Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ταξίδεψε στην Αυστραλία το βράδυ της Τετάρτης 05/01 για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open. Αντίθετα, ο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη κρατείται σε ένα ξενοδοχείο σε καραντίνα και πρόκειται να απελαθεί μετά από μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην ακύρωση της βίζας του. Τι έχει γίνει όμως με τον Τζόκοβιτς και πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του, την δήλωση του για το εμβόλιο και τα πολυσυζητημένα διαλείμματα τουαλέτας

Τι έχει γίνει με τον Τζόκοβιτς; Όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης

Ο Τζόκοβιτς έφτασε στο αεροδρόμιο Tullamarine στη Μελβούρνη στις 23.30 το βράδυ της Τετάρτης 05/01 μετά από 15ωρη πτήση από το Ντουμπάι. Κρατήθηκε υπό ένοπλη φρουρά για αρκετές ώρες λόγω ανησυχιών σχετικά με τη βίζα του και την απαλλαγή από τις απαιτήσεις εμβολιασμού προτού η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ανακοινώσει ότι η βίζα του ακυρώθηκε. Σε μια δήλωση, η ABF είπε ότι ο σταρ του τένις «απέτυχε να παράσχει τα κατάλληλα στοιχεία» για να υποστηρίξει την εξαίρεση του από την απαίτηση διπλού εμβολιασμού κατά του Covid.

«Η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι όσοι φτάνουν στα σύνορά μας συμμορφώνονται με τους νόμους και τις απαιτήσεις εισόδου μας», ανέφερε. «Το ABF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τζόκοβιτς απέτυχε να παράσχει τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις εισόδου στην Αυστραλία και η βίζα του ακυρώθηκε στη συνέχεια. Οι μη πολίτες που δεν διαθέτουν έγκυρη βίζα κατά την είσοδο ή των οποίων η βίζα ακυρώθηκε θα κρατούνται και θα απομακρύνονται από την Αυστραλία».

Ωστόσο γεννάται το ερώτημα γιατί αυτό δεν διευθετήθηκε πριν μπει ο Τζόκοβιτς στο αεροπλάνο. Ο Τζόκοβιτς φαίνεται να γνώριζε τι θα ακολουθούσε, όπως και το Tennis Australia. Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το καθεστώς του εμβολιασμού κατά του Covid, δήλωσε την προηγούμενη μέρα ότι είχε εξασφαλίσει ιατρική εξαίρεση.

Το Tennis Australia και η κυβέρνηση της Βικτώριας επιβεβαίωσαν ότι η εξαίρεση είχε εκδοθεί μετά από μια διαδικασία δύο βημάτων, φαινομενικά ανοίγοντας τον δρόμο για να αγωνιστεί στο Australian Open που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου.

Τι είναι η ιατρική απαλλαγή;

Τον Δεκέμβριο, η Tennis Australia κυκλοφόρησε την πολιτική εμβολιασμού της για τον Covid-19 για το γκραν σλαμ της Μελβούρνης, η οποία περιελάμβανε μια διαδικασία για τους παίκτες που αναζητούσαν ιατρικές εξαιρέσεις για να εισέλθουν στη Βικτώρια χωρίς να χρειαστεί να περάσουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Εάν μια εξαίρεση κριθεί έγκυρη σύμφωνα με τις οδηγίες της Αυστραλιανής Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για την Ανοσοποίηση (Atagi), η ιατρική εξαίρεση θα υποβληθεί στο Αυστραλιανό Μητρώο Εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, κανένας συμμετέχων δεν θα γνώριζε ποτέ την ταυτότητα οποιουδήποτε παίκτη που ζητούσε εξαίρεση.

Τα κριτήρια που αναφέρονται από την Atagi ως αποδεκτοί λόγοι για ιατρική εξαίρεση κυμαίνονται από οξείες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις έως οποιαδήποτε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που αποδίδεται σε προηγούμενη δόση εμβολίου Covid-19. Για όσους έχουν πρόσφατα βρεθεί θετικοί στον Covid-19, αυτό μπορεί να είναι μια προσωρινή εξαίρεση από τον εμβολιασμό για έξι μήνες. Ο λόγος για την εξαίρεση του Τζόκοβιτς είναι ασαφής.

