Φυσικά και όλοι πλένουμε τα πιάτα με σφουγγάρι ή αλλιώς τα βάζουμε στο πλυντήριο, όμως, μήπως υπάρχει και μια τρίτη εναλλακτική που δεν είχαμε σκεφτεί;

Μια νέα νορβηγική έρευνα μας υπενθυμίζει ότι τα σφουγγάρια γίνονται «ξενιστές» περισσότερων βακτηρίων από τις βούρτσες.

«Η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες. O λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ», είπε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.

Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη. Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων

Και ενώ πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, εκείνα που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, σε επιφάνειες της κουζίνας κι άλλα αντικείμενα και να οδηγήσουν, πιθανώς, σε ασθένειες. 

αντικείμενα της κουζίνας

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία το πόσο συχνά πλένει κανείς το σφουγγάρι.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά

Για τις ανάγκες της έρευνας, συγκεντρώθηκαν τα σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που διαμένουν στη Νορβηγία. 

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών. 

Και σύμφωνα με τα ευρήματα, μπορεί να μην βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια, όμως, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ό,τι στα σφουγγάρια. Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν το βακτήριο της σαλμονέλας, διαπίστωσαν πως υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης στις βούρτσες που στέγνωναν το βράδυ. 

Το βασικό συμπέρασμα, ήταν, λοιπόν πως οι βούρτσες έχουν μικρότερο αριθμό βακτηρίων.

Δεδομένου ότι η βούρτσα στεγνώνει πολύ γρήγορα, τα επιβλαβή βακτήρια θα πεθάνουν. Επίσης, οι περισσότερες βούρτσες έχουν λαβή που αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με πιθανά επιβλαβή βακτήρια, σε αντίθεση με τα σφουγγάρια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News