Η δύναμη της φύσης μπορεί να κάνει θαύματα! Κυριολεκτικά! Μπορεί κάποιες φορές στη ζωή σου να έχεις ανάγκη από περισσότερη ηρεμία, να θέλεις μια “ένεση χαράς” ή να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου. Φυσικά, υπάρχουν τεχνικές και μέθοδοι που μπορείς να ακολουθήσεις, αλλά σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να έχεις έναν ακόμα σύμμαχο: Τα βότανα! Παρακάτω θα σου δείξουμε 5 βότανα της χαράς, που μειώνουν τα επίπεδα του άγχους, τονώνουν το σώμα και καθαρίζουν το μυαλό.

Σίγουρα τα συγκεκριμένα βότανα δεν έχουν κάποιες μαγικές ικανότητες, αλλά μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοί σου στον δρόμο προς την συνολική σου ευεξία.

Τα βότανα της χαράς

Μελισσόχορτο

Το θαμνώδες φυτό είναι ιθαγενές στη νότιο-κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την περιοχή της Μεσογείου και την Κεντρική Ασία. Το μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο συχνά χρησιμοποιείται σε αφεψήματα τόσο ζεστά όσο και παγωμένα, ενώ το συναντάμε συχνά και σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως το δυόσμο.

Τι θα σου προσφέρει: Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό, ήπιο καταπραϋντικό ή κατευναστικός παράγοντας. Έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του στρες ενώ ταυτοποιήθηκε ως ένας ισχυρός in vitro (εν υάλω) αναστολέας της GABA τρανσαμινάσης, το οποίο εξηγεί τις αγχολυτικές επιδράσεις. Παράλληλα, το μελισσόχορτο και τα παρασκευάσματά του, επίσης, έχουν δείξει, ότι βελτιώνουν τη διάθεση και την πνευματική απόδοση.

Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το σαφράν είναι ένα απ’ τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου! Μπορείς να καταναλώσεις κρόκο προσθέτοντάς τον στα φαγητά ή ακόμα και να βάλεις μια πολύ μικρή ποσότητα κάτω απ’ τη γλώσσα σου.

Τι θα σου προσφέρει: Καταπολεμά το άγχος, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ λέγεται ότι ο Δαλάι Λάμα τρώει μια κουταλιά κάθε μέρα για μακροζωία.

Ποια είναι τα βότανα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σου;

Ταραξάκο

Αυτό το θαυματουργό βότανο, που είναι γνωστό και ως πικραλίδα, θεωρείται ένας θησαυρός! Έχει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Το καταναλώνουμε στη μορφή αφεψήματος, ενώ λόγω της πικρής του γεύσης, συχνά αναμειγνύεται με άλλα βότανα.

Τι θα σου προσφέρει: Μεταξύ των πολλών που προσφέρει, είναι η πνευματική διαύγεια και το αίσθημα ευεξίας.

Χαμομήλι

τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα και θα το βρεις παντού! Κατανάλωσέ το σαν αφέψημα, το γνωστό τσάι χαμομηλιού.

Τι θα σου προσφέρει: Το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα του άγχους, ενώ είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοήθημα ύπνου.

Λεβάντα

ζώδια (29/8/2021)
Pixabay

Συνήθως οι περισσότεροι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της λεβάντας, που είναι πολύ συνηθισμένο έλαιο στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Είναι ανάμεσα στα 20 πιο ισχυρά βότανα στον κόσμο! Η λεβάντα μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα ενώ είναι ιδιαίτερα ευεργετική η εισπνοή του αρώματος της λεβάντας.

Τι θα σου προσφέρει: Πέραν των πολλαπλών ιδιοτήτων της λεβάντας για την υγεία μας, λειτουργεί ως ένα φυσικό ηρεμιστικό για τη νευρικότητα, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του άγχους και της θλίψης, ενώ θεωρείται αντίδοτο για την αϋπνία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News