Γιατί έκανε αίτηση ο Τζόκοβιτς;

Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της αίτησης του Τζόκοβιτς και δεν έχει δημοσιοποιήσει την κατάσταση του εμβολιασμού του. Όλες οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται ως μέρος της διαδικασίας αναθεώρησης είναι εμπιστευτικές. Ωστόσο, ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι βρέθηκε θετικός στον Covid τον Μάιο του 2020. Ποιο ήταν λοιπόν το πρόβλημα με τη βίζα του; Είναι περίπλοκο και μερικές από τις λεπτομέρειες εξακολουθούν να βγαίνουν, αλλά φαίνεται ότι η συνοριακή αστυνομία δεν συμβιβάστηκε με τη διαδικασία της κυβέρνησης της Βικτώριας.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τη βάση για την αίτηση εξαίρεσης για ιατρική χρήση του Τζόκοβιτς, φαίνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσε γραπτώς το Tennis Australia πολλές φορές ότι μια πρόσφατη λοίμωξη από Covid δεν ήταν αποδεκτός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος πλήρως εάν θέλει να μπει στην Αυστραλία.

Ο Atagi δεν ενέκρινε τη διαδικασία που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Βικτώριας ή το Tennis Australia, είπε στον Guardian Australia. Δεν ζητήθηκε εξαίρεση ταξιδιού από τη συνοριακή αστυνομία και η κοινοπολιτεία δεν δεσμεύτηκε. Έτσι, παρόλο που ο Τζόκοβιτς είχε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί, η πραγματική αίτηση βίζας ήταν θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό σήμαινε ότι η απόφαση έπεσε στην υπουργό Εσωτερικών, Κάρεν Άντριους, ή στον πρωθυπουργό, Σκοτ ​​Μόρισον. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένα απολύτως», είχε πει ο Μόρισον.

Τι είπε ο Τζόκοβιτς για τον εμβολιασμό;

Αν και δεν έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση του εμβολιασμού του, ο Τζόκοβιτς είπε τον Απρίλιο του 2020 ότι «είναι αντίθετος στον εμβολιασμό». «Προσωπικά είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να κάνω εμβόλιο για να μπορέσω να ταξιδέψω», είπε. «Αν γίνει όμως υποχρεωτικό, τι θα γίνει; Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση. Έχω τις δικές μου σκέψεις για το θέμα και αν αυτές οι σκέψεις θα αλλάξουν κάποια στιγμή, δεν ξέρω».

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μεταφέρθηκε από ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο σε ένα ξενοδοχείο στη Μελβούρνη που διευθύνεται από το τμήμα μετανάστευσης. Το υποστηρικτικό του προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή Γκόραν Ιβανίσεβιτς, που ταξίδευαν μαζί του, επετράπη να μπουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Τζόκοβιτς έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να ασκήσουν έφεση κατά της ακύρωσης της βίζας.

Η πολιτική αντίδραση

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει επιδείξει ξανά στο παρελθόν κακή συμπεριφορά, έχει γίνει ένα σημείο ανάφλεξης μεταξύ του αυστραλιανού κοινού σχετικά με την αίσθηση ότι διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για ισχυρούς ή διάσημους ανθρώπους. Αισθανόμενη το δημόσιο αναβρασμό, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει σκληρά. Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε πει ότι ήταν θέμα της κυβέρνησης της Βικτώριας, ο Μόρισον έσπευσε να διεκδικήσει τα εύσημα για την απόφαση στο Twitter.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Μόρισον είπε επίσης ότι ήταν υποχρέωση του ταξιδιώτη να παράσχει τις σωστές πληροφορίες όταν έφτασε στα σύνορα. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι μίλησε με τον σταρ της χώρας.

«Είπα στον Νόβακ μας ότι ολόκληρη η Σερβία είναι μαζί του και ότι τα σώματά μας κάνουν τα πάντα για να δουν ότι η παρενόχληση του καλύτερου τενίστα του κόσμου θα τερματιστεί αμέσως. Σύμφωνα με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η Σερβία θα αγωνιστεί για τον Νόβακ, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News