Ο πρίγκιπας William αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις για το σχόλιό του ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία «είναι πολύ ξένος στην Ευρώπη», με πολλούς να επισκέπτονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν εξηγήσεις από την Βασιλική Οικογένεια για κάτι που θεωρούν «ρατσιστικό» σχόλιο.

Ο William προχώρησε στο συγκεκριμένο σχόλιο κατά την επίσκεψή του στο Ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λονδίνο την Πέμπτη, 10/3. Αυτός και η Kate ήταν εκεί για να συναντηθούν με εθελοντές και να ακούσουν για τη σημασία της πολεμικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλάνα από την εκδήλωση έδειξαν ότι ο πρίγκιπας προχώρησε στο εξής σχόλιο: «Όλοι είναι τρομοκρατημένοι με αυτό που βλέπουν στις ειδήσεις κάθε μέρα, είναι σχεδόν αδιανόητο να τις παρακολουθείς, να τις βλέπεις».

«Για τη γενιά μας, είναι πολύ ξένο να το βλέπει κανείς αυτό στην Ευρώπη».

Οι έντονες αντιδράσεις στα social media και το σχόλιο του πρίγκιπα William:

Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Qasim Rashid αμφισβήτησε την αδυναμία του William να αναγνωρίσει την ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

«Πώς έχετε μια ιστορία 1000 χρόνων αποικιοκρατίας, έναν κυριολεκτικό πόλεμο 100 ετών, ξεκινήσατε 2 Παγκόσμιους Πολέμους, επιτρέψατε πολλαπλές γενοκτονίες και βομβαρδίσατε δώδεκα έθνη μόνο από την 11η Σεπτεμβρίου — ωστόσο κάνετε μια τέτοια δήλωση;» αναρωτήθηκε ο Rashid στο Twitter.

Ο Δρ. Shola Mos-Shogbamimu, ένας εξέχων σχολιαστής στη Βρετανία, δήλωσε στο Newsweek ότι οι παρατηρήσεις του William εξακολουθούν να φαίνονται προσβλητικές, ακόμη και χωρίς αναφορά σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ο William λέει ότι πρόκειται για κάτι «εξωγήινο» στην Ευρώπη. Αυτό το σχόλιο έρχεται δύο εβδομάδες μετά από τα δυτικά μέσα τα οποία υποστήριζαν κάτι παρόμοιο, λέγοντας επίσης ότι οι δυτικές χώρες είναι πολιτισμένες. Λυπάμαι, αν είναι «εξωγήινο» στην Ευρώπη, πού το αναφέρει ως φυσιολογικό;» είπε στο δημοσίευμα.

«Αυτός ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας παπαγαλίζει ξεδιάντροπα τη ρατσιστική ρητορική», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Η ιδιότητά του μετά τις δημόσιες αντιδράσεις στα δυτικά ΜΜΕ που εξανθρωπίζουν τον λευκό πόνο ενώ απανθρωποποιούν τον πόνο των έγχρωμων στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ένα χαστούκι στα πρόσωπά μας».

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Bree Newsome χαρακτήρισε τα σχόλια του πρίγκιπα «τυπική ιδεολογία αποικιοκρατών της λευκής υπεροχής».

Ο δημοσιογράφος Otto English είπε ότι «είναι λιγότερο διατεθειμένος να επιτεθεί στον πρίγκιπα William για τα άστοχα σχόλιά του», προσθέτοντας ότι «είναι πιο διατεθειμένος να ρωτήσει γιατί οι κακώς διατυπωμένες απόψεις ενός μη εκλεγμένου κληρονόμου ενός κληρονομικού αρχηγού κράτους θα πρέπει να έχουν σημασία το 2022».

Τα σχόλια του William έρχονται αφότου ο ανταποκριτής του CBS News Charlie D’Agata κατηγορήθηκε επειδή αποκάλεσε την Ουκρανία «σχετικά πολιτισμένη» σε αντίθεση με χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Δεν είναι ένα μέρος, με όλο τον σεβασμό, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο D’Agata on air, αναφέρει η HuffPost.

«Πρόκειται για μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή χώρα—πρέπει να επιλέξω προσεκτικά αυτές τις λέξεις—, μια χώρα όπου δεν θα το περίμενες ούτε πίστευες ότι θα συμβεί».

Ο D’Agata αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας: «Μίλησα με τρόπο που μετανιώνω και για αυτό λυπάμαι».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ιστορίες ρατσισμού που απευθύνονται σε έγχρωμους ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία έγιναν πρωτοσέλιδα.

«Οδός Ουκρανών Ηρώων»: Αυτή είναι η χώρα που μετονόμασε τον δρόμο της ρωσικής πρεσβείας – Μία πράξη διαμαρτυρίας προς την ρωσική εισβολή

Το NPR αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov δέχτηκε πυρά την περασμένη εβδομάδα επειδή είπε ότι η χώρα του θα δεχόταν οποιονδήποτε αριθμό προσφύγων επειδή «αυτοί οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, είναι μορφωμένοι άνθρωποι. Αυτό δεν είναι το προσφυγικό κύμα το οποίο έχουμε συνηθίσει, άνθρωποι που δεν ήμασταν σίγουροι για την ταυτότητά τους, άνθρωποι με ασαφές παρελθόν, που θα μπορούσαν να ήταν ακόμη και τρομοκράτες…»

Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, η ρεπόρτερ του BBC Stephanie Hegarty μοιράστηκε ότι είχε δει μία Νιγηριανή φοιτήτρια να μην μπορεί να περάσει με ασφάλεια στην Πολωνία από την Ουκρανία.

«Μια Νιγηριανή φοιτήτρια ιατρικής στα σύνορα Πολωνίας/Ουκρανίας (Medyka-Shehyni) μου είπε ότι περίμενε 7 ώρες για να περάσει, λέει ότι οι συνοριοφύλακες σταματούν τους έγχρωμους και τους στέλνουν στο πίσω μέρος της ουράς, λέγοντας ότι πρέπει να αφήσουν τους Ουκρανούς», έγραψε η Hegarty στο Twitter.

Ο William και η Kate εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στον λαό της Ουκρανίας αμέσως μετά την επίθεση του Putin, λέγοντας σε ένα tweet «στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο και σε όλο τον λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται γενναία για αυτό το μέλλον».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απάντησε ευχαριστώντας τους για την υποστήριξή τους.

«Η Olena και εγώ είμαστε ευγνώμονες στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ που σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όταν η Ουκρανία αντιτίθεται με θάρρος στην εισβολή της Ρωσίας, στέκονται δίπλα στη χώρα μας και υποστηρίζουν τους γενναίους πολίτες μας», είπε.

«Το καλό θα θριαμβεύσει».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News