Το ξύδι είναι ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών αντικειμένων και επιφανειών του σπιτιού. Εάν, δηλαδή, θέλεις να απομακρυνθείς από τα εμπορικά προϊόντα καθαρισμού που είναι γεμάτα με χημικά, τότε σκέψου το ως εναλλακτική λύση. Παρακάτω μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με τον καθαρισμού του σπιτιού σου με ξύδι, τον τρόπο χρήσης του, καθώς και μερικά αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσεις με αυτό το συστατικό!

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύδι για να καθαρίσεις το σπίτι σου;

Όλα τα είδη ξυδιού περιέχουν οξύ που χαρίζει φωτεινότητα στα τρόφιμα ή βοηθά στη συντήρησή τους. Το λευκό ξύδι χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό επειδή είναι άχρωμο και περιέχει περίπου 5% οξύ.

Το καθαριστικό ξύδι, έτσι όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, παρασκευάζεται με ζύμωση αλκοολών που αποστάζονται από καλαμπόκι ή δημητριακά. Οι μικροοργανισμοί (βακτήρια) επεξεργάζονται την αλκοόλη σε οξύ και νερό ή ξύδι. Το ξύδι καθαρισμού περιέχει περίπου 6% οξύ, το οποίο στην πραγματικότητα το καθιστά 20% ισχυρότερο από το αποσταγμένο λευκό ξύδι.

Ενώ το ξύδι μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλα καθαριστικά, όπως υγρό πιάτων, μην δοκιμάσεις ποτέ να αναμείξεις ποτέ ξύδι και χημικά καθαριστικά. Όταν συνδυάζονται, το καθαριστικό ξύδι και το λευκαντικό χλωρίου παράγουν τοξικούς ατμούς.

Το λευκό ξύδι μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου στο καθάρισμα! Όλοι οι τρόποι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

Πώς να κάνεις το ξύδι πιο αποτελεσματικό

Ο συνδυασμός του ξυδιού με τις επιφανειοδραστικές ουσίες στο υγρό πιάτων δημιουργεί ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που θα απομακρύνει τη βρωμιά και το λίπος.

Τι θα χρειαστείς:

 • Υγρό πιάτων
 • Ξύδι καθαρισμού
 • Μεζούρες και κουτάλια
 • Μπουκάλια σπρέι
 • Ετικέτες

Οδηγίες:

Για να δημιουργήσεις ένα καθαριστικό γενικής χρήσης για παράθυρα, πάγκους και είδη κουζίνας: Συνδύασε 1/4 φλιτζάνι ξύδι καθαρισμού και 2 1/2 φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Πρόσθεσε 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Ανακίνησε καλά για να αναμειχθεί και βάλε ετικέτα στο μπουκάλι. Για τη χρήση, ψέκασε ελαφρά τις λερωμένες επιφάνειες και σκούπισε με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.

Για να δημιουργήσεις ένα καθαριστικό αφρού σαπουνιού για το μπάνιο: Ανακάτεψε ίσα μέρη ξύδι καθαρισμού, υγρό πιάτων και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακίνησε να αναμειχθεί καλά και βάλε ετικέτα στο μπουκάλι. Μόλις ετοιμάσεις το προϊόν ψέκασε τα μέρη του μπάνιου σου που θες να καθαρίσεις, άφησε λίγο το προϊόν να δράσει και στη συνέχεια τρίψε με μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες. Ξέπλυνε με καθαρό νερό και στέγνωσε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι.

δεν πρέπει να βάλεις ποτέ ξύδι

Πώς να χρησιμοποιήσεις ξύδι στο δάπεδο

Το ξύδι καθαρισμού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε δάπεδα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων σκληρών ξύλων, πλακιδίων πολυτελείας βινυλίου και δαπέδων από laminate ξύλο. Γέμισε έναν κουβά με 1 γαλόνι ζεστό νερό και 1/2 φλιτζάνι ξύδι καθαρισμού. Έπειτα, ξεκίνα να σφουγγαρίζεις.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το ξύδι για να καθαρίσεις τους φραγμένους σωλήνες

Το καθαριστικό ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τον γρήγορο καθαρισμό των αποχετεύσεων. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι πολύ αποτελεσματικός και απομακρύνει όλες τις δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο ή την κουζίνα σου!

