Αν τους τελευταίους μήνες βλέπεις κι εσύ μπροστά σου συνεχώς φριτέζες αέρος, υπάρχει λόγος: Ο κόσμος έχει πάθει φρενίτιδα μ’ αυτά τα μηχανήματα, που ενώ κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια, τώρα έγιναν ευρέως γνωστά. Το TikTok βοήθησε πολύ σ’ αυτό, αφού πλέον βλέπουμε tiktokers απ’ όλο τον κόσμο να ανεβάζουν τις συνταγές τους και να μαζεύουν χιλιάδες likes. Όμως, τι είναι το air fryer και πώς λειτουργεί; Είναι όντως υγιεινό;

Τι είναι το air fryer;

Η φριτέζα αέρα είναι ουσιαστικά ένας βελτιωμένος ηλεκτρικός φούρνος, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του τηγανίσματος στον αέρα και του ψησίματος. Αυτή η μικρή συσκευή μιμείται τα αποτελέσματα του τηγανίσματος και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ζεστό αέρα και λίγο ή καθόλου λάδι.

Οι φριτέζες αέρος έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια -σχεδόν το 40% των σπιτιών στις ΗΠΑ είχαν ένα air fryer τον Ιούλιο του 2020. Στο air fryer μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τα πάντα! Από τραγανές φτερούγες κοτόπουλου και κεφτεδάκια, μέχρι σπιτικές τηγανιτές πατάτες και τσιπς από λαχανικά! Αλλά μπορείς να ψήσεις ακόμα και γλυκά, όπως cookies ή μάφινς!

Υγιεινά chips γλυκοπατάτας στο air fryer, με ελάχιστο λάδι, έξτρα τραγανά!

Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρος;

Το επάνω τμήμα μιας φριτέζας διαθέτει μηχανισμό θέρμανσης και ανεμιστήρα. Εσύ βάζεις το φαγητό σε ένα καλάθι τύπου φριτέζας και όταν ενεργοποιείς το μηχάνημα, ο ζεστός αέρας κινείται κάτω και γύρω από το φαγητό. Αυτή η γρήγορη κυκλοφορία κάνει το φαγητό τραγανό – σαν να το τηγανίζει, αλλά χωρίς λάδι!

Πώς να χρησιμοποιήσεις το air fryer:

  1. Βάλε το φαγητό στο καλάθι. Ανάλογα με το μέγεθος της φριτέζας σου, το καλάθι μπορεί να χωρέσει από 2 έως 10 λίτρα. Σε πολλές περιπτώσεις, θα θελήσεις να προσθέσεις 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι για να βοηθήσεις το φαγητό να γίνει ακόμα πιο τραγανό.
  2. Ρύθιμισε την ώρα και την θερμοκρασία. Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες μαγειρέματος της φριτέζας συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 25 λεπτά και 180 με 200 βαθμούς (αλλά έχει και χαμηλότερα), ανάλογα με το φαγητό που μαγειρεύεις.
  3. Άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ανακατέψεις ή να γυρίσεις το φαγητό στα μισά του χρόνου μαγειρέματος για να γίνει ομοιόμορφα τραγανό. Μόλις τελειώσεις τη μαγειρική, είναι σημαντικό να καθαρίσεις τη φριτέζα αέρα με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Κι αν αναρωτιέσαι σχετικά με το εάν τελικά είναι υγιεινό το να μαγειρεύεις με το air fryer, η απάντηση είναι ναι. Όπως λένε οι διατροφολόγοι, είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς ουσιαστικά ψήνει και δεν τηγανίζει. Επομένως, θα σε βοηθήσει να τρως και πιο υγιεινά, με λιγότερα λάδια!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News