Το κρεμμύδι είναι ένα από τα απαραίτητα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας. Προσθέτει και ενισχύει αναμφισβήτητα τη γεύση σε κάθε πιάτο. Ωμό, έχει έντονη οσμή και γεύση αλλά όταν μαγειρεύεται, οι διάφορες ενώσεις του θείου αντιδρούν η μια με την άλλη και παράγουν διάφορες νέες νόστιμες γεύσεις. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κόψουμε ένα κρεμμύδι χωρίς να κλάψουμε.

Φαγητό και πέψη: Τι μπορεί να έφαγες και νιώθεις τόσο φουσκωμένη την κοιλιά σου;

Από τι προκαλούνται τα δάκρυα;

Στο κρεμμύδι περιέχονται κάποιες θειούχες ενώσεις και όταν το κόβουμε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στον αέρα με αποτέλεσμα όταν φτάνουν στα μάτια μας να δημιουργούν ένα ήπιο οξύ. Το θειικό οξύ καίει, διεγείροντας τα μάτια μας να απελευθερώσουν περισσότερα δάκρυα για να ξεπλύνουν τον ενοχλητικό «εισβολέα» που τους προκαλεί τον ερεθισμό.

Κι όμως, μπορείς να γλιτώσεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τους πιο ευφάνταστους και εύκολους τρόπους.

Η λύση στο αιώνιο ερώτημα: Πώς να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλάψεις

Παγώνουμε τα κρεμμύδια

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη των κρεμμυδιών αφαιρεί τα δάκρυα. Η δραστικότητα των ενζύμων μειώνεται σε αρκετά χαμηλές ή αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν μαγειρέψουμε τα κρεμμύδια, δεν έχουμε καμία ενόχληση.

Έτσι, ξεκίνα να αποθηκεύεις τα κρεμμύδια για 1 ώρα στο ψυγείο ή να τα βάζεις στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσεις να τα κόβουμε. Θα χρειαστείς λίγη περισσότερη προσπάθεια να καθαρίσεις και να κόψεις το κρεμμύδι, αλλά θα γλυτώσεις τουλάχιστον από τα ανεπιθύμητα δάκρυα.

πώς να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλάψεις
Freepik

Μουλιάζουμε το κρεμμύδι σε κρύο νερό

Μια πολύ καλή πρακτική είναι να κόψουμε τα κρεμμύδια κάτω από το νερό! Τα βουτάμε σε ένα μπολ με νερό, και τα καθαρίζουμε έχοντάς τα βυθισμένα μέσα. Επίσης, μπορούμε να τα καθαρίσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αέριο που παράγεται, απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από το νερό, πριν φτάσει στα μάτια μας.

Δεν ξέρεις πώς να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου; Αυτά τα tips θα σου φανούν πολύ χρήσιμα

Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι

Το κυριότερο πράγμα είναι, πρώτον, να έχεις ένα κοφτερό μαχαίρι και, δεύτερον, να έχεις μια σωστή τεχνική κοπής. Αντί να ασκήσεις πολλή δύναμη και να πιέσεις κατευθείαν προς τα κάτω και στο κέντρο, κάτι που μπορεί να σπάσει τα τοιχώματα των κυττάρων και να απελευθερώσει τους χυμούς του κρεμμυδιού, πρέπει να ξεκινήσεις πιο κοντά στην άκρη του κρεμμυδιού. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το μαχαίρι να κόβει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Φακοί επαφής

Αν είσαι από εκείνους που αναγκάζονται να φορούν φακούς επαφής σε καθημερινή βάση, σου έχω νέα! Είσαι από τους τυχερούς, διότι ορισμένοι χρήστες φακών επαφής ισχυρίζονται ότι οι φακοί τους παρέχουν μια ασπίδα έναντι της αντίδρασης που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια κατά το κόψιμο του κρεμμυδιού. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Ο φακός επαφής καλύπτει τον κερατοειδή, ο οποίος περιέχει νεύρα και υποδοχείς πόνου που αντιδρούν στο αέριο που απελευθερώνεται.

Unsplash

Φοράμε γυαλιά

Μπορεί να σου ακούγεται παράδοξο και ίσως και αλλόκοτο, ωστόσο βοηθάει! Αν και υπάρχουν ακόμη και προστατευτικά γυαλιά για το καθάρισμα κρεμμυδιών, μπορείς απλώς να φορέσεις τα γυαλιά μυωπίας ή ηλίου.
Έτσι το αέριο, ενώ παράγεται κανονικά, δεν μπορεί να αντιδράσει με το υγρό των ματιών με αποτέλεσμα να μην νιώσεις το παραμικρό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News