Τίποτα δε συγκρίνεται με το να σε συνεπαίρνει ένα καλό βιβλίο. Η μια σελίδα μετά την άλλη μοιάζουν να κυλούν σαν το νεράκι, καθώς βυθιζόμαστε στην πλοκή της ιστορίας και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Ουσιαστικά ανοίγει μία πόρτα στο υποσυνείδητο και μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε εκεί, μαθαίνοντας παράλληλα αρκετές κρυφές του εαυτού μας. Γι΄αυτό λοιπόν τα βιβλία είναι από εκείνα τα πράγματα που δύσκολα αποχωρίζεσαι με αποτέλεσμα να έχεις πολλά ράφια από αυτά. 

Το βιβλίο τελείωσε. Από εκεί και πέρα ποιος είναι ο προορισμός του; Το ράφι της βιβλιοθήκης ή ο κάδος της ανακύκλωσης; Και αν είναι δανεισμένο; Ή δεν πουλήθηκε σε ένα βιβλιοπωλείο; Διάβασε παρακάτω, μήπως και αποφασίσεις να «απελευθερώσεις» μερικά βιβλία που δεν χρησιμοποιείς πια. 

Κρεμάστρα από τα παλιά σου βιβλία; Φτιάξε κι εσύ τη δική σου

Τι να κάνεις με παλιά βιβλία: Υπέροχοι τρόποι «ανακύκλωσης»

Κάνε δωρεά σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση

Φέρε τα κουτιά με τα μεταχειρισμένα βιβλία σου σε κάποιο τοπικό οργανισμό ή μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση. Για να βρεις ένα τοπικό φιλανθρωπικό κέντρο στην περιοχή σου, επικοινώνησε με τον Δήμο.

Unsplash

Φτιάξε μερικούς φακέλους

Όταν δίνεις δωροκάρτες ή μετρητά ως δώρο, είναι διασκεδαστικό να έχεις μοναδικούς φακέλους για να τα τοποθετήσεις. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα για εκείνα τα βιβλία που λείπουν ή έχουν σκιστεί σελίδες, ώστε να μην μπορούν να δοθούν. Βρες ένα πρότυπο που να σου αρέσει, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις σελίδες του βιβλίου σου για να φτιάξεις DIY φακέλους.

Φτιάξε μερικές ετικέτες δώρου

Μια άλλη ιδέα για κάποιο βιβλίο που δεν είναι σε καλή κατάσταση, είναι να χρησιμοποιήσεις τις σελίδες για να φτιάξεις ετικέτες δώρων. Είτε τρυπήσεις ή κόψεις τις ετικέτες σου, χρησιμοποίησε έναν σκούρο μαρκαδόρο για να γράψεις το μήνυμά σου σε αυτές.

Μετέτρεψε τα παλιά σου βινύλια σε στήριγμα για τα βιβλία σου

Διακόσμησε τον χώρο σου

Υπάρχουν μερικές υπέροχες ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσεις τα παλιά σου βιβλία. Για παράδειγμα, φτιάξε ένα κεφαλάρι για το κρεβάτι σου. Θα ήταν χαριτωμένο να χρησιμοποιήσεις βιβλία με εικόνες για κάποιο έργο σε ένα παιδικό δωμάτιο ή βιβλία τέχνης στο δωμάτιο ενός εφήβου και ούτω καθεξής. 

Unsplash

Ανακύκλωσέ τα

Χαρτόδετα βιβλία που είναι σκισμένα ή δεν τα χρειάζεσαι πια, μπορούν να τοποθετηθούν στον κάδο ανακύκλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, και η περιβαλλοντική σου συνείδηση θα είναι καθαρή, και θα έχεις κάνει το ξεκαθάρισμα που χρειάζεται ο χώρος σου.

Πούλησέ τα ή χάρισέ τα online

Μπορείς φυσικά, εάν το επιθυμείς να επωφεληθείς από τα παλιά σου βιβλία. Με μία μικρή αναζήτηση, θα βρεις αρκετές ιστοσελίδες είτε για να πουλήσεις τα παλιά σου βιβλία, είτε ακόμη και να τα χαρίσεις σε κάποιον που τα χρειάζεται.

Εσύ θα φτιάξεις τα δικά σου γλαστράκια από βιβλία;

Δημιούργησε ένα πλαίσιο «Δωρεάν βιβλίων»

Βρες μια τοποθεσία όπου οι άνθρωποι περιμένουν όπως μια αίθουσα αναμονής ιατρείου, ένας σιδηροδρομικός σταθμός, μια στάση λεωφορείου και ούτω καθεξής. Τοποθέτησε ένα βιβλίο με την ένδειξη «Δωρεάν βιβλία» σε αυτήν την τοποθεσία και όπως πάντα, επικοινώνησε πρώτα με το προσωπικό για να λάβεις ειδική άδεια πριν φέρεις τα βιβλία. Μπορείς ακόμη και να τοποθετήσεις ένα αντίστοιχο κουτί στη δουλειά σου ή σε ένα στο σχολείο.

«Ένα βιβλίο δεν είναι μόνο φίλος, κάνει φίλους για σένα. Όταν έχεις ένα βιβλίο με μυαλό και πνεύμα, εμπλουτίζεσαι. Αλλά όταν το μεταδίδεις, πλουτίζεσαι τριπλά».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News