Αν δεν μπορείς να βάλεις πλυντήριο χωρίς προσθέσεις μαλακτικό στα ρούχα σου, σου έχουμε μια άλλη σπιτική και πολύ πιο οικονομική λύση: Το ξύδι!

Το ξύδι δεν φημίζεται για την υπέροχη μυρωδιά του, ενώ το μαλακτικό μπορείς να το βρεις σε διάφορα αρώματα. Όμως, έχουμε 5 πολύ καλούς λόγους για να αντικαταστήσεις το μαλακτικό στα ρούχα με ξύδι.

μαλακτικό στα ρούχα
Freepik

5 πλεονεκτήματα απ’ το να αλλάξεις το μαλακτικό στα ρούχα και να αρχίσεις να βάζεις ξύδι

 1. Φθηνότερο
  Ένα μπουκάλι ξύδι δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα … δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το μαλακτικό ρούχων. Είναι λοιπόν μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση που λειτουργεί επίσης. Το ξύδι κάνει τα ρούχα σου εξίσου απαλά, οπότε έχεις 2 σε 1!
 2. Δεν προκαλεί ερεθισμό
  Ενώ τα υπολείμματα μαλακτικού στα ρούχα σου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ερεθισμό, το ξύδι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει φαγούρα. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, μπορεί το ξύδι να είναι ιδανικό για σένα.
 3. Αφαλάτωση του πλυντηρίου σου
  Το ξύδι είναι ένα πραγματικό εργαλείο πολλαπλών χρήσεων. Ενώ κάνει τα ρούχα σου ωραία και μαλακά, μπορεί επίσης να μειώσει τη συσσώρευση αλάτων στο πλυντήριο σου. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για το πλυντήριο και απαλλάσσει από τις άσχημες μυρωδιές.
 4. Διατήρηση χρώματος
  Δεν κάνει απλά τα ρούχα σου πιο μαλακά, τα βοηθά επίσης να διατηρήσουν το χρώμα τους. Είναι πάντα ωραίο να γνωρίζεις ότι το αγαπημένο σου πουκάμισο δεν θα καταστραφεί μετά από λίγες πλύσεις! Το ξύδι βοηθά όχι μόνο τα χρωματιστά ρούχα, αλλά και προστατεύει και τα μαύρα.
 5. Λιγότερο καταστροφικό
  Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν. Είναι επομένως είναι λιγότερο καταστροφικό για το περιβάλλον αλλά και για τα ρούχα σου. Τα μαλακτικά περιέχουν συνήθως αρκετά χημικά, επομένως είναι λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον.

Φτιάξε το δικό σου μαλακτικό ρούχων!

Δοσολογία και μυρωδιά

Όπως είπαμε προηγουμένως, η μυρωδιά του ξυδιού σίγουρα δεν είναι υπέροχη. Μην ανησυχείς, όμως, αφού τα ρούχα σου στεγνώσουν, η έντονη μυρωδιά θα εξαφανιστεί αμέσως. Μην χρησιμοποιείς, όμως, υπερβολικό ξύδι. Θέλεις περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ για ένα γεμάτο πλυντήριο. Σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται το νερό δεν έχει πολλά άλατα, αρκεί και μια μικρή κουταλιά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News