Ο Patrick Jephson, ο οποίος δούλεψε στενά δίπλα στην Diana για οκτώ χρόνια, ισχυρίζεται ότι το προσωπικό του Καρόλου συκοφάντησε την πρώτη του σύζυγο σε μια «συστηματική εκστρατεία» – ενώ ήταν κοινό μυστικό σε όλους ότι είχε σχέση με την επί μακρόν ερωμένη του Καμίλα. Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε τους πρώην αυλικούς του βασιλιά επειδή διέδιδαν ψέματα ότι η πριγκίπισσα ήταν ψυχικά άρρωστη.

Συγκεκριμένα, ο Jephson αποκάλυψε: «Αυτό δεν είναι απλώς κάποιο περιστασιακό κουτσομπολιό, ήταν μια συστηματική εκστρατεία. Εντάξει, ήταν πριν από πολύ καιρό, αλλά ο άνθρωπος που υποστήριζαν είναι τώρα ο βασιλιάς μας και αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να θάβονται, δεν πρέπει να σπρώχνονται βολικά στην άκρη. Είναι πράγματα που συνέβησαν, θεωρητικά θα μπορούσαν να ξανασυμβούν και σίγουρα δεν θα έπρεπε να περάσουν χωρίς να ακουστούν».

Προσωπικός γραμματέας της Diana: Η νέα συνέντευξη που σοκάρει

Ο 66χρονος Jephson μιλάει στο podcast «The Scandal Mongers» με τον Phil Craig, και η συζήτησή τους θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κοινή πλέον αντίληψη ότι η Diana, η οποία πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, ήταν «λίγο τρελή» και «μάλλον νευρικά κλονισμένη», ο Jephson αντέδρασε: «Απογοητεύομαι πολύ. Αυτό είχε γίνει η επίσημη γραμμή. Και κάπως παραμένει.

Αν ρωτήσετε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον σημερινό βασιλικό κύκλο, αν τολμήσετε να αναφέρετε το θέμα της πριγκίπισσας Diana, πράγμα που πολύ λίγοι θα έκαναν, τότε νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση που θα πάρετε, ότι ήταν μια τραγική ιστορία και ότι ήταν ουσιαστικά προβληματική ψυχικά, και το συμπέρασμα είναι ότι δεν ήταν απόλυτα ικανή για το ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, στον οποίο ουσιαστικά και απέτυχε».

Tampongate: Η πραγματική ιστορία πίσω από το ερωτικό τηλεφώνημα Καμίλας – Καρόλου. Πώς παρουσιάζεται στο The Crown;

Αναφερόμενος στη νέα βασίλισσα σύζυγο Καμίλα, είπε: «Και η σιωπηρή προσθήκη είναι ότι όλα είναι εντάξει τώρα επειδή έχουμε την αντικαταστάτριά της, η οποία είναι θαυμάσια προσγειωμένη και συγκαταβατική και καθόλου φευγάτη ή παρανοϊκή».

Ο Jephson πρόσθεσε: «Όταν ακούω τους ανθρώπους να ακολουθούν αυτή τη γραμμή, όταν βλέπω ότι δεν αμφισβητείται, σκέφτομαι, λοιπόν, για μισό λεπτό. Γνώριζα την πριγκίπισσα Νταϊάνα ίσως καλύτερα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον – σίγουρα επαγγελματικά – και ήταν ένας από τους πιο λογικούς ανθρώπους που γνώρισα ποτέ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή που έζησε, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δεχόταν, δεν ήταν απλώς λογική, είχε ένα είδος ικανότητας να επαναφέρει τη λογική σε τρελές καταστάσεις. Ως αυτόπτης μάρτυρας, μπορούσε να είναι λίγο δύσκολη μερικές φορές, αλλά ήταν πάντα εξαιρετικά συνειδητοποιημένη, με υψηλή αντίληψη, προσγειωμένη και αστεία».

Ο Jephson, ο οποίος έφυγε από την υπηρεσία της Diana τον Ιανουάριο του 1996, παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια αλλαγή στην προσωπικότητά της μετά τον χωρισμό της από τον Κάρολο. Συγκεκριμένα αποκάλυψε: «Από μια ευτυχισμένη παντρεμένη σύζυγος και μητέρα που ήταν, όσον αφορά τον κόσμο, έγινε μια απορριφθείσα πρώην σύζυγος, αυτή είναι μια τρομερή αλλαγή για τον καθένα».

προσωπικός γραμματέας της Diana
instagram/ady.diana._

Παρακολουθώντας την από κοντά, ο Jephson δήλωσε ότι ήταν πιο αρμόδιος από τους περισσότερους για να δώσει μια άποψη για την ψυχική υγεία της Diana κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, προσθέτοντας ότι η ίδια γύρισε τα πράγματα προς όφελός της «μόλις έγινε φανερό ότι οι επικριτές της προσπαθούσαν να τη συκοφαντήσουν με ισχυρισμούς περί ψυχικής αστάθειας».

