Ο αυξημένος πληθωρισμός είναι υπεύθυνος για τις συνεχόμενες ανατιμήσεις προϊόντων και αγαθών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από την ακρίβεια ανακοίνωσε μια λίστα με προϊόντα που προτείνει να έχουν μικρή ή καμία αύξηση στην τιμή τους και κάπως έτσι προέκυψε το καλάθι της νοικοκυράς. Το συγκεκριμένο καλάθι περιλαμβάνει 51 προϊόντα τα οποία μας είναι αρκετά γνωστά, τι είναι, όμως, τα αυγά κλωβοστοιχίας που περιλαμβάνονται στη λίστα;

Γιατί στο καλάθι της νοικοκυράς αναφέρονται τα αυγά κλωβοστοιχίας και όχι τα απλά αυγά; Τι είναι και κατά πόσο διαφέρουν μεταξύ τους;

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά! Τα αυγά κλωβοστοιχίας ξεχωρίζουν από την ένδειξη 3 πάνω στο κέλυφος και ο συγκεκριμένος κωδικός υποδηλώνει το σύστημα παραγωγής τους.

Ποια είναι τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να σου τύχουν στο super market;

Τι είναι τα αυγά κλωβοστοιχίας;

Σε περίπτωση που δε το γνώριζες, οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν την υποχρεωτική αναφορά της μεθόδου παραγωγής ολογράφως στη συσκευασία και με σφραγίδα πάνω στο κέλυφος κάθε αυγού.

Κάπως έτσι προκύπτουν οι παρακάτω ενδείξεις τις οποίες βλέπεις παντού και δεν ήξερες τι σημαίνουν μέχρι τώρα:

  • 0: Βιολογικής γεωργίας
  • 1: Ελευθέρας βοσκής
  • 2: Αχυρώνα
  • 3: Κλωβοστοιχία (παραγωγή σε κλουβί)

Η κλωβοστοιχία, λοιπόν, περιλαμβάνει μία σειρά από ατομικά κλουβιά στα οποία παραμένουν μόνιμα έγκλειστες κότες και χρησιμοποιούνται κυρίως για παραγωγή αυγών. Δηλαδή η καθημερινότητά τους είναι η πρόσληψη τροφής, η αφόδευση, ο ύπνος και η παραγωγή αυγών.

Στο εξής όλα πιο φθηνά στο supermarket | Οι κατηγορίες για να μην την πατήσεις

Σε τι διαφέρουν από τα αυγά αχυρώνα;

Τα αυγά αχυρώνα τα οποία προκύπτουν από την ένδειξη 2 που αναγράφεται πάνω τους, είναι τα αυγά τα οποία έχουν παραχθεί στο σύγχρονο κοτέτσι.

Με τον όρο σύγχρονο κοτέτσι εννοούμε έναν κλειστό χώρο όπου οι κότες έχουν τη δική τους φωλιά και την ελευθερία να κινούνται και να πετάνε. Ωστόσο, ο χώρος που τους αναλογεί είναι για κάθε 9 κότες 1 τ.μ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News