Για άλλη μία φορά ο Γιώργος Καπουτζίδης έδωσε μία συνέντευξη που πρέπει να διαβάσεις κι εσύ! Μία συνέντευξη στην οποία λέει όσα η ελληνική κοινωνία φοβάται να ακούσει. Μιλά για την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των ΑμΕΑ στην τηλεόραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απάντηση στη συντηρητικοποίηση!

Ο αγαπημένος μας ηθοποιός ξεκινάει την συνέντευξη του στη διαδικτυακή εκπομπή «Με άλλα μάτια», μιλώντας για τους χαρακτήρες της σειράς του «Εθνική Ελλάδος» και τονίζει: «Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ».

Όσον αφορά την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε αρχικά:

«Ως προς την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλάζουν τα πράγματα στην τηλεόραση, είναι σωστότερη, υπάρχει περισσότερο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μία δικιά μου δουλειά αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές. Νομίζω ότι γίνονται πιο σωστά τα πράγματα, η κοινωνία το ζήτησε περισσότερο. Εμένα, μου το επέβαλε ο ίδιος μου ο εαυτός, δεν περίμενα την κοινωνία. Εγώ αποφάσισα ως γκέι δημιουργός να πω τις ιστορίες μου. Ως προς τα ανάπηρα άτομα ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε».

Όταν ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε το αυτονόητο και μας έκανε να πιστέψουμε ότι υπάρχει ελπίδα

Στη συνέχεια ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας:

«Μπορεί να φαίνεται πολύ σε μία σειρά, αλλά αν το δεις αναλογικά, είναι πάρα πολύ λίγο. Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό το πράγμα, Μήπως ήταν πολύ; Συγγνώμη, εμένα με ρώτησε κανείς πόσες φορές δεν χρειάζεται να δω έναν άντρα, μία γυναίκα, μία πεθερά και τα προβλήματά τους μέσα σε μια σειρά; Τα έχει δει χίλιες φορές, φτάνει. Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι άντρες, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ».

Σε ό,τι αφορά τα ανάπηρα άτομα στην τηλεόραση, συνέχισε, «ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε. Εγώ ας πούμε το 2015 στην “Εθνική Ελλάδος” είχα δυο ρόλους που ήταν ανάπηροι χαρακτήρες, δεν ήταν όμως ανάπηροι ηθοποιοί». 

«Δεν κάνουμε πόλεμο» 

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η απάντηση στη συντηρητικοποίηση, τόνισε: «Να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, να είμαστε διεκδικητικοί, μαχητικοί, αισιόδοξοι, υπερήφανοι, να μην το βάλουμε κάτω». 

Είναι δύο αμφίρροπες δυνάμεις, σημείωσε. «Εγώ δεν θέλω να πολεμήσουμε την άλλη πλευρά, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μου, τα θέλω μου, να μου επιβάλει καμία απολύτως απαγόρευση», ξεκαθάρισε. 

«Να το καταλάβουν ότι κι εμείς δεν κάνουμε πόλεμο. Απλώς έτσι είμαι. Είμαι έτσι, γιατί έτσι είμαι. Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Τι προσπαθούν να κάνουν οι υπερσυντηρητικοί; Να σε αλλάξουν. Να σε βάλουν σε ένα κουτί και να σου πουν “πρέπει να είσαι έτσι”. Είσαι τυφλός; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι γκέι; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι ανάπηρος; Δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς, δεν θα σου φτιάξω πόλη με προσβασιμότητα. Δεν είναι έτσι. Και θα βγω με τους φίλους μου και θα περπατήσω και θα μιλήσω και θα διεκδικήσω και θα πω αυτό που πιστεύω. Να μην φοβηθούμε», τόνισε. 

Ο σεναριογράφος και ηθοποιός δήλωσε αισιόδοξος. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάει όλος ο κόσμος προς τον υπερσυντηρητισμό. Επειδή έκανε η Αμερική ένα μεγάλο βήμα πίσω, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Κάποιες ναι, θα ακολουθήσουν, κάποιες όχι. Είναι στο χέρι μας θα προσπαθήσουμε η δική μας χώρα να μην ακολουθήσει, να πάει προς τα μπροστά», συνέχισε. 