Ρίξε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό στην αποχέτευση. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι ξηρή μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι καθαρισμού. Θα παρατηρήσεις να δημιουργούνται αφροί και φυσαλίδες, επομένως κάλυψε την αποχέτευση με ένα πώμα για να διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερη δράση στους σωλήνες. Όταν σταματήσουν οι φυσαλίδες, ξέπλυνε την αποχέτευση με ζεστό νερό. 

Βύθισε τα πόδια σου σε ξύδι και λύσε αυτά τα κοινά προβλήματα

Πώς να καθαρίσεις έναν φούρνο μικροκυμάτων με ξύδι

Τι θα χρειαστείς:

 • Ξύδι καθαρισμού
 • Υγρό πιάτων
 • Πανί που δεν αφήνει χνούδι
 • Σφουγγάρι

Οδηγίες:

 1. Γέμισε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων με 2 φλιτζάνια νερό και 1/4 φλιτζάνι ξύδι καθαρισμού. Τοποθέτησε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ενεργοποίησέ τον σε υψηλή θερμοκρασία για ένα με δύο λεπτά ή μέχρι το μείγμα να βράσει και να αχνίσει το εσωτερικό της συσκευής.
 2. Άφησε την πόρτα κλειστή για περίπου 15 λεπτά. Ενώ ο ατμός καθαρίζει τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποίησε το καθαριστικό ξύδι για να καθαρίσεις το εξωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Ψέκασε ελαφρά τις επιφάνειες και σκούπισέ τες με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.
 3. Όταν ο ατμός έχει διαλυθεί, άνοιξε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων και αφαίρεσε προσεκτικά το μπολ και το γυάλινο περιστρεφόμενο δίσκο. Χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσεις το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και το εσωτερικό της πόρτας.
Μύθοι για την καθαριότητα
Pexels

«Τι δεν πρέπει να καθαρίζω με ξύδι;» Η απάντηση που χρειάζεσαι

Παρόλο που το καθαριστικό ξύδι και το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι εξαιρετικά υλικά καθαρισμού, οι όξινες ιδιότητές τους θα μπορούσαν να βλάψουν ορισμένες επιφάνειες.

 • Ηλεκτρονικά: Ενώ το ξύδι λειτουργεί καλά στον καθαρισμό των παραθύρων, θα καταστρέψει την αντιθαμβωτική επίστρωση στις οθόνες τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων και οθονών υπολογιστών.
 • Πάγκοι και δάπεδα από φυσική πέτρα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ξύδι για να καθαρίσεις γρανίτη, μάρμαρο ή ασβεστόλιθο. Το επίπεδο οξέος, ειδικά στο ξύδι καθαρισμού, είναι πολύ ισχυρό για το υλικό και μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
 • Μαχαίρια και συσκευές κουζίνας από ανοξείδωτο χάλυβα: Το καθαριστικό ξίδι μπορεί να καταστρέψει τις λεπίδες των μαχαιριών.
 • Κερωμένες και ημιτελείς ξύλινες επιφάνειες: Ενώ το αραιωμένο ξύδι καθαρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό δαπέδων και ντουλαπιών με επικάλυψη πολυουρεθάνης, το ξύδι καθαρισμού πλήρους αντοχής θα προκαλέσει αποχρωματισμό στο ξύλο με κερωμένο φινίρισμα ή ημιτελές ξύλο.
 • Λαστιχένιες φλάντζες και εύκαμπτοι σωλήνες: Το μη αραιωμένο ξύδι καθαρισμού είναι πολύ ισχυρό για να χρησιμοποιηθεί σε ελαστικούς σωλήνες σε ορισμένες μικρές συσκευές, όπως τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση ορισμένων τύπων καουτσούκ. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News