Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, όπου μετά τις διακοπές αρχίζουμε και σκεφτόμαστε διάφορες υποχρεώσεις που έχουμε να διευθετήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για τους πρωτοετής φοιτητές. Αρκετοί γονείς και φοιτητές έχουν ξεκινήσει ήδη το κυνήγι για την κατάλληλη κατοικία που θα στεγάσει τα φοιτητικά χρόνια, αντιμετωπίζοντας όμως σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση του ιδανικού σπιτιού. Μια από αυτές είναι το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές θέτουν το ερώτημα “τι πρέπει να προσέξω στο φοιτητικό σπίτι πριν το νοικιάσω”, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη απάντηση. Γι’ αυτό, λοιπόν εμείς συγκεντρώσαμε κάποια σημαντικά tips, που θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.

Πώς θέλεις να είναι το σπίτι;

Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει γνωρίζεις πριν κλείσεις το φοιτητικό σου σπίτι, είναι το μέγεθος που θες να έχει η κατοικία σου. Επειδή, το σπίτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή ενός φοιτητή, επειδή θα περνάς αρκετές ώρες σε αυτό είτε για να διαβάζεις για την σχολή σου, είτε για να χαλαρώνεις με παρέα. Οπότε, είναι καλό να αισθάνεσαι άνετα σε αυτό το χώρο και να μην νιώθεις ότι είσαι εγκλωβισμένος σε ένα σπίτι που δεν σου αρέσει. Έτσι λοιπόν, το πρώτο που θα εξετάσεις κατά την διάρκεια της αναζήτησης φοιτητικής στέγης είναι τα τετραγωνικά. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας ότι τα φοιτητικά σπίτια είναι μικρά, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές που θα σου φανούν ενδιαφέρουσες δεδομένου ότι δεν θα ξεφεύγουν από το μπάτζετ που έχεις ορίσει.

Βέβαια, θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το σπίτι, τόσα περισσότερα έξοδα θα έχει. Τα έξοδα, δεν είναι μόνο το ενοίκιο που θα έχεις να πληρώνεις, αλλά και τα κοινόχρηστα, η θέρμανση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά ο μηνιαίος προϋπολογισμός σου. Ωστόσο, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και την διαρρύθμιση που έχει το σπίτι, όσο πιο σωστή είναι τόσο πιο μικρή αξία θα έχουν τα τετραγωνικά μέτρα.

Τα tips που θα σε βοηθήσουν να γίνει παιχνιδάκι η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού

τι πρέπει να προσέξω στο φοιτητικό σπίτι πριν το νοικιάσω
Unsplash

Σε ποια περιοχή θέλεις να βρίσκεται το σπίτι;

Όταν αναρωτιέσαι “τι πρέπει να προσέξω στο φοιτητικό σπίτι πριν το νοικιάσω”, αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι η περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δεις που βρίσκεται η σχολή που θα φοιτήσεις τα επόμενα χρόνια και έπειτα να ψάξεις για ένα σπίτι κοντά σε αυτή την περιοχή. Αν δεν γνωρίζεις εσύ και οι γονείς σου πολλά πράγματα για την περιοχή, είναι καλό να κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο για να βρεις χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση σπιτιού.

Το σημαντικότερο είναι να μην χρειάζεται να κάνεις ολόκληρο ταξίδι για να πας από το σπίτι σου στη σχολή και τούμπαλιν, ωστόσο δεν χρειάζεται να κλείσεις ένα σπίτι που δεν σε καλύπτει μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται έξω από την σχολή σου. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να εξετάσεις τις γύρω περιοχές από το Πανεπιστήμιο, να δεις αν στη περιοχή που έχεις βρει το σπίτι που σε ενδιαφέρει υπάρχουν σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, φούρνος και γενικά είδη πρώτης ανάγκης που θα χρειάζεσαι καθημερινά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κοντά στο σπίτι στάσεις για μέσα μαζικής μεταφοράς που θα σου διευκολύνουν την ζωή, δεδομένου ότι θα τα χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση.

Τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε ως φοιτητής!

Πρέπει να ελέγξεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι

Δεδομένου ότι στο σπίτι που θα νοικιάσεις, θα περάσεις ένα σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα και όχι λίγους μήνες, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις προσεκτικά εσύ και οι γονείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα, αν δεις ότι το σπίτι που σκοπεύεις να περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα όπως υγρασία ή δεν διαθέτει θέρμανση, τότε είναι καλό να το προσπεράσεις και να πας στο επόμενο.

Επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, θα περνάς αρκετές ώρες μέσα σε αυτό τον χώρο, θα πρέπει να αισθάνεσαι όμορφα και άνετα όταν βρίσκεσαι σε αυτό και όχι να μετανιώνεις την ώρα που το έκλεισες. Πολλές φορές, η κακή επιλογή ενός σπιτιού μπορεί να επηρεάσει και την γενικότερη πορεία σου στη σχολή και να σε κάνει να θες να τα παρατήσεις. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θες.

τι πρέπει να προσέξω στο φοιτητικό σπίτι πριν το νοικιάσω
Unsplash

Να εξετάσεις αν θες να είναι επιπλωμένο ή όχι

Στο ερώτημα, τι πρέπει να προσέξω στο φοιτητικό σπίτι πριν το νοικιάσω, θα πρέπει να βάλεις και το ενδεχόμενο αν θες να είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν έχεις περάσει σε άλλη πόλη, ίσως αποδειχθεί καλύτερη ιδέα ένα επιπλωμένο σπίτι επειδή θα γλιτώσεις από το ψάξιμο και τη σπατάλη χρόνου. Επίσης, επειδή οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά, ένα επιπλωμένο σπίτι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σου και δεν θα σου προσθέσει περισσότερα έξοδα, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις όλα τα έπιπλα εσύ.

Επίσης, μια άλλη παράμετρος που πρέπει να σκεφτείς είναι ότι τι θα κάνεις τα έπιπλα που αγόρασες για το φοιτητικό σου σπίτι, όταν θα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου. Επειδή, το να τα μεταφέρεις απαιτεί αρκετά χρήματα , ίσως το επιπλωμένο σπίτι να σου λύσει τα χέρια από αυτό το περιττό έξοδο. Παρόλα αυτά, αν δεν θέλεις να νοικιάσεις επιπλωμένο σπίτι ή δεν βρίσκεις κάτι τέτοιο, τότε είναι καλό να κάνεις μια έρευνα αγοράς για έπιπλα και συσκευές που θα χρειαστείς για να το εξοπλίσεις, με σκοπό να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News