Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Εσύ πώς νιώθεις στ’ αλήθεια σήμερα; Αισθάνεσαι ότι είναι μια παγκόσμια ημέρα που απλά όλοι σήμερα θυμόμαστε να ευαισθητοποιηθούμε για πράγματα που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν καθημερινά; Ή μήπως βλέπεις αυτή τη μέρα σαν μια ευκαιρία να τιμήσεις τους αγώνες αιώνων; Η άποψη του καθενός είναι προσωπική και εντελώς υποκειμενική. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχουν σωστές και λάθος συμπεριφορές. Υπάρχουν ενοχλητικές ατάκες που καλό θα ήταν να μην ειπώνονται. Αλλά το πώς αισθάνεσαι αυτή τη μέρα ως γυναίκα, είναι καθαρά δικό σου. Παρακάτω θα διαβάσεις τα μηνύματα για την ημέρα της γυναίκας απ’ τις συντάκτριες του iPop. Με κάποια απ’ αυτά θα ταυτιστείς. Με άλλα θα προβληματιστείς. Και μπορεί με κάποια να διαφωνήσεις.

Όλα, όμως, τα μηνύματα παρακάτω είναι η δική μας αλήθεια. Είναι λόγια βγαλμένα απ’ την καρδιά της κάθε μιας από εμάς που αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε σ’ ένα άρθρο. Ελπίζουμε να σου δώσουν τροφή για σκέψη και να σε εμπνεύσουν!

Μηνύματα για την ημέρα της γυναίκας απ’ τις συντάκτριες του iPop.gr

Λαμπρινή Λαδά

Οι σκέψεις μου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι κάπως ουδέτερες. Πόσο πολύ άλλαξε η θέση της γυναίκας αυτά τα 100+ χρόνια από τότε που γιορτάστηκε πρώτη φορά η μέρα αυτή. Οι γυναίκες έπρεπε να παλέψουν για πράγματα που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και υφίσταντο διακρίσεις λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο. Για την γυναίκα των αρχών του προηγούμενου αιώνα ήταν όντως ένας λόγος για να γιορτάζουν και να πανηγυρίζουν για όλα όσα κατάφεραν τότε κάποιες γυναίκες που είχαν τα κότσια να ζητήσουν τα δεδομένα. 

Δεν θα βγω να γιορτάσω, όπως δεν το έκανα ποτέ μέχρι σήμερα, δεν θα πάω για ποτό με φίλες, δεν θα μου πάρω λουλούδια, δεν θα βροντοφωνάξω ότι γιορτάζω, ίσως γιατί όλα αυτά σήμερα είναι δεδομένα για εμάς, τις γυναίκες που ζούμε στο 2022. Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό και απότισης φόρου τιμής στις γυναίκες εκείνες που έζησαν πριν από εμάς και απαίτησαν ίσης μεταχείρισης. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.

Ωστόσο, οι αγώνες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Γυναίκες ηρωίδες παλεύουν σήμερα σε Ουκρανία και Αφγανιστάν, κι όχι μόνο. Καλή δύναμη σε όλες τις γυναίκες

Αφροδίτη Πρέβεζα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τα συναισθήματα είναι πολλά. Απ’ την μια απογοήτευση που χρειαζόμαστε ακόμα αυτή την ημέρα για να τιμήσουμε τους αγώνες των γυναικών και να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα του σήμερα, και απ’ την άλλη χαρά και περηφάνια που είμαι γυναίκα. Γιατί το να είσαι γυναίκα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οι προκλήσεις καθημερινά είναι πολλές και οι ευκαιρίες δυστυχώς δεν είναι ίσες.

