Στις 27 Μαρτίου 1995, υπήρχε μόνο μία λέξη στο ημερολόγιο της Patrizia Reggiani: «Παράδεισος» και τότε ξεκίνησε η καταστροφή της…

Στις 27 Μαρτίου 1995 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο πρώην σύζυγός της Patrizia Reggiani, Maurizio Gucci, εγγονός του Guccio Gucci, ιδρυτή της αυτοκρατορίας της μόδας Gucci. Κατά πόσο εμπλέκεται η Patrizia στη δολοφονία του συντρόφου της; Εκείνη υποστήριξε πως την παγίδεψε η κολλητή της, δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή της στο δικαστήριο, αλλά οι αρχές έχουν άλλη γνώμη για εκείνη.

Το 1998, η Patrizia Reggiani καταδικάστηκε σε 29 χρόνια φυλάκιση επειδή διέταξε τη δολοφονία του. Αν και σε όλη τη διάρκεια της δίκης αρνήθηκε την ευθύνη για το έγκλημα, παραδέχτηκε ότι βρισκόταν πίσω από αυτό, λίγο μετά την απελευθέρωσή της το 2014.

Πρόκειται για μία δολοφονία που συντάραξε την ανθρωπότητα, ένα είδος σκανδάλου που διαδραματιζόταν σαν μελοδραματική σαπουνόπερα, με πλούσιους κληρονόμους, μυστικές υποθέσεις και μια fashionista με ταλέντο στα λόγια και μια τάση να κουβαλάει έναν παπαγάλο στον ώμο της.

Η εκθαμβωτική Lady Gaga άνοιξε τα μωβ φτερά της στην πρεμιέρα του «House of Gucci» κι εμείς μείναμε με το στόμα ανοιχτό

Ήταν το απόλυτο jet-setting ζευγάρι

Η Patrizia Reggiani γεννήθηκε έξω από το Μιλάνο από μητέρα σερβιτόρα και πατέρα επιχειρηματία, μεγάλωσε αρκετά πλούσια και παρευρισκόταν σε κύκλους της ελίτ, όπου γνώρισε για πρώτη φορά τον Maurizio Gucci. «Δεν τον σκέφτηκα πολύ στην αρχή», δήλωσε στον Guardian το 2016. «Ήταν απλώς ένα ήσυχο αγόρι».

Τελικά όμως ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν όταν και οι δύο ήταν 24 ετών, το 1972. Μαζί έζησαν αφειδώς. «Ήμασταν ένα όμορφο ζευγάρι και είχαμε μια όμορφη ζωή, φυσικά», δήλωσε στον Guardian, όπου αποκάλυψε ότι είχαν ένα πολυτελές ρετιρέ στο Manhattan και ένα αυτοκίνητο με σοφέρ με την άδεια κυκλοφορίας «Mauizia» – το όνομα του ζευγαριού, που συνδυάζει το Maurizio και Patrizia.

Σύντομα, απέκτησαν δύο κόρες, την Alessandra και την Allegra, καθώς και ένα σαλέ για σκι στο Saint Moritz, μια εξοχική κατοικία στο Acapulco και φάρμα στο Connecticut. Η Reggiani απολάμβανε τον πολυτελή τρόπο ζωής, λέγοντας κάποτε, σύμφωνα με τους New York Times, «Προτιμώ να κλαίω σε μια Rolls-Royce παρά να είμαι χαρούμενη με ένα ποδήλατο».

Όταν πέθανε ο πατέρας του Maurizio, όλα άλλαξαν

Η γοητευτική και χλιδάτη ζωή, όμως, σύντομα τελείωσε όταν ο πατέρας του Maurizio, Roldofo Gucci, πέθανε το 1983, αφήνοντας το μοναχοπαίδι του με το 50% των μετοχών του στην περιουσία της Gucci. «Ο Maurizio τρελάθηκε», ανέφερε η Patrizia Reggiani στον Guardian την εποχή εκείνη. «Μέχρι τότε, ήμουν η σύμβουλός του για όλα τα θέματα της Gucci. Αλλά ήθελε να είναι ο καλύτερος και σταμάτησε να με ακούει».

