Πάνω από έναν αιώνα αφότου οι καλλιτέχνες της απόσχισης της Βιέννης δήλωσαν “Στην τέχνη κάθε εποχής. Στην τέχνη της ελευθερία”, η αυστριακή πρωτεύουσα βρήκε έναν νέο χώρο για καλλιτεχνική έκφραση χωρίς λογοκρισία: την πλατφόρμα OnlyFans “μόνο για ενήλικες”.

Γιατί το OnlyFans τελικά δεν θα απαγορεύσει το σεξουαλικό περιεχόμενο;

Τα Μουσεία της Βιέννης άνοιξαν λογαριασμό “μόνο για ενηλίκους” στο OnlyFans

Το συμβούλιο τουρισμού της Βιέννης ξεκίνησε έναν λογαριασμό στο OnlyFans – το μόνο κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει απεικονίσεις γυμνού – σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη λογοκρισία των πλατφορμών στα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης.

Τον Ιούλιο, ο νέος λογαριασμός TikTok του Μουσείου Albertina ανεστάλη και στη συνέχεια αποκλείστηκε για την προβολή έργων του Ιάπωνα φωτογράφου Nobuyoshi Araki που έδειχναν ένα σκοτεινό γυναικείο στήθος, αναγκάζοντας το μουσείο να ξεκινήσει έναν νέο λογαριασμό. Αυτό ακολούθησε ένα παρόμοιο περιστατικό το 2019, όταν το Instagram αποφάνθηκε ότι ένας πίνακας του Peter Paul Rubens παραβίαζε τα πρότυπα της κοινότητας της πλατφόρμας που απαγορεύουν κάθε απεικόνιση γυμνού – ακόμη και εκείνων που είναι «καλλιτεχνικής ή δημιουργικής φύσης».

Το 2018, η φωτογραφία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με το ειδώλιο της Venus of Willendorf ηλικίας 25.000 ετών, θεωρήθηκε πορνογραφική από το Facebook και αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα. Ένα σύντομο βίντεο με τον πίνακα Liebespaar του Koloman Moser, που έγινε για να γιορτάσει φέτος την 20η επέτειο του Μουσείου Leopold, απορρίφθηκε από το Facebook και το Instagram ως «δυνητικά πορνογραφικό». Αυτά τα έργα και πολλά άλλα είναι τώρα σε πλήρη προβολή, ασφαλή από την απειλή λογοκρισίας, στο προφίλ OnlyFans της Βιέννης.

Η Helena Hartlauer, εκπρόσωπος του τουριστικού συμβουλίου της Βιέννης, δήλωσε ότι η πόλη και τα πολιτιστικά ιδρύματά της θεωρούν σχεδόν αδύνατη τη χρήση γυμνών έργων τέχνης σε διαφημιστικό υλικό. “Φυσικά μπορείς να δουλέψεις χωρίς αυτό, αλλά αυτά τα έργα τέχνης είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικά για τη Βιέννη-όταν σκεφτείς την αυτοπροσωπογραφία του Schiele από το 1910, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης. Εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα εργαλείο επικοινωνίας τόσο ισχυρό όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι άδικο και απογοητευτικό. Γι ’αυτό σκεφτήκαμε το OnlyFans: επιτέλους, ένας τρόπο να δείξουμε αυτά τα εκθέματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News