Ένα από τα πιο δύσκολα και συνάμα βαρετά πράγματα που έχουμε να κάνουμε μετά το ψήσιμο ενός φαγητού, είναι το καθάρισμα. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορεί να λερωθεί η πόρτα του φούρνου με λάδια, σάλτσες και οτιδήποτε άλλο μαγειρεύουμε εκείνη την ώρα. Όταν συμβαίνει αυτό επιλέγουμε να φάμε πρώτα το φαγητό μας μέχρι να κρυώσει ο φούρνος με αποτέλεσμα να παραμένουν τα λίπη και οι βρομιές και να είναι πιο δύσκολα να τα αφαιρέσουμε. Έτσι εμφανίζεται το ερώτημα πώς να καθαρίσω την πόρτα του φούρνου από τις συσσωρευμένες βρομιές. Γι αυτό λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τον πιο εύκολο τρόπο που θα σε γλιτώσει από την περιττή ταλαιπωρία.

Όλα όσα θα κάνουν το καθάρισμα του φούρνου μικροκυμάτων παιχνιδάκι!

Κάθε πότε καθαρίζεις το φούρνο;

Το πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζουμε τη γυάλινη πόρτα του φούρνου μας θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά και τι μαγειρεύουμε. Θα πρέπει να καθαρίζουμε την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας περίπου κάθε τρεις έως έξι μήνες ή όποτε καθαρίζουμε τον φούρνου μας. Επίσης είναι καλό να σκουπίζουμε το εξωτερικό του φούρνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή όποτε υπάρχουν διαρροές.

Ακόμα, πρέπει να καθαρίζουμε ενδιάμεσα τις διπλές στρώσεις της γυάλινης πόρτας του φούρνου περίπου μία φορά το χρόνο. Ο τακτικός καθαρισμός της πόρτας του φούρνου σημαίνει λιγότερο τρίψιμο, καθώς η βρωμιά δεν θα έχει τόσο χρόνο να πέσει στην επιφάνεια και έτσι δεν θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε σκληρά χημικά.

Αφαίρεσε το τζάμι

Μπορεί να ακούγεται αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο το συγκεκριμένο κομμάτι αλλά σίγουρα με το τρόπο που θα διαβάσεις παρακάτω θα αλλάξεις άποψη. Αρχικά όταν αναρωτιέσαι “πώς να καθαρίσω την πόρτα του φούρνου”, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι κρύος ο φούρνος. Έπειτα ανοίγουμε την πόρτα και την ακουμπάμε στο πόδι μας για στήριξη καθώς ξεβιδώνουμε κατά μήκος της κορυφής της πόρτας.

Μόλις αφαιρέσουμε το τζάμι, θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ενδιάμεσα στρώματα του φούρνου μας, τα οποία είναι συχνά γεμάτα με ψίχουλα και σκόνη. Έτσι, παίρνουμε μια ηλεκτρική σκούπα που να διαθέτει ένα εξάρτημα με μικρή σχισμή, για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε όλη την επιφάνεια ακόμα και στους πιο μικροσκοπικούς χώρους.

πώς να καθαρίσω την πόρτα του φούρνου
Unsplash

Αφαίρεση λίπους

Το καλύτερο καθαριστικό για γυάλινες πόρτες φούρνου είναι ένα μείγμα από αντικείμενα που έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας, όπως για παράδειγμα μαγειρική σόδα και ξύδι. Είναι μια εξαιρετική μη τοξική εναλλακτική λύση στα σκληρά χημικά καθαριστικά. Εάν υπάρχει συσσωρευμένο λίπος και βρωμιά στο τζάμι, ρίχνουμε λίγη μαγειρική σόδα στις λερωμένες περιοχές. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε ένα μείγμα με ξύδι και νερό και θα παρατηρήσουμε ότι η μαγειρική σόδα θα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα μη λειαντικό επίθεμα για να απλώσουμε το μείγμα γύρω από το τζάμι και σκουπίζουμε με ένα βρεγμένο πανί για να αφαιρέσουμε τα πάντα. Τέλος, καθαρίζουμε το τζάμι του φούρνου με ένα καθαριστικό τζαμιών για να γυαλίζει.

Μπορείς και να μην αφαιρέσεις το τζάμι

Αν και είναι καλύτερο να αφαιρέσουμε τη γυάλινη πόρτα από το φούρνο μας πριν την καθαρίσουμε, υπάρχουν φορές που αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπός. Ενώ μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσουμε την πόρτα, μπορεί να μην γνωρίζουμε πως να την αφαιρέσουμε ή μπορεί να μην θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να σπάσουμε το τζάμι. Ευτυχώς, είναι εύκολο να καθαρίσουμε το γυαλί χωρίς να το αφαιρέσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούμε ένα πηχτό μείγμα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα με νερό.Το απλώνουμε στο τζάμι χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, πανί ή ακόμα και τα χέρια μας εφόσον φοράμε γάντια καθαρισμού. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 15 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το γυαλί. Εάν χρειάζεται, μπορούμε να το αφήσουμε να καθίσει μέχρι τη νύχτα.

Έπειτα αφαιρούμε το μείγμα με ένα ζεστό, υγρό πανί. Αυτή η λύση καθαρισμού είναι εντελώς φυσική, οικονομικά αποδοτική και εύκολη στη χρήση. Εάν η γυάλινη πόρτα του φούρνου εξακολουθεί να είναι ομιχλώδης ή παρουσιάζει ραβδώσεις, μπορούμε να ρίξουμε λίγο σαπούνι για τα πιάτα που διαλύει το λίπος πάνω σε ένα υγρό πανί ή εναλλακτικά απορρυπαντικό πλυντηρίου και να το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε την πόρτα. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με ένα καθαρό, υγρό πανί και στεγνώνουμε καλά. Εναλλακτικά, μπορούμε να ανακατέψουμε ξίδι (λευκό ξύδι ή, ιδανικά, ξύδι καθαρισμού) με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάζουμε το μείγμα στην πόρτα. Τέλος, σκουπίζουμε με ένα πανί καθαρισμού που δεν αφήνει χνούδι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News