Επιζώντες του Ολοκαυτώματος συναντήθηκαν και αγκαλιάστηκαν 78 χρόνια μετά… Η χαρά τους όταν συναντήθηκαν ήταν τεράστια αφού έχουν μοιραστεί ένα κοινό, πολύ τραυματικό παρελθόν, ακόμα κι αν τουλάχιστον εν γνώσει τους δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ πριν.

Ο λόγος για τους Τζορτζ Μπέρσι και Φρανκ Σατς, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν συναντηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στην αντίσταση, όμως, απ’ όσο ξέρουν, είδαν ο ένας τον άλλον την Τετάρτη στο Λος Άντζελες για πρώτη φορά.

Εσύ ζεις φυλακισμένος ή ελεύθερος;

Ο Τζορτζ Μπέρσι είναι 101 ετών, διαπρεπής χειρούργος, και πηγαίνει ακόμα και σήμερα καθημερινά στη δουλειά. Ο 96χρονος Φρανκ Σατς είναι συγγραφέας και αρθρογράφος κι εξακολουθεί να γράφει ακόμα στη στήλη του στη Virginia Gazette.

Στη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες χαμογελούσαν και αγκαλιάστηκαν όταν συναντήθηκαν στο γηροκομείο όπου διαμένει ο κ. Μπέρσι.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος: Η στιγμή της συνάντησής τους

Και οι δύο σώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί προτού μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Τη συνάντησή τους οργάνωσε το Αμερικανικό Ισραηλιτικό Συνέδριο.

«Σωθήκαμε σχεδόν την ίδια ημέρα από τη σκλαβιά των καταναγκαστικών έργων, βρεθήκαμε στη Βουδαπέστη κι ενταχθήκαμε και οι δύο στην αντίσταση εναντίον των Ναζί», είπε ο κ. Σατς. «Ήμασταν στα ίδια μέρη, κάναμε τα ίδια πράγματα, επομένως είναι πολύ πιθανό οι δρόμοι μας να διασταυρώθηκαν αρκετές φορές».

Οι ιστορίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος μέσα από πήλινες μάσκες

Ο κ. Σατς είδε την ιστορία του κ. Μπέρσι όταν διάβασε προφίλ του χειρουργού που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Los Angeles Times. Το δημοσίευμα ήταν η αφορμή για τη συνάντηση.

«Είμαστε τυχεροί που θυμόμαστε ακόμα αυτά τα ιστορικά γεγονότα», αστειεύτηκε ο κ. Μπέρσι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News