Μάλωνε με τους συγγενείς του που διατηρούσαν το υπόλοιπο 50% της Gucci, έφερνε τα επαγγελματικά προβλήματα στο σπίτι. Ένα βράδυ, απλώς μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε. Δεν επέστρεψε στην οικογένεια. Το 1993 πούλησε το μερίδιό του για 120 εκατομμύρια δολάρια. Ερωτεύτηκε την παλιά του φίλη, Paola Franchi, και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει μία νέα ζωή.

Αυτό εξόργισε τη Reggiani. «Θύμωσα μαζί του για πολλούς λόγους. Αλλά περισσότερο, για αυτόν: Έχασε την οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν χαζό. Ήταν αποτυχία. Ήμουν γεμάτη οργή, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν έπρεπε να μου το κάνει αυτό», δήλωσε αργότερα.

Το τρέιλερ του House of Gucci κυκλοφόρησε και σου έχουμε όλες τις πληροφορίες

Δολοφονία του Gucci: Πυροβολήθηκε πολλές φορές

Η μοιραία ημέρα του εγκλήματος ξεκίνησε ως ένα «υπέροχο ανοιξιάτικο πρωινό», σύμφωνα με τον Giuseppe Onorato, τον θυρωρό του κτιρίου στη Via Palestro 20, όπου βρισκόταν το γραφείο του Maurizio. Ο Onorato σκούπιζε τα φύλλα όταν ο Maurizio έφτασε κρατώντας μερικά περιοδικά.

«Τότε είδα ένα χέρι», είπε ο Onorato στον Guardian. «Ήταν ένα όμορφο, καθαρό χέρι, το οποίο κρατούσε ένα όπλο».

Ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμού – τρεις στην πλάτη του Maurizio και ένας τέταρτος στο κεφάλι του. Και στη συνέχεια, όταν ο σκοπευτής είδε τον Onorato, πυροβόλησε άλλες δύο φορές, τραυματίζοντας τον θυρωρό στο χέρι.

Ωστόσο, με κάποιο τρόπο ο Onorato έφτασε κοντά στο Maurizio. «Ακουμπούσα το κεφάλι του κυρίου Gucci», συνέχισε. «Πέθανε στην αγκαλιά μου».

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να κατηγορηθούν η Reggiani και οι τέσσερις συνεργοί της. Με μια δολοφονία από κοντινή απόσταση, θα φαινόταν σαν μια υπόθεση που λύνεται εύκολα. Ωστόσο, η οικογένεια Gucci ήταν τυλιγμένη σε τόσο μεγάλο δράμα για την περιουσία της αυτοκρατορίας της που οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ότι ο δολοφόνος μπορεί να ήταν μεταξύ των εξ αίματος συγγενών του Maurizio ή ίσως από τους δεσμούς που είχε αναπτύξει στο καζίνο.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1997, μια ανώνυμη πληροφορία έδειξε τον Ivano Savioni, έναν αχθοφόρο ξενοδοχείου, με τον οποίο επικοινώνησε η προσωπική μέντιουμ της Reggiani, Guiseppina Auriemma, για να τη βοηθήσει να προσλάβει τον εκτελεστή Benedetto Ceraulo και τον οδηγό αυτοκινήτου Orazio Cicala. Και η Reggiani κατηγορήθηκε ως μία από τους δράστες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το παρατσούκλι Vedova Nera, που σημαίνει Μαύρη Χήρα.

Υπήρχαν πολλά καταδικαστικά στοιχεία εναντίον της Reggiani. Είχε μοιραστεί πολλές φορές με φίλους και δημοσιογράφους ότι θα ήθελε ο Maurizio να είχε πεθάνει. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της δίκης, διατήρησε την αθωότητά της, με τους δικηγόρους της να λένε στο δικαστήριο ότι «οι απειλές ήταν οι ταραχές μιας ψυχικά διαταραγμένης γυναίκας», ανέφεραν οι New York Times. Αλλά μια ψυχιατρική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «διανοητικά ικανή» τη στιγμή της δίκης.

Αντιθέτως, προσπάθησε να κατηγορήσει το μέντιουμ της, λέγοντας ότι η Auriemma ήταν πίσω από όλα και προσπάθησε να εκβιάσει τη Reggiani. «Μην αφήσετε ποτέ ούτε μια φιλική αλεπού να μπει στο κοτέτσι», είπε η Reggiani στους ενόρκους για την Auriemma. «Αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να πεινάσει». Ωστόσο, διαφώνησε με τον εαυτό της στη δίκη κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, όταν η Reggiani ανέφερε ότι πλήρωσε στην Auriemma 365.000 δολάρια, σχολιάζοντας: «Άξιζε κάθε δεκάρα».

