Η εσωτερική διακόσμηση δεν έρχεται σε όλους φυσικά και δεν πειράζει. Το θέμα είναι να βρεις τον τρόπο να κάνεις το σπίτι σου όπως ακριβώς το ονειρεύεσαι. Αν ωστόσο ακόμα κι εκεί έχεις κάποιες δυσκολίες υπάρχουν κάποιοι “κανόνες” της εσωτερικής διακόσμησης που μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε καθοδηγήσουν ώστε να βρεις τον τρόπο να φτιάξεις το σπίτι των ονείρων σου.

Οι “κανόνες” της εσωτερικής διακόσμησης

Σχεδίασε το δωμάτιο από το μηδέν

Ξέρω ότι αυτό μπορεί να σου φανεί δύσκολο αν έχεις ήδη τοποθετήσει όλα τα έπιπλα και αυτά που χρειάζεσαι στο σπίτι σου. Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φανταστείς για λίγο το χώρο του δωματίου εντελώς άδειο. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να σχεδιάσεις γραμμικά σε ένα χαρτί το χώρο σαν ένα τετράγωνο για παράδειγμα. Σημείωσε στο χαρτί τα στοιχεία του δωματίου που δε μπορούν να αλλάξουν όπως π.χ. τις ντουλάπες ή το τζάκι και σκέψου αν είχες άδειο το χώρο πως θα τοποθετούσες τα έπιπλα.

προϊόντα οργάνωσης χώρου
Freepik

Εστίασε στο χαλί που θες να τοποθετήσεις στο χώρο

Είμαι σίγουρη πως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ το χαλί που έχεις στο χώρο ως κάτι τόσο σημαντικό και εδώ είναι που κάνεις το πρώτο λάθος. Πέντε σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης συστήνουν να ξεκινάς με το χαλί. Είναι η πιο δύσκολη πτυχή του δωματίου για επιλογή και είναι ακόμη πιο δύσκολο αν το διαλέξεις τελευταίο (αφού όλα τα άλλα κομμάτια είναι στη θέση τους). Επέλεξε ένα χαλί με το χρώμα με το οποίο αισθάνεσαι άνετα. Στη συνέχεια, διάλεξε τα κύρια φωτιστικά – καναπέ, έπιπλα, καρέκλες κ.λπ. και συνέχισε με τα μικρά πράγματα, όπως λάμπες, έργα τέχνης και μπογιά. Ναι, το χρώμα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που πρέπει να επιλέξεις επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να αντιστοιχίσεις ένα χρώμα βαφής σε ένα χρώμα κουβέρτας από το να ταιριάξεις ένα χαλί με ένα χρώμα βαφής!

Δημιούργησε την προσωπική σου γωνία

Δημιούργησε στο χώρο ένα σημείο εστίασης το οποίο θα τραβάει φυσικά τα βλέμματα και την προσοχή. Μπορείς να επιλέξεις τον τοίχο εκείνο που θα αποτελεί το κέντρο του δωματίου σου για αρχή. Όταν τον επιλέξεις μπορείς είτε να τον βάψεις με ένα διαφορετικό χρώμα από τους υπόλοιπους, είτε να επιλέξεις να τοποθετήσεις ένα έργο τέχνης ή οτιδήποτε που θα τραβήξει την προσοχή. Στη συνέχεια αφού ξεκινήσεις από αυτό θα συνεχίσεις με το χώρο του υπόλοιπου δωματίου.

ξαναδιακοσμήσεις το σπίτι
Daniil Silantev/Unsplash

Απόφυγε τα σετ επίπλου

Αυτόν τον κανόνα ενδεχομένως τον γνωρίζεις! Μπορεί να είναι πιο εύκολο να επιλέξεις ένα σετ επίπλων καθιστικού ή υπνοδωματίου που ταιριάζει σε όλους, αλλά ας σκεφτούμε πέρα ​​από αυτό! Βρες κομμάτια που αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να ταιριάζουν. Και αν διαθέτεις ήδη μια σειρά από ταιριαστά έπιπλα, σου προτείνω να διασκορπίσεις το σετ σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου. Δώσε στο σπίτι σου τη δική σου προσωπική χροιά και ακόμα και αν δε σου έρχεται φυσικά θα δεις ότι θα νιώθεις καλύτερα με πράγματα που είναι του στυλ σου στο χώρο σου.

Τώρα, γνωρίζεις τους βασικούς “κανόνες” της εσωτερικής διακόσμησης και μπορείς να ξεκινήσεις να δημιουργείς το χώρο σου όπως τον ονειρεύεσαι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News