Ο Daniel Craig, στα 54 του χρόνια, χρίστηκε ιππότης από την Πριγκίπισσα Άννα στο ιστορικό παλάτι του Ουίνδσορ. Ο διάσημος ηθοποιός έλαβε τον τιμητικό τίτλο του ιππότης του τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, σε μια πράξη αναγνώρισης της τεράστιας συνεισφοράς του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο κινηματογραφικός James Bond θα έχει πλέον ένα ακόμα κοινό με τον χαρακτήρα που υποδύθηκε με επιτυχία, αυτό του βασιλικού χρίσματος.

Η επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας στο twitter έγραψε σε ποστ της, αναφερόμενη στο γεγονός: «Σας περιμέναμε..», χρησιμοποιώντας μια από της πιο διάσημες ατάκες του πράκτορα 007.

Χρίστηκε ιππότης ο Daniel Craig

Η πριγκίπισσα Άννα έχρησε τον Daniel Craig ιππότη, στην πρώτη για φέτος τελετή, που αποτελεί παράδοση αιώνων. Κατά την διάρκεια αυτών των τελετών μέλη της βασιλικής οικογένειας απονέμουν μετάλλια σε όσους αξίζουν τις τιμές.

Ο Craig τιμήθηκε λοιπόν από το παλάτι για το έργο του στον Βρετανικό κινηματογράφο. Με μια παρακαταθήκη τεράστιων ταινιών, ο ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του ως κατάσκοπος στο Casino Royale του 2006 και έπαιξε τον Bond για τελευταία φορά στο No Time To Die.

Εκτός από τον Daniel Craig, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο Ουίνδσορ, μεταξύ άλλων τιμήθηκαν ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Paul Greengrass, ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του τριάθλου Jonny Brownlee και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης James Guy.

Η ιστορία και οι κύριοι τύποι του βασιλικού χρίσματος

Από την αρχή της ύπαρξης του θεσμού της βασιλείας, οι μονάρχες συνήθιζαν να ανταμείβουν όσους έχουν δείξει πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα και το πρόσωπο τους, με δώρα και τίτλους.

Μετά τους μεσαιωνικούς χρόνους, δώρα όπως η γη και τα χρήματα αντικαταστάθηκαν σταδιακά από την απονομή βασιλικών χρισμάτων και την ένταξη σε Τάγματα ιπποτισμού. Με τον εκσυχρονισμό της Βασιλείας και τον ενεργό πλέον ρόλο του Κοινοβουλίου, ο τρόπος απονομής τίτλων άλλαξε.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, μόνο μέλη της αριστοκρατίας και υψηλόβαθμες στρατιωτικές προσωπικότητες μπορούσαν να διοριστούν σε ένα Τάγμα ιπποτισμού. Το 1917 ο παππούς της Βασίλισσας Ελισάβετ, Γεώργιος Ε’, ανέπτυξε ένα νέο τάγμα ιπποτισμού, που ονομάζεται Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ως τρόπο επιβράβευσης τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών που είχαν συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας επιβραβεύει την υπηρεσία και το έργο ανθρώπων από ευρύ φάσμα τομέων, από την υποκριτική έως τη φιλανθρωπική δράση.

Τύποι βασιλικών χρισμάτων:

 • Το τάγμα Garter
  Αυτό είναι το παλαιότερο και πιο υψηλόβαθμο τάγμα ιπποτισμού στη Βρετανία. Περιορίζεται σε 24 μέλη που επιλέγονται και διορίζονται προσωπικά από τον Μονάρχη.
 • Το τάγμα του Thistle
  Το πιο σημαντικό τάγμα ιπποτισμού της Σκωτίας με 16 μέλη, που λαμβάνουν προσωπικά δώρα από την/τον Βασίλισσα/ια κατά τον διορισμό τους.
 • Το τάγμα του Patrick
  Το εθνικό Τάγμα της Ιρλανδίας.
 • Το τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
  Ιδρύθηκε το 1917 από τον Γεώργιο Ε’ για να τιμήσει την συνεισφορά στην πολεμική προσπάθεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Το τάγμα του Merit
  Αυτό το Τάγμα επιβραβεύει 65 άτομα ανά πάσα στιγμή που έχουν συνεισφέρει μακροχρόνια στις τέχνες, την επιστήμη, την ιατρική ή την κυβέρνηση.
 • Το τάγμα του Bath
  Αυτό το τάγμα αναγνωρίζει το έργο των ηλικιωμένων στρατιωτών και δημόσιων υπαλλήλων
 • Το τάγμα του St Michael και του St George
  Ανταμείβει την υπηρεσία σε ξένη χώρα ή σε σχέση με εξωτερικές υποθέσεις και υποθέσεις της Κοινοπολιτείας
 • Τάγμα της Τιμής
  Ανταμείβει όσους έχουν επιτύχει πολλά στις τέχνες, τη μάθηση, τη λογοτεχνία και την επιστήμη
 • Το τάγμα Royal victorian
  Απονέμεται σε όσους έχουν υπηρετήσει τη Βασίλισσα ή τη μοναρχία με συγκεκριμένο τρόπο.
 • Τιμής της Κοινοπολιτείας
  Οι πολίτες της Κοινοπολιτείας μπορούν επίσης να λάβουν βρετανικούς τίτλους
 • Τάγμα της Βασιλικής Οικογένειας
  Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας μπορούν να λάβουν τιμητικούς τίτλους για το έργο τους
 • Στρατιωτικοί τιμητικοί τίτλοι

Το επόμενο διάστημα κι άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας θα προχωρήσουν στην απόδοση ιπποτικών τίτλων, σύμφωνα με την παράδοση.

«Knives Out 2»: Ο ντετέκτιβ Benoit Blanc έκανε το coming out του κι εμείς τον αγαπήσαμε λίγο περισσότερο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News