Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, που εξελέγη με ποσοστό άνω του 68%, είναι ο έκτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η νίκη του κόντρα στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ανοίγει το παιχνίδι στη νέα γενιά και φιλοδοξεί να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός, που διατελεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί ως Ευρωβουλευτής από το 2014. Επιπλέον, είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 7 Φεβρουαρίου 1979 (ετών 42)  και η καταγωγή του είναι από το Χουμέρι, είναι γιος του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, παράγοντα των εκσυγχρονιστών στην Κρήτη και φίλου του Κώστα Σημίτη Μαρίνου Ανδρουλάκη και έχει ένα γιό, τον 10χρονο Μαρίνο με την πρώην σύζυγό του, Ελένη Ψαρρού. 

Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον» του ΔΠΘ. Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός και στον τουριστικό τομέα, ενώ έχει διδάξει ως καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Πολιτική ενασχόληση και πολιτική ζωή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης το 2001, έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, το 2008, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις 14 Μαρτίου 2013, εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων.

Στις 30 Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παράλληλα, διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen). Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ήταν εισηγητής για την αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γνωστού ως rescEU, εκ μέρους των Σοσιαλιστών. Επιπλέον ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής πρώτος, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους. Στη νέα του θητεία ανέλαβε Αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News