Πολύ πριν γίνει ένας αμφιλεγόμενος influencer, το επίκεντρο ενός viral αστείου από την ακτιβίστρια Greta Thunberg ή κατηγορηθεί για εμπορία ανθρώπων, ο Andrew Tate ισχυριζόταν ότι βαριόταν να μεγαλώσει.

Ως παιδί, η πλήξη του καταλήφθηκε από το σκάκι με την ελπίδα να ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά του ως σπουδαίος παίκτης, επειδή, όπως είπε κάποτε, «αυτό είναι το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω περισσότερο στη ζωή μου»

Αργότερα, στράφηκε στο kickboxing και όταν βαρέθηκε και τη σωματική μάχη, στράφηκε στη λεκτική επίθεση, με αποτέλεσμα να γίνει ένας influencer των δικαιωμάτων των ανδρών, γνωστός για τα ακραία μισογυνικά, βίαια σχόλιά του κατά των γυναικών. Συνέχισε να αποκτά διαδικτυακούς ακόλουθους στις πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, καθιστώντας τον μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα 30 του.

Το κείμενο για τη βία κατά των γυναικών που πρέπει να διαβάσεις

Ποιος είναι ο Andrew Tate;

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ Tate, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του συνελήφθη στη Ρουμανία την Πέμπτη 29/12 και κατηγορήθηκε για εμπορία ανθρώπων και συγκρότηση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, είναι ένας αυτοαποκαλούμενος μισογύνης και σεξιστής που έχει χαρακτηριστεί «ο πιο τρομακτικός άνθρωπος στο διαδίκτυο» από τους κριτικούς και «ο βασιλιάς της τοξικής αρρενωπότητας» από τους θαυμαστές. 

Ο πρώην πρωταθλητής του kickboxing είναι γνωστός για τις επιθέσεις του κατά των γυναικών — είτε ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική επίθεση πρέπει να επωμιστούν «λίγη ευθύνη», υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες «δίδονται στον άνδρα και ανήκουν στον άνδρα» είτε σημειώνει σε διαδικτυακά βίντεο ότι βγαίνει ραντεβού με γυναίκες 18 και 19 γιατί μπορεί να τους «αποτυπώσει».

«Δεν είμαι βιαστής, αλλά μου αρέσει η ιδέα να μπορώ απλώς να κάνω ό,τι θέλω», είπε κάποτε σε ένα από τα βίντεό του σχετικά με το γιατί μετακόμισε από την Αγγλία στη Ρουμανία, σύμφωνα με το Sky News , προσθέτοντας ότι «μάλλον το 40 τοις εκατό του λόγου» που μετακόμισε στη χώρα ήταν επειδή μπορεί να ήταν ευκολότερο να αποφύγει τις κατηγορίες για βιασμό. «Μου αρέσει να είμαι ελεύθερος»

Ας μιλήσουμε για τη βία: Μία λέξη, εκατομμύρια ανοιχτά τραύματα – Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές κακοποίησης κατά των γυναικών;

Ο 36χρονος Tate, ο οποίος έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως ειδικό στην αυτοβοήθεια για άνδρες και φωτογραφιζόταν τακτικά να καπνίζει πούρα μπροστά σε γρήγορα αυτοκίνητα και όπλα, είδε το προφίλ του να ανεβαίνει μετά από συνομιλίες με ακροδεξιές προσωπικότητες όπως ο Alex Jones και ο Mike Cernovich. Κέρδισε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή στο TikTok – μια από τις πολλές πλατφόρμες που τον έχουν πλέον αποκλείσει για τις επανειλημμένες μισογυνιστικές του παρατηρήσεις – όπου τα βίντεο με ετικέτα #AndrewTate προβλήθηκαν περίπου 13 δισεκατομμύρια φορές από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το NBC News. 

Η διαδικτυακή αντιπαράθεση με την Greta Thunberg και η σύλληψή του

Ενώ αρχικά είχε αποκλειστεί από τις περισσότερες πλατφόρμες, στο Twitter η απαγόρευσή του άρθηκε τον περασμένο μήνα ως μέρος των αλλαγών του νέου ιδιοκτήτη Elon Musk.

Η επιστροφή του Tate στο Twitter, δημιούργησε μια διαδικτυακή αντιπαράθεση με την ακτιβίστρια Thunberg, στην οποία ο Tate έγραψε ότι ήθελε να στείλει «μια πλήρη λίστα με τη συλλογή των αυτοκινήτων του και τις αντίστοιχες τεράστιες εκπομπές τους».

Όταν η Thunberg τον τρόλαρε σε ένα tweet που έχει προβληθεί περισσότερες από 259 εκατομμύρια φορές από τότε που δημοσιεύτηκε, η προσοχή στράφηκε ξανά στον Tate.

Την επόμενη μέρα συνελήφθη στη Ρουμανία.

Παρά τις διαδικτυακές εικασίες ότι οι ρουμανικές αρχές μπόρεσαν να τον εντοπίσουν αφού δημοσίευσε ένα βίντεο ως απάντηση στην Thunberg που περιείχε ένα κουτί πίτσας από ένα τοπικό σημείο, το οποίο έδινε την τοποθεσία του, οι αρχές αρνήθηκαν ότι το βίντεο αυτό έπαιξε ρόλο. Η έρευνα για τον Tate και τον αδερφό του ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού η Πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τις ρουμανικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Εισαγγελία του Βουκουρεστίου, εντοπίστηκαν έξι γυναίκες που φέρεται να υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση από την ομάδα οργανωμένου εγκλήματος.

Σήμερα, ο προκλητικός influencer βρίσκεται πια υπό κράτηση και θα κρατηθεί από τις ρουμανικές αρχές για 30 μέρες. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η Thunberg διασκέδασε εις βάρος του «πιο τοξικού ανθρώπου στο διαδίκτυο» με ένα σχόλιο που έχει γίνει viral: «Αυτό συμβαίνει όταν δεν ανακυκλώνετε τα κουτιά πίτσας σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News