Σε λίγες εβδομάδες θα κάνει πρεμιέρα η μεγαλύτερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή αλλιώς Μουντιάλ, πρόκειται να ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί στο Κατάρ. Πάμε όμως να δούμε μερικά χρήσιμα facts τόσο για την ιστορία του θεσμού όσο και για την φετινή διοργάνωση στο Κατάρ.

Για πρώτη φορά με γυναίκες διαιτητές το Μουντιάλ 2022 – Γιατί το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο

Λίγα λόγια για την διοργάνωση

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, είναι μια ποδοσφαιρική διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σε αυτή την διοργάνωση συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, αφού έχουν προκριθεί από την διαδικασία των προκριματικών αγώνων. Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, δεδομένου ότι προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών και προβάλλεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το πρώτο Μουντιάλ, πραγματοποιήθηκε το 1930 με διοργανώτρια χώρα την Ουρουγουάη και συμμετείχαν μόλις 13 ομάδες. Στις 20 Ιουλίου του 1930 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στο Μεξικό και την Γαλλία με τους τρικολόρ να παίρνουν την νίκη με σκορ 4-1. Η πρώτη χώρα που κατέκτησε το τρόπαιο της διοργάνωσης ήταν η Ουρουγουάη που επικράτησε της Αργεντινής στον μεγάλο τελικό με σκορ 4-2.

Η διοργάνωση χωρίζεται σε 2 φάσεις την προκριματική και την τελική. Η διαδικασία της προκριματικής φάσης ξεκινά 2 χρόνια πριν την τελική και συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες από κάθε ηπειρωτική ζώνη (Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ωκεανία, Ευρώπη). Η Διεθνής Επιτροπή Ποδοσφαίρου ορίζει από την αρχή τον αριθμό των θέσεων κάθε ζώνης, που οδηγούν στα τελικά της διοργάνωσης.

Όσον αφορά τα τελικά της διοργάνωσης αγωνίζονται 32 εθνικές ομάδες στα γήπεδα της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Στην τελική φάση χωρίζονται οι ομάδες σε 8 ομίλους και στην επόμενη φάση προκρίνονται μόνο οι 2 πρώτες από τους ομίλους. Στην φάση των 16 ξεκινάνε οι μονοί αγώνες από τους οποίους προκύπτει ένας νικητής. Έπειτα, ακολουθούν τα προημιτελικά, τα ημιτελικά μέχρι να προκύψουν οι 2 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και να αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό.

Οι χώρες που κατέκτησαν το τρόπαιο και η πολυνίκης του θεσμού

Παρά το γεγονός ότι έχουν συμμετάσχει 207 ομάδες σε προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και 78 από αυτές έχουν περάσει έστω και μια φορά στα τελικά της διοργάνωσης, μόνο 8 ομάδες έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο και 13 έχουν φτάσει στον τελικό.

Πολυνίκης του θεσμού θεωρείται η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, αφού έχει κατακτήσει 5 φορές την πρώτη θέση στην διοργάνωση (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία με 4 κατακτήσεις, η Αργεντινή, η Γαλλία και η Ουρουγουάη με 2 και τέλος η Αγγλία και η Ισπανία με 1 κατάκτηση.

Η ακριβότερη διοργάνωση όλων των εποχών

Η φετινή διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ είναι ιστορικής σημασίας από πολλές απόψεις. Αρχικά, είναι η πρώτη φορά που το Μουντιάλ θα πραγματοποιηθεί στον αραβικό κόσμο και σε μουσουλμανική χώρα. Παράλληλα, θα είναι και η τελευταία διοργάνωση που θα συμμετέχουν 32 ομάδες, αφού στην αμέσως επόμενη το 2026 θα αυξηθούν οι ομάδες σε 48.

Γιατί η Δανία θα παίξει με μαύρη φανέλα;

Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι ότι φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία, το Μουντιάλ θα πραγματοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι τους θερινούς. Πιο αναλυτικά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν στο Κατάρ τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφασίστηκε η φετινή διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου (20/11-18/12). Έτσι θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όμως αυτό που αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης είναι το αστρονομικό ποσό που έχει δαπανηθεί για την διεξαγωγή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κατάρ έχει ξοδέψει πάνω από 220 δισεκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση του Μουντιάλ γεγονός που το κάνει αυτόματα το ακριβότερο στην ιστορία των διοργανώσεων.

Για να καταλάβετε για την διαφορά που υπάρχει στο κόστος, το πιο ακριβό Μουντιάλ είχε κοστίσει 15 δισεκατομμύρια και είχε γίνει στην Βραζιλία το 2014. Οπότε το πόσο της επένδυσης που έκανε το Κατάρ είναι ιλιγγιώδες. Παράλληλα, μόνο για την κατασκευή γηπέδων, υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν από 6,5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πραγματοποιήθηκαν και μεγάλες αλλαγές σε όλη την επικράτεια, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ξενοδοχείων και δικτύων μετρό, αεροδρόμια και άλλα.

Η λίστα με τα πιο ακριβά Μουντιάλ

  1. Κατάρ 2022: 220 δισεκατομμύρια δολάρια
  2. Βραζιλία 2014: 15 δισεκατομμύρια δολάρια
  3. Ρωσία 2018: 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια
  4. Ν.Κορέα-Ιαπωνία 2002: 7 δισεκατομμύρια δολάρια
  5. Γερμανία 2006: 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια
  6. Νότια Αφρική 2010: 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια
  7. Γαλλία 1998: 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια
  8. ΗΠΑ 1994: 500 εκατομμύρια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News