Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των χημικών γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Ωστόσο πώς επηρεάζει το γεγονός αυτό την υγεία μας; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι των χημικών στην υγεία μας προβληματίζει το 84% των Ευρωπαίων, ενώ ένα 90% ανησυχεί για τις επιπτώσεις των βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για το μέγεθος της βλάβης των τοξικών αυτών ουσιών, οι επιστήμονες προχώρησαν στην δημιουργία εργαλείων που θα έχουν την δυνατότητα να τις εντοπίσουν και να τις καταμετρήσουν. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή χημικών αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2030, αντανακλώντας μια ταχεία αύξηση της χρήσης τους σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Εν αναμονή αυτής της αυξητικής τάσης, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες παραγωγής να αξιολογούνται για πιθανούς κινδύνους για τους καταναλωτές, πριν διατεθούν στην αγορά.

Κίνδυνοι των χημικών στην υγεία και βιοπαρακολούθηση ως μέθοδος πρόληψης

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει εκθέσει σίγουρα σε περισσότερους περιβαλλοντικούς ρύπους από κάθε άλλη φορά. Είτε πρόκειται για τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό ή την τροφή που λαμβάνουμε, τα αντικείμενα που αγγίζουμε ή τα προϊόντα που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, όλα περιλαμβάνουν ποσότητα χημικών ουσιών που εν τέλη συσσωρεύονται στο σώμα μας.

Σε αυτό τον βαθμό έκθεσης, υπάρχουν πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να μας επηρεάσουν. Πώς μπορούμε όμως να τις καταλάβουμε, ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες χημικές ουσίες που υπάρχουν τώρα τον πλανήτη; Στον τομέα της ανθρώπινης υγείας, η πρακτική της βιοπαρακολούθησης δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Με τη μέτρηση ορισμένων βιοδεικτών που περιέχονται σε δείγματα αίματος, ούρων, μαλλιών ή μητρικού γάλακτος, η βιοπαρακολούθηση στοχεύει στη μέτρηση της ακριβούς ποσότητας χημικών ρύπων που μπορεί να αντέξει το σώμα μας με ασφάλεια.

κίνδυνοι χημικών ουσιών στην υγεία
pexels

Εσύ ξέρεις να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες των καλλυντικών σου; – Αυτά είναι μερικά από τα πιο επιβλαβή συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να αποφεύγεις

Συγκρίνοντας τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη

Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες επιχείρησαν να βγάλουν εις πέρας ένα έργο που στοχεύει στην μέτρηση σε ολόκληρη την ήπειρο της έκθεσης των Ευρωπαίων στα χημικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθρώπινη βιοπαρακολούθηση έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών έργων και εθνικών προγραμμάτων, δημιουργώντας μια τεράστια ποσότητα δεδομένων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες είναι συχνά κατακερματισμένες και δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν.

Η πρόοδος που σημειωθεί στην τεχνολογία, έχει ουσιαστικά πολλαπλασιάσει τον αριθμό των αναλύσιμων χημικών ουσιών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καθοριστεί τυπική μέθοδος αναφοράς. Σε αντίθεση με άλλους τομείς, όπως η χημική ασφάλεια των τροφίμων, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βιοπαρακολούθηση. Ορισμένες χώρες έχουν δημιουργήσει εθνικά προγράμματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά το καθένα χωριστά, περιορίζοντας τη δυνατότητα σύγκρισης αποτελεσμάτων.

Ποιες ουσίες εξετάζονται για την επικινδυνότητά τους;

Για να καθορίσουν ποιες χημικές ουσίες πρέπει να παρακολουθούν, οι ερευνητές έδωσαν προτεραιότητα στις ουσίες με βάση την τοξικότητά τους και την επικράτηση στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον.

Συνολικά, 24 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με την έκθεση των πληθυσμών τους σε ορισμένες χημικές ουσίες, γνωστές για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων, των ορμονικών και των αυτών που διαταράσσουν το ανοσοποιητικό. Οι βασικές χημικές ουσίες που μετρήθηκαν ήταν:

  • φθαλικές ενώσεις και τα υποκατάστατό τους, DINCH. Χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών για να γίνουν μαλακά και εύκαμπτα, καθώς και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
  • δισφαινόλες, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφανών και σκληρού πλαστικού.
  • κάδμιο, που χρησιμοποιείται για την προστασία κρίσιμων εξαρτημάτων αεροπλάνων και πλατφορμών πετρελαίου.
  • Αρσενικό, το οποίο βρίσκεται σε φαρμακευτικά προϊόντα, συντηρητικά ξύλου και γεωργικές χημικές ουσίες. Έχει επίσης εφαρμογές στις βιομηχανίες εξόρυξης, μεταλλουργίας, υαλουργίας και ημιαγωγών.
  • Ακρυλαμίδιο, που υπάρχει σε φακούς επαφής, υφάσματα μόνιμης πρέσας, προϊόντα περιποίησης και σταθεροποιητές εδάφους.
  • Αντηλιακά
  • Φυτοφάρμακα

Μέσα σε πεντέμισι χρόνια, το έργο συνέβαλε στην ενίσχυση του δικτύου ευρωπαϊκών φορέων που εμπλέκονται στη βιοπαρακολούθηση και στην αξιολόγηση του χημικού κινδύνου. Αυτή η συνεργασία έφερε νέα δεδομένα, μεθόδους και εργαλεία στους ερευνητές που μελετούν τους χημικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αλλά και μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της χημική ασφάλεια.

Οι λόγοι που δεν πρέπει να τρως ποτέ φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News