Ο Γιώργος Καπουτζίδης τα είπε όλα μέσα σε λίγα λεπτά – Μίλησε για τον ρατσισμό, την πολιτική και για την κόντρα του με τον Νίκο Μουτσινά

Έπειτα μιλώντας για το coming out στην τηλεόραση από διάφορα δημόσια πρόσωπα, ο ίδιος είπε:

«Και εγώ δεν έκανα coming out με το που βρέθηκα στην τηλεόραση. Ίσως ο πολύς κόσμος να μην το ξέρει. Η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ συντηρητικό μέσο. Και το πόσο συντηρητικό μέσο είναι καμιά φορά έρχεται και σε ρουφάει. Ποτέ δεν ήμουν κρυμμένος. Νομίζω όλοι είχατε καταλάβει για μένα χωρίς να χρειαστεί να πω κάτι φοβερό. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για άλλα δημόσια πρόσωπα που είναι και στην ηλικία μου, έχουμε μεγαλώσει με πολλούς περιορισμούς.

Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι αυτό που είσαι είναι ένα πρόβλημα που οφείλεις να το διαχειριστείς κάπως, πρέπει κάπως να είναι κρυμμένο. Μεγαλώσαμε με το “Κοίταξε εσύ να βολευτείς, και δεν χρειάζεται να το πολυφωνάζεις”. Με αυτό μας μεγάλωσαν πολύ έντονα.

Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς. Αυτό που είχαμε τότε, οι νέοι δεν το έχουν τώρα, και θα φέρουν μία τεράστια αλλαγή. Αυτό που θέλω να πω ωστόσο σε δημόσια πρόσωπα που θέλουν να κάνουν coming out, που δυσκολεύονται, είναι ότι καταλαβαίνω πως φαίνεται ζόρικο.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σκέφτονται το πού μπορεί να βοηθήσει όλο αυτό. Εμένα μου έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, και ελευθερία. Δεν ένιωσα ότι έχασα απολύτως τίποτα. Δεν έχασα κοινό, και εάν έχασα, ίσως ήταν το κοινό που ήθελα να χάσω σε τελική ανάλυση. Η “Εθνική Ελλάδος” ήταν μία σειρά που επέλεξε το κοινό της. Δοκιμάστε το, αυτό θα πω. Δεν κατηγορώ κανένα που δεν το έχει κάνει».

Ο Γιώργος Καπουτζίδης σε μια ακόμα συνέντευξη που πρέπει να διαβάσεις

Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο βίωσε την ανακάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στις αντιδράσεις στην κοινωνία και τον τηλεοπτικό κόσμο.

«Δεν ξέρω εάν φταίει η τηλεόραση. Εγώ ο ίδιος κρατούσα πίσω κομμάτια του εαυτού μου γενικά. Μα, έτσι σε μεγαλώνουν κιόλας, δεν μεγαλώνεις με το “ναι, να είσαι υπερήφανος”. Και εμείς αυτό λέμε τώρα. Δεν λέμε “να είσαι υπερήφανος για τη σεξουαλική σου ταυτότητα”. Δεν υπάρχει λόγος να είναι υπερήφανος κάποιος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος για να ντρέπεται.

Εγώ μεγάλωσα με το σκεπτικό ότι πρέπει να ντρέπομαι για τη σεξουαλική μου ταυτότητα από την κοινωνία. Δεν με δυσκόλευε η σεξουαλική μου ταυτότητα μόνο μέσα στην τηλεόραση, αλλά μέσα σε όλο το 24ωρο. Δεν είναι ότι η τηλεόραση με έκανε να κρυφτώ παραπάνω, έτσι ήμουν. Φοβισμένος ήμουν πάντοτε.

Επίσης, ακόμα και όταν πήγαινες να διαμαρτυρηθείς για κάτι, δεν σε άφηναν τόσο εύκολα. Εγώ έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα να διαμαρτυρηθώ για πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να λέγονται στην τηλεόραση. Πήγαινα και έλεγα: “Αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην τηλεόραση”.

Μετά, ο άλλος που το άκουγε, αντί να σκεφτεί, “ναι έχεις δίκιο”, η αντίδρασή του ήταν να μου ρίξει λάσπη γιατί, δεν δέχομαι παρατήρηση από αυτόν τον άνθρωπο. Σε κάποια φάση μεγαλώνεις, και λες πολύ απλά ότι εγώ είμαι αυτό. Από εκείνο το σημείο δεν έχω ρίξει νερό στο κρασί μου, ούτε σταγόνα», δήλωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Γιώργος Καπουτζίδης – Συνέντευξη: Μπορείς να την δεις εδώ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News