.

Το εντυπωσιακό εσωτερικό της τελευταίας κατοικίας της Βασίλισσας

  • Η Κρατική Τραπεζαρία

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της τραπεζαρίας είναι η περίτεχνα σκαλιστή οροφή, η οποία αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τη πυρκαγιά του 1992. Η αίθουσα χρησιμοποιείται συχνά για να φιλοξενήσει κρατικά συμπόσια. Το δωμάτιο είναι στολισμένο με κόκκινα χαλιά και λευκές κουρτίνες, ενώ σε μια άκρη δεσπόζει ένα φοβερό μαρμάρινο τζάκι.

  • Το Crimson Drawing Room

To Crimson Drawing Room έχει χαρακτηριστεί το αγαπημένο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Όπως και πολλά άλλα δωμάτιο στο κάστρο Ουίνδσορ, έτσι κι αυτό έχει κρατήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο και χρυσό χρώμα στη διακόσμηση. Αυτό που ξεχωρίζει είναι τα μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή

  • Το Green Drawing Room

To Green Drawing Room είναι ένα ακόμα δωμάτιο που αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την πυρκαγιά του 1992. Το δωμάτιο έχει πράσινες επενδυμένες καρέκλες, περίτεχνους πολυελαίους και πράσινες ταπετσαρίες. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι οι καθρέπτες που αντικαθιστούν τα έργα τέχνης.

  • Το White Drawing Room

Το δωμάτιο είναι λευκό με χρυσά, γαλάζια και κόκκινα χαλιά. Ενώ είναι ιδιαίτερα διάσημο, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ως η επίσημη τοποθεσία για τις φωτογραφίες του γάμου τόσο του Βασιλιά, πλέον, Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα, όσο και της πριγκίπισσας Ευγενίας.

Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για έναν πολύ ιστορικό και εντυπωσιακό χώρο, που έχει φιλοξενήσει σημαντικές στιγμές της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και σίγουρα γι’ αυτό κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες κόσμο, που το επισκέπτεται.

Το κάστρο του Ουίνδσορ, που αγαπήθηκε πολύ από την Αυτού Μεγαλειότητα, έχει την τιμή να την φιλοξενήσει στην τελευταία της κατοικία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News