Ο Brad Pitt μίλησε λεπτομερώς για τον αγώνα του με μια σπάνια πάθηση η οποία ονομάζεται «face blindness», ενώ αποκάλυψε ότι «κανείς δεν τον πιστεύει» όταν μιλά για αυτό. 

Ο ηθοποιός ισχυρίζεται πως πάσχει από προσωπαγνωσία, μια αδυναμία αναγνώρισης προσώπων που συνήθως επηρεάζει το άτομο για το μεγαλύτερο μέρος ή όλη τη ζωή του.

Πολλοί άνθρωποι με την συγκεκριμένη πάθηση δεν μπορούν καν να αναγνωρίσουν μέλη της οικογένειας, τους συντρόφους, τους φίλους τους, ακόμη και τον εαυτό τους στον καθρέφτη και χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους για να τους αναγνωρίσουν, όπως να θυμούνται τον τρόπο που περπατούν ή το χτένισμα, τη φωνή ή τα ρούχα τους.

Ο Brad Pitt εγκαταλείπει την υποκριτική; Η αποκάλυψη που έκανε σε συνέντευξή του

Τι είναι η προσωπαγνωσία; Η πάθηση από την οποία πάσχει ο Brad Pitt

Αν και ο Brad Pitt δεν έχει επίσημα διαγνωστεί με την πάθηση, πιστεύει εδώ και καιρό ότι πάσχει από αυτήν και παραδέχεται πως οι άνθρωποι στο κοντινό του περιβάλλον θεωρούν πως είναι απόμακρος γύρω τους.

Συγκεκριμένα στο περιοδικό GQ δήλωσε: «Κανείς δεν με πιστεύει! Θέλω να γνωρίσω ένα άλλο άτομο με προσωπαγνωσία».

Ο Brad Pitt έχει μιλήσει ξανά στο παρελθόν για τη μάχη του με την πάθηση το 2013, λέγοντας στο Esquire: «Πολλοί άνθρωποι με μισούν επειδή πιστεύουν ότι δεν τους σέβομαι. Πού και πού, κάποιοι μου εξηγούν το πλαίσιο γνωριμίας μας και τους λέω “ευχαριστώ πολύ που με βοηθάτε”. Αλλά γενικά εξοργίζω πολλούς ανθρώπους».

«Ακόμα σ’ αγαπώ» εξομολογείται ο Brad Pitt στην πρώην του, Gwyneth Paltrow, κι εμείς λιώνουμε!

Και συνέχισε: «Εκλαμβάνουν αυτή την αδυναμία μου σαν κάτι εγωιστικό και αλαζονικό, αλλά για μένα είναι ένα μυστήριο».

«Δεν μπορώ να συλλάβω ένα πρόσωπο, κι όμως τους αντιλαμβάνομαι από μία πιο γενική / αισθητική άποψη. Θα κάνω το τεστ». 

Το 2017 μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που θεωρούνταν λιποβαρή όταν γεννήθηκαν έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα όταν μεγαλώνουν. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση συνδέεται με βλάβες στον τρόπο ανάπτυξης τμημάτων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των περιοχών που ασχολούνται με οπτικές πληροφορίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προσοπαγνωσίας;

Το πρωταρχικό σύμπτωμα της προπαγνωσίας είναι η αδυναμία αναγνώρισης ατόμων από το πρόσωπό τους. Αυτή η δυσκολία στην αναγνώριση προσώπου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους:

  • Δυσκολία στην αναγνώριση οικείων ατόμων αυτοπροσώπως ή σε φωτογραφίες
  • Αδυναμία περιγραφής προσώπων
  • Σύγχυση σχετικά με τις πλοκές σε ταινίες ή έργα με πολλούς χαρακτήρες
  • Αισθήματα αποπροσανατολισμού σε πολυσύχναστες τοποθεσίες
  • Δυσκολία στη διάκριση ατόμων που φορούν στολές ή παρόμοια είδη ένδυσης
  • Καθιέρωση ταυτοτήτων κάνοντας προσωπικές ερωτήσεις ή εστιάζοντας σε αποκαλυπτικά ρούχα, χτενίσματα, κοσμήματα, αρώματα ή κολώνιες
  • Δυσκολία χαιρετισμού ατόμων ονομαστικά
  • Αποφυγή συνάντησης νέων ανθρώπων

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές προσοπαγνωσίας: η επίκτητη και η αναπτυξιακή. Η επίκτητη προσοπαγνωσία είναι το αποτέλεσμα κάποιας μορφής εγκεφαλικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλείται από εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς στο κεφάλι ή νευροεκφυλιστικές ιατρικές καταστάσεις. Η αναπτυξιακή προπαγνωσία είναι μια δια βίου πάθηση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία και πιθανότατα έχει γενετική ρίζα.

H Jennifer Aniston αποκάλυψε τις σχέσεις που έχει σήμερα με τον Brad Pitt

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News