Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί για τους ωκεανούς του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μέρος μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης της θερμοκρασίας των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Η ετήσια μελέτη , που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 11/01, στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, διαπίστωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί για τους ωκεανούς από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Χαθήκαμε στο μέτρημα… Τελικά πόσοι ωκεανοί υπάρχουν;

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι στην πραγματικότητα υπερθέρμανση των ωκεανών και η υπερθέρμανση των ωκεανών έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Lijing Cheng, κύριος συγγραφέας της έκθεσης και καθηγητής επιστήμης κλίματος και περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Η υπερθέρμανση των ωκεανών συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, κάτι που αποτελεί υπενθύμιση ότι ο κόσμος χρειάζεται δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Η θερμότητα των ωκεανών είναι καλύτερος δείκτης της κλιματικής κρίσης από τη θερμοκρασία του αέρα, επειδή οι φυσικοί κύκλοι όπως το La Niña και το El Niño παίζουν έναν «σχετικά μικρό» ρόλο στην υπερθέρμανση των ωκεανών, σύμφωνα με τον Kevin Trenberth, συγγραφέα της έκθεσης και επιστήμονα στο Εθνικό Κέντρο για Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο. 

COP26 – Το μεγάλο βήμα για το μέλλον του πλανήτη που δεν έγινε

Και πέρυσι ήταν ένα ακόμα ρεκόρ και παρά τις συνθήκες La Niña στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα μοτίβο θερμοκρασίας χαμηλότερης από το μέσο όρο στον ωκεανό γύρω από τον ισημερινό. Τελικά, οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι ήταν η κυρίαρχη αιτία της αδυσώπητης τάσης της θέρμανσης. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, δημιουργώντας μια ενεργειακή ανισορροπία . Οι ωκεανοί, με τη σειρά τους, απορροφούν το 90% της περίσσειας θερμότητας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας. «Οι επιπτώσεις είναι ίσως ανεπαίσθητες αλλά βαθιές», είπε ο Trenberth στο CNN. «Για να σταματήσουμε αυτή την [τάση], πρέπει πραγματικά να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν και πολλές χώρες έχουν σχέδια αλλά όχι αρκετές ενέργειες για να τα υποστηρίξουν. Στο μεταξύ, πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα και να χτίσουμε ανθεκτικότητα.»

Θερμότεροι ωκεανοί: Η εκτεταμένη επίδραση

Οι θερμότεροι ωκεανοί αυξάνουν τα καιρικά μοτίβα για να δημιουργήσουν πιο ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες και έντονες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε θανατηφόρες πλημμύρες. Οι ΗΠΑ υπήρξαν μάρτυρες καταστροφικών επιπτώσεων από τον τυφώνα Ida στη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή, καθώς και τις βροχοπτώσεις που έσπασαν ρεκόρ και τις φονικές πλημμύρες που έφεραν τα απομεινάρια τους. Τον Δεκέμβριο, ο Super Typhoon Rai — γνωστός τοπικά ως Odette — στοίχισε εκατοντάδες ζωές στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ocean Photography Awards
Phil De Glanville

«Ο θερμός ωκεανός παρέχει καύσιμο στις καταιγίδες, επομένως η θέρμανση των ωκεανών θα υποστηρίξει φυσικά ισχυρότερες και πιο μακροχρόνιες καταιγίδες», είπε ο Cheng. Η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών απειλεί τη θαλάσσια ζωή και συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Η θέρμανση των ωκεανών – εκτός από την πρόκληση λεύκανσης των κοραλλιών και την απειλή της θαλάσσιας ζωής και των πληθυσμών των ψαριών στους οποίους βασιζόμαστε για περίπου το 25% της πρόσληψης πρωτεϊνών παγκοσμίως – αποσταθεροποιεί τα ράφια πάγου της Ανταρκτικής και απειλεί με τεράστια άνοδος της στάθμης της θάλασσας αν δεν ενεργήσουμε.

Ο Michael E. Mann, κλιματικός επιστήμονας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε στο CNN. «Έτσι αυτό το εύρημα υπογραμμίζει πραγματικά τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα τώρα». Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, το νερό διαστέλλεται και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ο Cheng είπε ότι περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά τον 20ο αιώνα οφείλεται μόνο στην υπερθέρμανση των ωκεανών. 

One Breath Around The World: Με μια ανάσα, ανακαλύπτουμε τον πλούτο των ωκεανών

Ο Cheng ανέφερε ότι μέρος του λόγου που απαιτείται άμεση δράση είναι επειδή οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να θερμαίνονται για δεκαετίες μετά τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων. «Πολλές χώρες έχουν θέσει στόχους να γίνουν ουδέτερες από τον άνθρακα γύρω στα μέσα αυτού του αιώνα», είπε. Αλλά «η υπερθέρμανση των ωκεανών θα συνεχιστεί μετά το 2060 και η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει». Ο Trenberth εξήγησε ότι αν και η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών θα τερμάτιζε την ενεργειακή ανισορροπία της Γης, «οι ωκεανοί αργούν να ανταποκριθούν». Η θερμότητα θα συνεχίσει να «διεισδύει σε μεγαλύτερα βάθη· η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να ανεβαίνει για πολύ περισσότερο», είπε.

Ακόμα κι αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν σύντομα τις εκπομπές, οι ερευνητές λένε ότι η περαιτέρω υπερθέρμανση των ωκεανών θα συνεχιστεί και οι κοινότητες πρέπει να προετοιμαστούν για τις εκτεταμένες συνέπειες. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News