«Ο πόλεμος είναι κόλαση» γράφει το κράνος ενός στρατιώτη στον πόλεμο του Βιετνάμ και μας υπενθυμίζει πως όσο καλύτεροι άνθρωποι κι αν έχουμε γίνει, όσο κι αν έχουμε εξελιχθεί, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται με τον φρικτό πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο φωτορεπόρτερ του AP Horst Faas τράβηξε αυτή την εμβληματική φωτογραφία στις 18 Ιουνίου 1965, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ με το 173ο Τάγμα Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας σε αμυντικό καθήκον στον αεροδιάδρομο Phouc Vinh στο Νότιο Βιετνάμ. Το μήνυμα στο κράνος τους στρατιώτη: «Ο πόλεμος είναι κόλαση» και τα λέει όλα.

«Αφήσαμε τον μπαμπά στο Κίεβο»: Η σκληρότητα του πολέμου μέσα από τα αθώα μάτια ενός μικρού παιδιού

«Ο πόλεμος είναι κόλαση»: Η εμβληματική φωτογραφία ενός στρατιώτη που είναι ακόμα επίκαιρη

Το συγκεκριμένο μήνυμα αντιπροσώπευε, και συνεχίζει να αντιπροσωπεύει, μια οξεία στάση πολλών νεαρών Αμερικανών στρατιωτών που πιθανότατα κλήθηκαν και στάλθηκαν στις απομακρυσμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας για να συμμετάσχουν σε θανατηφόρες και τρομακτικές μάχες. Πολλοί από τους στρατιώτες έγραψαν γκράφιτι στα κράνη τους με επιγραφές για τη στάση τους σχετικά με το πού βρίσκονταν και γιατί ήταν εκεί.

Η ταυτότητα του στρατιώτη ήταν άγνωστη για πολλές δεκαετίες, αλλά ταυτοποιήθηκε ως Larry Wayne Chaffin από το St. Louis.

Υπηρέτησε στο Βιετνάμ για ακριβώς ένα χρόνο ξεκινώντας τον Μάιο του 1965 και όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία ήταν 19 ετών. Ο Chaffin είχε πολλά προβλήματα προσαρμογής στην πολιτική ζωή όταν επέστρεψε από το Βιετνάμ. Πέθανε το 1985, σε ηλικία 39 ετών από επιπλοκές που προέκυψαν από τον διαβήτη, μια ασθένεια που μπορεί να είχε προσβληθεί ενώ υπηρετούσε στο Βιετνάμ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μικρό αγόρι παίζει πιάνο για να «σκεπάσει» τους ήχους του πολέμου την ώρα της ρωσικής εισβολής

φωτογραφία Ο πόλεμος είναι κόλαση
AP Horst Faas

Η αντίθεση είναι αυτό που κάνει αυτή τη φωτογραφία τόσο εμβληματική. Έχεις αυτόν τον άνθρωπο, φωτεινό, νέο και όμορφο στρατιώτη με ένα χαμόγελο στα χείλη και μετά έχεις το κείμενο στο κράνος του. Το πρόσωπό του προδίδει μια αίσθηση αθωότητας, αλλά όταν κοιτάς το κράνος του, μπορείς να καταλάβεις ότι καταλάβεις ότι ο πόλεμος καταστρέφει όλους τους ανθρώπους. Ξέρεις ότι έχεις ζήσει από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου και προσπαθεί να το καλύψει εξωτερικά.

Το «War is Hell» προέρχεται από την ομιλία του William Tecumseh Sherman στην τάξη των αποφοίτων της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Μίσιγκαν (19 Ιουνίου 1879). Ο Sherman ήταν στρατηγός του Στρατού της Ένωσης κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Διαδέχθηκε τον στρατηγό US Grant ως διοικητής του Δυτικού Θεάτρου εκείνου του πολέμου την άνοιξη του 1864. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις το πλήρες απόσπασμα:

«Ξύπνησα από μια μεγάλη έκρηξη σήμερα. Κατάλαβα ότι ήταν πόλεμος»: Το εφιαλτικό πρόσωπο του πολέμου μέσα από τα μάτια των Ουκρανών

«Ήμουν εκεί που είσαι τώρα και ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις. Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει στο στήθος του καθενός από εσάς η ελπίδα και η επιθυμία ότι κάποια μέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ικανότητα που έχετε αποκτήσει εδώ. Καταπιέστε το! Δεν γνωρίζετε τις φρικτές πτυχές του πολέμου. Έχω περάσει δύο πολέμους και ξέρω. Έχω δει πόλεις και σπίτια σε στάχτη. Έχω δει χιλιάδες άντρες ξαπλωμένους στο έδαφος, με τα νεκρά πρόσωπά τους να κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό. Σας λέω, ο πόλεμος είναι κόλαση!».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News