Μπορεί να είμαστε στο 2022 και όλα να είναι πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι στο παρελθόν, όμως, ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που ζουν περιορισμένες, σε καθεστώτα που παραβιάζουν καθημερινά τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, η σκέψη μου είναι σ΄ όλες τις γυναίκες μαχήτριες εκεί έξω, που κάθε μέρα δίνουν τις δικές τους μάχες. Σ’ εκείνες που παλεύουν για την μισθολογική ισότητα, σ’ εκείνες που επιθυμούν να αναλάβουν θέσεις εξουσίας και βρίσκουν εμπόδια λόγω φύλου, σ’ εκείνες που δεν τους επιτρέπεται να αποφασίζουν για το σώμα τους ή να κυκλοφορούν μόνες έξω, σ’ εκείνες που μάχονται για την πατρίδα τους, σ΄εκείνες που φροντίζουν για τους άλλους, σ’ εκείνες που θέλουν να είναι με όποιον άνθρωπο αγαπούν, σ΄εκείνες που προσπαθούν να φύγουν μακριά από έναν άνθρωπο που τις κακομεταχειρίζεται. Και θέλω να πω σε κάθε μια απ’ αυτές ότι είναι μοναδική και αξίζει το καλύτερο!

Αμαλία Σοφιανοπούλου

Για μένα το να είσαι γυναίκα σημαίνει να πρέπει συνεχώς να προσπαθείς περισσότερο. Να μην σου έρχονται τα πράγματα εύκολα, ακόμα και αν το αξίζεις. Να πρέπει συνεχώς να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου παρ’ ότι στην εποχή μας θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Γυναίκα σημαίνει να έχεις πολλαπλούς ρόλους και να προσπαθείς καθημερινά να ανταποκριθείς σε όλους, όσο το δυνατόν καλύτερα. Γυναίκα, πολλές φορές, σημαίνει να σε αμφισβητούν, απλά και μόνο επειδή είσαι γυναίκα.

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για να είσαι γυναίκα. Ή μάλλον ήταν όσο δύσκολη είναι κάθε χρονιά, με την  διαφορά ότι πλέον έγινε ευρέως αντιληπτό. Ειδικότερα το 2022, για μένα «είμαι γυναίκα» σημαίνει να μάχομαι για να κάνω την κοινωνία να πιστέψει ότι με παρενόχλησαν ή με κακοποίησαν. Αν και φαίνεται παράλογο, εν έτει 2022, το να είσαι γυναίκα συνεχίζει να είναι δύσκολο, συνεχίζει να είναι ένας αγώνας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια ημέρα για να αποδείξουμε ότι αγαπάμε τις γυναίκες, αυτό θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τις μάχες και τους αγώνες των γυναικών στους αιώνες και μας καλεί να ενωθούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, με πράξεις και όχι με λόγια.

Κατερίνα Ταλιαδούρου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και η σκέψη μου μαζί με όλες τις γυναίκες σε κάθε γωνιά της γης, όπως πάντα άλλωστε. Τι σημαίνει, όμως, να είσαι γυναίκα και γιατί γιορτάζουν οι γυναίκες αυτή την ημέρα; Πάντως όχι για να πάρουν λουλούδια και σοκολατάκια.

Θα μπορούσα να σου γράψω μία ολόκληρη παράγραφο για τους λόγους ύπαρξης αυτής της ημέρας, αλλά θέλω να επικεντρωθώ σε κάτι πιο σημαντικό, να σου υπενθυμίσω γιατί πρέπει να φροντίζεις και να αγαπάς όλες τις γυναίκες που υπάρχουν στη ζωή σου.

Γυναίκα σημαίνει δύναμη, αλλά όσο θεωρούμαστε το αδύναμο φύλο σημαίνει πως έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα ώστε να δούμε συστηματικές αλλαγές. Γι’ αυτή την ημέρα, λοιπόν, εγώ αυτό που θέλω να σου πω είναι πόσο όμορφη είσαι, να μην το ξεχάσεις ποτέ! Να τις αγαπάτε τις γυναίκες γιατί μυρίζουν όμορφα, είναι γλυκές, τρυφερές και κάνουν σφιχτές αγκαλιές. Δίνουν ζωή, βρίσκουν λύσεις στις δύσκολες στιγμές, γκρινιάζουν επειδή σε αγαπούν και θέλουν το καλό σου και δε σταματούν ποτέ να αγωνίζονται για τον εαυτό τους και όσους αγαπούν. Αυτό σημαίνει να είσαι γυναίκα.

Σήμερα, λοιπόν, πάρε μία σφιχτή αγκαλιά κάθε γυναίκα της ζωής σου και υπενθύμισέ της πόσο πολύ αξίζει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News