Είναι γνωστό πως οι βασιλικές διαθήκες δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις που αφορούν την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά τον θάνατό της την περασμένη εβδομάδα, θα παραμείνουν οικογενειακό μυστικό. Όμως, μόλις μάθαμε ότι ο πρίγκιπας William κληρονόμησε περιουσία 685 ετών, αξίας 1 δισ. λιρών! Αρκετά ενδιαφέρον ακούγεται…

Το Forbes εκτίμησε πέρυσι ότι η προσωπική περιουσία της αείμνηστης μονάρχη άγγιζε τα 500 εκατομμύρια δολάρια, αποτελούμενη από κοσμήματα, συλλογή έργων τέχνης, επενδύσεις και δύο κατοικίες, το Balmoral Castle στη Σκωτία και το Sandringham House στο Norfolk. Η βασίλισσα κληρονόμησε και τις δύο περιουσίες από τον πατέρα της, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο William και ο Harry θα συνοδεύσουν το φέρετρο – Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία της;

«Οι βασιλικές διαθήκες είναι μυστικές, επομένως δεν έχουμε ιδέα πραγματικά τι περιέχει και τι αξίζει, και τα δεδομένα αυτά δεν δημοσιοποιούνται ποτέ», δήλωσε η  Laura Clancy, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και συγγραφέας ενός βιβλίου που αφορά τα βασιλικά οικονομικά.

Πρίγκιπας William περιουσία: Το ποσό που κληρονόμησε

Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, του πλούτου της βασιλικής οικογένειας, συνολικού ύψους τουλάχιστον 18 δισεκατομμυρίων λιρών (21 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε γη, ακίνητα και επενδύσεις, περνά στον νέο μονάρχη, τον βασιλιά Κάρολο και τον κληρονόμο του.

Συγκεκριμένα, η γραμμή της διαδοχής καθιστά τον πρίγκιπα William, τώρα τον πρώτο στη σειρά για τον βρετανικό θρόνο, και το γεγονός αυτό τον κάνει πολύ πιο πλούσιο απ’ ό,τι ήταν! Ο μελλοντικός βασιλιάς κληρονομεί την ιδιωτική περιουσία του Δουκάτου της Κορνουάλης από τον πατέρα του. 

Το δουκάτο διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο γης και περιουσίας που καλύπτει σχεδόν 140.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος στη νοτιοδυτική Αγγλία. Δημιουργήθηκε το 1337 από τον βασιλιά Edward Γ’ και η περιουσία που κληρονομεί αξίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το τελευταίο οικονομικό έτος.

πρίγκιπας William περιουσία
Getty Images

Τα έσοδα από το κτήμα «χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων» του Δούκα της Κορνουάλης, αναφέρει η ιστοσελίδα της. Αυτόν τον τίτλο κατέχει πλέον ο πρίγκιπας William.

«Μου χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσω την πραγματικότητα της ζωής χωρίς την γιαγιά» – Η συγκινητική δήλωση του Πρίγκιπα William για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Το σημαντικότερο κομμάτι της περιουσίας της οικογένειας, το Crown Estate των 16,5 δισεκατομμυρίων λιρών (19 δισεκατομμυρίων δολαρίων), τώρα ανήκει στον βασιλιά Κάρολο, καθώς είναι ο νέος μονάρχης της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα, όμως, με μια νομοθεσία που χρονολογείται από το 1760, ο μονάρχης παραδίδει όλα τα κέρδη από την περιουσία του στην κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για ένα κομμάτι, που ονομάζεται Sovereign Grant (Επιχορήγηση του Ηγεμόνα). Το κτήμα αυτό περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις ιδιοκτησίας στο κεντρικό Λονδίνο και τον βυθό γύρω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι παρά τα τεράστια ποσά, ο μονάρχης και ο διάδοχός του είναι περιορισμένοι στο πόσο μπορούν να επωφεληθούν προσωπικά από την περιουσία τους.

Να σημειώσουμε ότι έγινε γνωστό πως η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει σφραγισμένη για 90 χρόνια, μία πρακτική η οποία χρονολογείται από το 1910.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News