Ο Θανάσης Ευθυμιάδης τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Όχι μόνο διαφορετικό απ’ αυτόν που ακολουθούσε προηγουμένως, αλλά και διαφορετικό απ’ αυτόν που έχουμε επιλέξει οι περισσότεροι. Βρήκε την ουσία των πραγμάτων κι απαλλάχθηκε απ’ τα περιττά βάρη. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη “Μια όμορφη μέρα” είναι η ιστορία του, όπως την περιγράφει ο ίδιος, και όπως λέει χαρακτηριστικά στο iPop.gr «την έγραψε με την καρδιά του και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν καρδιά ανοιχτή».

Πέρασε μια δεκαετία ζώντας με φήμη, χρήματα και ανέσεις, όμως, κάποια στιγμή -περνώντας μια απρόβλεπτη δοκιμασία- συνειδητοποίησε ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν τον καλύπτει. Δεν τον γεμίζει. Και έκανε την αλλαγή.

Μέσα απ’ το βιβλίο του, το οποίο είναι ένα δώρο για τον καθέναν μας, ο Θανάσης Ευθυμιάδης μας δείχνει την γνήσια ομορφιά της ζωής, τις πολύτιμες καθημερινές στιγμές και μας εμπνέει να ζήσουμε μια όμορφη μέρα τη φορά. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που μετέδωσε σε όλους μας που βρεθήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του.

βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη

Το iPop.gr μίλησε με τον Θανάση Ευθυμιάδη για το βιβλίο «Μια όμορφη μέρα» που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Key Books και πιστεύουμε ότι τα λόγια του θα σου δώσουν κι εσένα έμπνευση.

  1. Μια όμορφη μέρα μέσα σε 282 σελίδες. Τι θέλετε να κρατήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας την ιστορία σας;

Δεν θέλω τίποτα. Οι εσωτερικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και όλες σεβαστές. Όσοι το έχουν διαβάσει, μου έχουν πει ως αγαπημένα τους, τελείως διαφορετικά κομμάτια του βιβλίου.

βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη
  1. Συνήθως, τα βιβλία που μας δίνουν έμπνευση και μας ωθούν προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής, διαβάζονται διαφορετικά απ’ τον κάθε άνθρωπο και φυσικά παίζει ρόλο και η φάση στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Θεωρείτε ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό που δεν είναι έτοιμο να διαβάσει και να αφουγκραστεί όσα έχετε να του πείτε;

Οι ιστορίες που γράφω στο βιβλίο είναι όλες από τις «τυχερές» συναντήσεις της ζωής μου με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.
Από γονείς σπουδαγμένους μέχρι αγγράμματους. 
Από ανθρώπους της νύχτας μέχρι μοναχούς στο Άγιο Όρος. Από πολύ δύσκολους μέχρι ευλογημένους.
Από πολύ πλούσιους μέχρι πάμπτωχους. Από… μέχρι…
Έγραψα με την καρδιά μου και απευθύνομαι σε όλους όσους έχουν καρδιά ανοιχτή.

  1. Πώς βιώσατε τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου σας; 

Όλους τους μήνες που έγραφα ήθελα να είμαι ψυχικά και σωματικά «καθαρός». Ακολούθησα, λοιπόν, ένα αυστηρό πρόγραμμα νηστείας, άσκησης και προσευχής. Κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω covid, εγώ έζησα μία από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής μου.

Θανάσης Ευθυμιάδης
  1. Μερικές φορές συνηθίζουμε να λέμε πως μόνο όταν φτάσεις τελείως στον πάτο, βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς ξανά και να κάνεις τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτή τη θέση;

Για όσους είναι πνευματικά ανεκπαίδευτοι (όπως ήμουν κι εγώ παλαιότερα), ναι, ισχύει αυτό που λέτε. Έχοντας όμως την τύχη να βρεθώ με σπουδαίους, εμπνευστικούς ανθρώπους στη ζωή μου, έμαθα πως ενώ βρίσκομαι στην κατηφόρα για να πιάσω πάτο, να μη γκρινιάζω και να έχω εμπιστοσύνη πως όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ανάγκη να μας έρχονται όλα βολικά, πολλές φορές στα δύσκολα κρύβονται σπουδαία μαθήματα.

Θανάσης Ευθυμιάδης

Περάσαμε μια όμορφη μέρα με τον Θανάση Ευθυμιάδη

  1. Μπορεί να συνυπάρξει η υλική αφθονία με την αφθονία σε αυθεντικότητα και αγάπη;

Ναι, μπορεί. Ό,τι ζητήσεις, αυτό θα σου δοθεί. Είναι μία σχέση δούναι και λαβείν. Θα πρέπει να δώσεις πρώτα με την καρδιά σου και μετά θα λάβεις αυτό που ζήτησες. 

βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη
  1. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας 3 μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας για να φτάσουμε να ζούμε κάθε μέρα μια όμορφη μέρα.

Περιγράφω στη σελίδα 180 του βιβλίου μου πως κάτι ανάλογο είχα ζητήσει κι εγώ πριν 22 χρόνια από ένα μοναχό στο Άγιο Όρος. Θα σας πω, λοιπόν, αυτά που μου είπε: 

α. Να μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε σένα. 

Β. Να κάνεις αυτό που θέλεις να σου κάνουν. 

Και Γ. να μην κρίνεις κανέναν. Ειδικά εν τη απουσία του.

Το βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη Μια όμορφη μέρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κey Books.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News