Το μπάνιο είναι ένας μέρος που λόγω της υγρασίας και της χρήσης του ως χώρος υγιεινής, συγκεντρώνονται πολλοί μικροοργανισμοί που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. Επομένως, η φροντίδα της υγιεινής του, αποτελεί κατ’ επέκταση και προστασία της δικής μας υγείας. Υπάρχει και η αντίστοιχη φράση «Αν θες να ξέρεις πόσο καθαρός είναι κάποιος, απλά δες πόσο καθαρό είναι το μπάνιο του». Μπορεί να μην ισχύει για όλους, η καθαριότητα του μπάνιου όμως είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση όλων των μικροβίων από τον χώρο. Υπάρχουν ωστόσο μερικά λάθη που εξακολουθείς να κάνεις κατά το καθάρισμα και ήρθε η ώρα να τα διορθώσεις.

To πλάνο καθαριότητας 20 λεπτών που θα σου δώσει πίσω το Σαββατοκύριακο σου

Καθαριότητα του μπάνιου: Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις

Freepik

Χρησιμοποιείς το ίδιο καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων σε κάθε επιφάνεια

Αν και στο μπουκάλι μπορεί να αναγράφεται «προορίζεται για πολλαπλές χρήσεις», αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για κάθε επιφάνεια του μπάνιου.

Το μπάνιο και τα πλακάκια θα πρέπει να έχουν το δικό τους προϊόν, καθώς και ο νεροχύτης με τον πάγκο, όπως και οι καθρέφτες. Εάν χρησιμοποιείς το λάθος είδος καθαριστικού – ας πούμε ένα όξινο διάλυμα πολλαπλών χρήσεων σε έναν πάγκο γρανίτη – θα μπορούσες πραγματικά να καταστρέψεις την επιφάνεια αυτή με την πάροδο του χρόνου.

Αναμειγνύεις όξινα προϊόντα με χλωρίνη

Η χλωρίνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό από μόνη της — αλλά η ανάμειξή της με ξύδι ή άλλα όξινα προϊόντα είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές ουσίες μπορούν να δημιουργήσουν τοξικό αέριο χλώριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία μας.

Θαλασσινό αλάτι: Η δύναμη του στη καθαριότητα του σπιτιού

Χρησιμοποιείς ένα χημικό καθαριστικό αποχέτευσης

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο σπίτι μας είναι ότι βουλώνουν συχνά οι σωλήνες στους νιπτήρες της κουζίνας και του μπάνιου. Τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και διάβρωση στους σωλήνες. Αντί για αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο μαγειρική σόδα, ξύδι και ένα ποτήρι ζεστό νερό, μια φυσική λύση που καθαρίζει τους σωλήνες άψογα.

καθαριότητα του μπάνιου
Freepik

Ξεχνάς να ξεσκονίσεις

Εάν δεν ξεσκονίζεις πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις, απλώς προσθέτεις περισσότερη δουλειά στον εαυτό σου για αργότερα, αφού το μόνο που θα κάνεις είναι να μετακινείς τη σκόνη από το ένα μέρος στο άλλο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα βακτήρια, από τα οποία ήλπιζες να απαλλαγείς να παραμείνουν στη σκόνη αυτή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεκινήσεις να καθαρίζεις το μπάνιο σου, ξεκίνα πρώτα με το ξεσκονόπανο!

Σκουπίζεις τις επιφάνειες αμέσως αφού τις ψεκάσεις

Το καλύτερο είναι να αφήνεις το καθαριστικό να μείνει στην επιφάνεια για 3-5 λεπτά αφού ψεκάσεις. Εάν καθαρίσεις αμέσως, τότε πιθανότατα δεν θα απαλλαγείς αποτελεσματικά από τα βακτήρια. Ορισμένα προϊόντα μάλιστα, είναι αποτελεσματικά μόνο αφού παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα πάνω σε μία επιφάνεια.

Καθάρισε σωστά και υγιεινά το μπάνιο σου με τους πιο σύντομους και απλούς τρόπους

Χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι σε κάθε επιφάνεια

Το να διατηρείς το μπάνιο σου καθαρό δεν συνεπάγεται μόνο τη χρήση διαφορετικών καθαριστικών για τις επιφάνειες, αλλά και τη χρήση ξεχωριστών σφουγγαριών. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Το τρίψιμο του ντους, του νεροχύτη, της τουαλέτας και των καθρεφτών με το ίδιο σφουγγάρι οδηγεί σε περαιτέρω μεταφορά βακτηρίων και βρωμιάς από τη μια επιφάνεια στην άλλη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News