Το να ξέρεις να καθαρίζεις σωστά το μπάνιο δεν είναι ένα προαιρετικό κομμάτι της καθαριότητας του σπιτιού. Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε πώς να απολυμαίνουμε σωστά κάθε επιφάνεια, αλλά και ποια σημεία χρειάζονται πιο βαθύ καθαρισμό. Όμως, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στο ντους που πιθανότατα κι εσύ δεν έχεις καθαρίσει ποτέ! Γιατί και πώς να καθαρίσεις την κεφαλή του ντους;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκες με αυτό το σημείο του μπάνιου; Αν η απάντηση είναι “δεν θυμάμαι” που μπορεί να σημαίνει και “ποτέ”, μην ανησυχείς γιατί δεν είσαι ο μόνος. Ίσα ίσα ανήκεις στην πλειοψηφία.

Η αλήθεια είναι πως η κεφαλή του ντους βρέχεται συνεχώς με νερό και σαπούνι, επομένως δεν μας πηγαίνει ο νους ότι χρειάζεται και κανονικό καθάρισμα. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο μέρος του ντους!

Μάθε πώς να καθαρίσεις σωστά την κουρτίνα του μπάνιου σου

Σκέψου πόσων ετών μπορεί να είναι η κεφαλή του ντους που έχεις στο σπίτι σου και πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να την έχουν χρησιμοποιήσει! Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα σημείο τόσο βρώμικο όσο είναι για παράδειγμα η λαβή που κρατάς ή το σημείο απ’ το οποίο ανοίγεις το νερό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται καθάρισμα!

Η κεφαλή του ντους μπορεί ακόμα να φράξει με τη συσσώρευση νερού και αλάτων αλλά και να αναπτυχθούν βακτήρια! (Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι πολλά στελέχη βακτηρίων μπορούν να ευδοκιμήσουν στις κεφαλές του ντους και πολύ συχνά να οδηγήσουν σε μολύνσεις).

πώς να καθαρίσεις την κεφαλή του ντους
Unsplash/Zbysiu Rodak

Πώς να καθαρίσεις την κεφαλή του ντους με απλό τρόπο

  • Γέμισε μια πλαστική σακούλα εν μέρει με λευκό ξίδι. Πρόσεξε να μην ξεχειλίζει.
  • Βάλε τη σακούλα πάνω απ’ την κεφαλή του ντους σαν να θέλεις να την σκεπάσεις ολόκληρη.
  • Κλείσε τη σακούλα με ένα λαστιχάκι γύρω γύρω απ’ τον λαιμό της κεφαλής του ντους.
  • Άφησέ την εκεί για αρκετές ώρες. Εάν δεν έχεις καθαρίσει ποτέ ή έχεις πολύ καιρό να καθαρίσεις αυτό το σημείο, άσε τη σακούλα με το ξίδι όλο το βράδυ, εκτός εάν το υλικό κατασκευής της ντουζιέρας δεν στο επιτρέπει.
  • Αφαίρεσε τη σακούλα και άσε το ξίδι να τρέξει στο ντους.
  • Άφησε ζεστό νερό να τρέξει και ξέπλυνε τα σημεία στα οποία έδρασε το ξίδι.
  • Τρίψε το ντους με μια παλιά οδοντόβουρτσα εάν υπάρχουν υπολείμματα από άλατα κτλ και φυσικά δώσε προσοχή στις περιοχές γύρω απ’ τις τρύπες απ’ όπου βγαίνει το νερό.
  • Ξέπλυνε καλά και επανάλαβε τη διαδικασία μέχρι να είναι το ντους πεντακάθαρο!

Πώς να καθαρίσεις το μπάνιο σου σαν επαγγελματίας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News