Τελικά, η Reggiani και ο Cicala καταδικάστηκαν σε 29 χρόνια φυλάκιση, ο Savioni σε 26 χρόνια, η Auriemma σε 25 χρόνια, ενώ ένοπλος Ceraulo σε ισόβια κάθειρξη.

Η Patrizia Reggiani παραδέχτηκε το έγκλημα, τη δολοφονία του Gucci πολλά χρόνια αργότερα

Αφού πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή – την οποία αναφέρει ως «η διαμονή μου στο Vittore Residence», όπου μπόρεσε να κρατήσει ένα κουνάβι με το όνομα Bambi – ένα συνεργείο κάμερας εμφανίστηκε χωρίς προειδοποίηση στην εταιρεία κοσμημάτων Bozart, όπου εργαζόταν η Patrizia Reggiani. Ο δημοσιογράφος ρώτησε, «Patrizia, γιατί προσέλαβες έναν δολοφόνο για να σκοτώσει τον Maurizio Gucci; Γιατί δεν τον πυροβόλησες μόνη σου;»

Σαν να μην μπορούσε να συγκρατηθεί, απάντησε: «Η όρασή μου δεν είναι τόσο καλή, δεν ήθελα να αστοχήσω», αναφέρει ο Guardian.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Patrizia Reggiani ζει στη δική της φούσκα, την οποία τη βλέπουμε συχνά να περιφέρεται στο Μιλάνο με έναν παπαγάλο στον ώμο της και να δηλώνει στη La Repubblica το 2014 ότι ήλπιζε να επιστρέψει στη δουλειά με τον Gucci, λέγοντας: «Με χρειάζονται… έναν Gucci — στην πραγματικότητα, την πιο Gucci από όλους».

Για πρώτη φορά περπάτησαν plus size μοντέλα σε catwalk του οίκου Gucci!

Η Patrizia Reggiani είχε προειδοποιήσει τον Maurizio για την «κόλαση» που πρόκειται να ακολουθήσει

Δεδομένης της εκκεντρικής ύπαρξής της τώρα, οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο σχεδίασε τον θάνατο του πρώην συζύγου της είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά παραδόξως εύκολο να γίνουν πιστευτές. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι η Patrizia Reggiani φέρεται να άσκησε πίεση στους τέσσερις συνεργούς να επισπεύσουν τα σχέδια δολοφονίας για να βεβαιωθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα προτού μπορέσει ο Maurizio να παντρευτεί την παράλληλη σύντροφό του. Προφανώς κάτι τέτοιο συνέβη από φόβο ότι οι κόρες της θα έχαναν μέρος της κληρονομιάς των Gucci, αλλά η Auriemma κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η Patrizia Reggiani δεν άντεχε στη σκέψη να αντικατασταθεί.

«Η Patrizia μας καταδίωκε», είπε ο Franchi στον Guardian. «Είχε ακόμα κατασκόπους στον κύκλο του Maurizio και ήξερε τα πάντα για τα σχέδιά μας, τις επιχειρηματικές του συναλλαγές, τα πάντα. Τηλεφώνησε πολλές φορές, κακοποιώντας τον και απειλώντας να τον σκοτώσει».

Όταν ο Maurizio δε δεχόταν τις κλήσεις της, του έστελνε ηχογραφήσεις στις οποίες τον αποκαλούσε «τέρας» επειδή δεν φρόντιζε τις κόρες τους και προειδοποιούσε «η κόλαση για σένα δεν έχει έρθει ακόμη».

Πράγματι, αυτή η κόλαση ήρθε – ωστόσο με κάποιο τρόπο η Patrizia Reggiani, ακόμη και αφού παραδέχτηκε την ενοχή της στην πλοκή για τη δολοφονία, συνεχίζει να περιφέρεται στους δρόμους, κάνοντας τα πράγματα με τον δικό της τρόπο και ζώντας τη δική της ζωή.

Δες εδώ το trailer της ταινίας:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News