«Είπε, για παράδειγμα, ‘ναι, έχω διατροφική διαταραχή και έδωσε μια ομιλία για τις διατροφικές διαταραχές. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο ορισμό της λογικής από το να έχεις ανθρώπους να σε κατηγορούν ότι είσαι τρελή, και να σηκώνεσαι να βγάζεις λόγο για την πάθηση που όντως έχεις» και να εξηγείς πώς «επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένδειξη εξαιρετικής δύναμης και δείχνει την ουσιαστική μικροπρέπεια του κατηγόρου της» πρόσθεσε o Jephson.

Είπε ότι οι ιστορίες σχετικά με την ψυχική της υγεία διαδόθηκαν «σε μεγάλο βαθμό, από άνδρες με σκοπό να βοηθήσουν έναν άλλο άνδρα να δραπετεύσει από τον γάμο του».

«Δεν ήταν επίσης περίεργο που η Diana στράφηκε στον Andrew Morton για να διηγηθεί την ιστορία της σε βιβλίο -και δεν ήταν περίεργο που έπεσε στα ψέματα του  Martin Bashir» είπε.

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Diana στο BBC – Όσα αποκάλυψε το The Crown

Ο Martin Bashir, ένας δημοσιογράφος του BBC που έχει πλέον πολύ κακό όνομα, έκανε μια σειρά από ισχυρισμούς ότι η βασιλική οικογένεια «ήθελε να τσακώσει την Diana στα πράσα», προκειμένου να εξασφαλίσει τη διάσημη πλέον συνέντευξή του με την πριγκίπισσα. Παρήγγειλε, επίσης, πλαστές τραπεζικές λίστες που υποτίθεται ότι έδειχναν πώς γίνονταν πληρωμές στον λογαριασμό του Jephson από τις υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούσαν τις κινήσεις της Diana.

Τον Μάιο, το BBC κατέβαλε στον Jephson «σημαντική αποζημίωση» και ζήτησε «συγγνώμη» για τη συνέντευξη του 1995.

Είπε ότι η Diana δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι έδειξε στον Bashir «αξιοπιστία», προσθέτοντας: «Υπήρχαν πολλές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι έδιναν πληροφορίες εναντίον της, παρακολουθούσαν το τηλέφωνό της, ήταν εχθρικοί απέναντί της με πολλούς τρόπους και αποφασισμένοι να της κόψουν τα φτερά ως πριγκίπισσα. Υπήρχαν επίσης βάσιμοι λόγοι να σκεφτεί κανείς ότι η σχέση της με τα παιδιά της μπορεί να κινδύνευε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο.

προσωπικός γραμματέας της Diana
Getty Images

«Ο Bashir ήξερε τι έκανε, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις, στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί και να ενεργεί με προσοχή».

Η Diana στράφηκε στον Morton για να γράψει το βιβλίο «Diana: Her True Story» όταν γνώριζε ότι «ο γάμος της είχε πεθάνει, ότι ο σύζυγός της ακολουθούσε μια πολύ αποτελεσματική και επιτυχημένη μακροχρόνια σχέση με την Καμίλα. Ήξερε, επίσης, δυστυχώς, ότι οι δικές της προσπάθειες για εξωσυζυγική ευτυχία ήταν αποτυχημένες».

«Diana: Her True Story – In Her Own Words»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το βιβλίο για τη ζωή της πριγκίπισσας Diana που βλέπουμε στο The Crown

Και πρόσθεσε: «Επίσης, γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι κανείς δεν καλούσε τον πρίγκιπα να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του, κανείς στην οικογένειά του δεν ζητούσε απαντήσεις. Φαινόταν να είναι συνένοχοι σε αυτό που για εκείνη ήταν προδοσία. Το κατεστημένο ήταν συνένοχο, η σχέση με την Καμίλα ήταν γνωστή στους κύκλους του και το μόνο που έκαναν ήταν να μιλούν για την Diana πίσω από την πλάτη της, να ψιθυρίζουν γι’ αυτήν.

Κανείς δεν της πρόσφερε στήριξη, κανείς δεν την πήρε στην άκρη και δεν της είπε “τώρα κοίταξε όλα αυτά είναι πολύ ατυχή, αλλά συμβαίνουν σε όλες τις οικογένειες, αλλά όμως θα το ξεπεράσεις και θα σε στηρίξουμε και κάνεις σπουδαία δουλειά και θέλουμε να κάνεις κι άλλες τέτοιες” – αλλά όχι.

Έμεινε απομονωμένη, δεν αναγνωρίστηκε η κατάσταση στην οποία βρισκόταν, το άγχος που είχε, οι προκλήσεις που αντιμετώπιζε καθημερινά για να μεγαλώσει τα παιδιά της σε αυτές τις συνθήκες. Την στενοχωρούσε που δεν μπορούσε να βγάλει προς τα έξω τη δική ης πλευρά. Ένιωθε να φιμώνεται».

Παρόλα αυτά, η Diana ήταν εξαιρετικά αγαπητή από τον κόσμο είπε ο Jephson, «πολλοί άνθρωποι την υποτίμησαν με κόστος»

«Δυστυχώς, αντί να αγκαλιάσουν την Diana ως ένα υπέροχο πλεονέκτημα, ως κάποια που θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της σύγχρονης βασιλικής οικογένειας, επέλεξαν αντίθετα να είναι καχύποπτοι απέναντί της, να την υπονομεύουν και να την αντιπαθούν», πρόσθεσε ο Jephson.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News