Ο Πρίγκιπας Φίλιππος- ο μακροβιότερος σύζυγος του έθνους-πέθανε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου 2021, δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιππου δούκα του Εδιμβούργου να παραμείνει μυστική για να προστατεύσει την “αξιοπρέπεια” της βασίλισσας λόγω του συνταγματικού της ρόλου.

Operation London Bridge: Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν τι θα γίνει όταν πεθάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ

Μυστική θα παραμείνει η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιππου

Μετά τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας, είναι σύμβαση εδώ και πάνω από έναν αιώνα να υποβάλλεται αίτηση για σφράγιση της διαθήκης του στον πρόεδρο του τμήματος οικογένειας του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι διαθήκες των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας δεν είναι ανοικτές σε δημόσιο έλεγχο με τον τρόπο που κανονικά θα ήταν μια διαθήκη.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιους μη γαλαζοαίματους συμπεριέλαβε στη διαθήκη του; Ο Harry βρίσκεται σε αυτή;

Ο νυν πρόεδρος, Sir Andrew McFarlane, σε μια απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16/09, διέταξε ότι η διαθήκη του Φίλλιπου θα παραμείνει σφραγισμένη για 90 χρόνια από τη χορήγηση του πιστοποιητικού και μπορεί να ανοίξει μόνο ιδιωτικά ακόμη και μετά από αυτήν την ημερομηνία. Ο δικαστής είπε: “Έκρινα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης του μονάρχη, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες”.

“Υπάρχει ανάγκη για προστασία που παρέχεται σε πραγματικά ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των κυρίαρχων και στενών μελών της οικογένειάς”. Σύμφωνα με τον δικαστή, η απόφαση ήταν να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες χωρίς “να υπονομευθεί η ιδιωτικότητα του μονάρχη”.

Ο δικαστής είπε ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να καταστήσει σαφές ότι ούτε είχε δει ούτε είχε πει τίποτα για το περιεχόμενο της διαθήκης του Φιλίππου, εκτός από την ημερομηνία εκτέλεσης και την ταυτότητα του διορισμένου εκτελεστή. Ο McFarlane είπε ότι είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει την προηγούμενη ακρόαση ιδιωτικά, επειδή μια σειρά ανακοινώσεων, ακροάσεων και στη συνέχεια μια απόφαση θα ήταν πιθανό να “δημιουργήσει πολύ δημοσιότητα και εικασίες”.

Μάλιστα, το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου της αυλής ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος. Ήταν ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαρίας και, μετά το θάνατό του το 1910, έγινε δεκτή η αίτηση για σφράγιση και μη δημοσίευση της διαθήκης του. Η λήψη αυτής της απόφασης έγινε επειδή ο πρίγκιπας Φραγκίσκος είχε αφήσει πολύτιμα σμαράγδια από τη βασίλισσα στην ερωμένη του, την κοντέσα του Κίλμορι.

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, η διαθήκη της πριγκίπισσας Diana δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας προοριζόταν για τους γιους της αλλά δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν μέχρι τα 25 τους έτη.

Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, 90 χρόνια μετά τη χορήγηση του πιστοποιητικού, θα ξεκινήσει μια ιδιωτική διαδικασία για να εξεταστεί εάν σε αυτό το στάδιο η διαθήκη μπορεί να αποσφραγισθεί και να δημοσιοποιηθεί. Η ιδιωτική διαδικασία θα περιλαμβάνει επιθεώρηση από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των βασιλικών αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και οποιονδήποτε από τους προσωπικούς εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι διαθέσιμος. Ο δικαστής επεσήμανε επίσης ότι τυχόν μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με αιτήσεις για σφράγιση βασιλικών διαθηκών θα παραμείνουν μυστικές και, ως εκ τούτου, δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News